Kassán mindenki rajtra kész!


A kassai verseny Európa legrégebbi, és a világon a harmadig legrégibb hosszútávfutó verseny, melyet idén is hatalmas érdeklődés övez

Bár nem ez a szervezők elsődleges célja, a hétvégi, 100. Kassai Nemzetközi Békemaratonon akár a 2:07:01-es rekordidő is veszélybe kerülhet.

A világ egyik legrégebbi maratonjának jubileumi kiírására számos olyan (afrikai) futó érkezik, akinek az egyéni csúcsa 2 óra 5 perc körül mozog. Közülük a kenyai Philemon Rono büszkélkedhet a legjobb idővel, négy éve Torontóban kerek 2:05-öt teljesített. Az etióp Kebede Tulu pedig idén februárban Sevillában diadalmaskodott remek idővel (2:05:19). „Már voltak itt futóink, akik 2:06-os egyéni rekordokkal rendelkeztek, de a mostani mezőny még erősebbnek ígérkezik. Nem kevés anyagi ráfodítást igényelt a részünkről a szereplésük, meg kellett emelnünk a költségvetést. Sokat kommunkáltunk velük, mert számukra az időeredmény is nagyon fontos, és meg kellett »küzdenünk« értük az amszterdami maratonnal, amit október közepén rendeznek. Sokak szerint Kassán egyszerűen nem lehet 2:05-ös időt elérni, de mi hisszük, hogy ez nincs így” – nyilatkozta Branislav Koniar versenyigazgató.

A pályacsúcs (2:07:01) megdöntésében az ún. iramfutókra is komoly szerep hárulhat, az ő létszámukat is megemelték a békemaratonon. Lesznek köztük azonban 4:30-as, 4:15-ös, 4:00-ás, 3:45-ös, 3:30-as, 3:15-ös és 3:00-ás időket futók is. „15-tel többen segítenek be ilyen módon a maratonba. Mindannyian megtiszteltetésnek veszik ezt a szerepkört, néhányukat el is kellett utasítanunk” – mondta az ún. nyulak koordinátora, Miroslava Francová.

Nagykapos és Abaújszina legjobbjai ezúttal is ott lesznek a vasárnapi rajton. Az esemény kapcsán Papp Szilvia, a Nagykaposi Futóklub elnöke tájékoztatta lapunkat:

„A maratoni számban Gabri Lóránt és Üveges Krisztián indul. Félmaratonon Pachota István, valamint leányaimmal, Viktóriával és Nikoletával együtt futok majd én is. Váltóban külön-külön csapatban indul két legjobb hosszútávfutónk, Vargaestók Géza és Papp Zoltán. Először áll majd a rajtvonal mögött a Rácz család, Attila, Erika, ifj. Attila és Bettina, valamint a helyi gimnázium diákokból és tanáraikból álló vegyes csapata. A helyszín légköre, az az élmény, hogy ott lehet egy ilyen világhírű sporteseményen, mindenkit kellőképpen motivál majd a kitűzött eredményének eléréséhez.”

Az említetteken kívül a szintén nagykaposi Dózsicky Gergő is megméretteti magát 42 kilométeren.

Abaújszina még népesebb küldöttséggel lesz ott Kassán. A Hernád-menti településen tevékenykedő atlétikai kör vezetőségi tagja, Ficzere Bertalan szavai szerint 36-an képviselik majd községüket.

„Ez a szám is jól mutatja, milyen nagy az érdeklődés. A maratoni táv megtételére hatan jelentkeztek, az ismertebbek közül Miroslav Breznai, Isza Gyula, Anna Ovčaríková. A félmaratoni távon 12-en indulnak, közülük meg kell említenem Huszár Tibort és Ľuboš Hužvejt. Váltóban három csapat indul, míg görkorcsolyában (20 km) a tapasztaltabbak mellett (Dubecky Pál, Dušan Oprendek és Ficzere István) hárman rajtolnak még el. Mindegyikőjüknek az a vágya elsősorban, hogy célba érjen, ha emellett még egyéni csúcsát is megjavítja valamelyikük, az már csak hab lesz a tortán, ami még emlékezetesebbé teszi számukra a kerek évfordulós versenyt.”

Természetesen a versenyhétvége 17 ezer résztvevőjének túlnyomó többségét nem a rekorddöntés hajtja. Ahogy arról már korábban részletesen beszámoltunk, a kétnapos rendezvényen a futó- és egyéb számokon túl ugyanis számos kiegészítő program is megvalósul, koncerteket, kiállításokat szerveznek. Az előzetes felmérések szerint akár 80 ezer néző is megfordulhat a hétvégén valamelyik helyszínen.

A fő szám mezőnye vasárnap 9.00-kor rajtol el. A 42 kilométeres távot két különböző körpályát leírva teszik meg a futók, a félmaratonisták természetesen csak az egyiket abszolválják.

forrás: ujszo.com

A rovat legfrissebb hírei