Rekordrészvétel a felsőszeli futófesztiválon


A mátyusföldi futófesztivál továbbra is nagyon népszerű a sportolni vágyók körében

Rekordrészvétel került a krónikába, ugyanis közel félszáz résztvevője volt a nemrég zajlott hagyományos mátyusföldi futófesztiválnak. A rajtlistán ugyanis 495 futó és kocogó, köztük 165 gyermek neve szerepelt.  

A felsőszeli RoniRun Club, valamint Felsőszeli és Alsószeli községek szervezésében immár tizenegyedik alkalommal került sor a népszerű nemzetközi futóversenyre, melynek kínálatában a három (Felsőszeli hármas) és tíz kilométer (Felsőszeli tízes) mellett kilencedszer szerepelt a Szeli félmaraton.

Az útvonal nem változott. Az viszont nóvumnak számított, hogy a futók és kocogók mátyusföldi monstre rendezvényének központja nem a Nyerges lovaspálya, hanem a felsőszeli sportpálya volt.

„Minden, beleértve az attrakciókat is, átláthatóbb, a temérdek résztvevő szervezésileg könnyebben mozgatható, irányítható. A rajt- és a célkapu a lelátó alatt van, a nézők sokkal jobb körülmények között tudják szemmel követni az eseményeket” – sommázta az újdonság hozadékát a főszervező-ötletgazda, Kontár Ronald. A sportrajongók, a versenyzők és kísérőik éltek is a lehetőséggel, az eredményhirdetés során lezúdult zápor elől éppen a fedett tribün szolgált menedékül.

Ugyancsak újdonságnak számított a kínálatban az Exatlon (akadály)pálya, melyet Moravský László irányításával az Alsószeliben működő Spartan Race csapata állított fel a rendezvény helyszínén.

Fejfedőként széles karimájú kalapot viselt verseny közben Soňa Macejáková, aki korára és várható időeredményére való tekintettel egy órával a hivatalos rajt előtt szólistaként vágott neki a félmaratoni távnak. A folytatásban nem volt üresjárat: elkezdődtek a gyermekversenyek, egymást követte a három versenytáv rajtja.

„Már korábban értesültem a felsőszeli futások nívójáról, ezúttal versenyzőként bizonyosodtam meg arról, hogy itt nagy becsben tartják a futókat. Ami engem illet, időeredményemmel elégedett vagyok. A rajt után az élre álltam, ellenőrzés alatt tartottam a mezőnyt. Nem akadt olyan rivális, aki nagyobb erőbedobásra sarkallt volna. A levegő magas páratartalmára való tekintettel sem adtam ki mindent magamból. A jövőben szívesen jövök vissza, hogy megismételjem elsőségemet” – nyilatkozta sikerét értékelve a 10 kilométeren győztes korponai Ján Sopko.

Ugyancsak tíz kilométeren állt csatasorba a verseny legidősebb résztvevője, a 81 esztendős demjatai Vincent Bašista. „Minden elismerésem a szervezőké. Kis településen magas színvonalú versenyt rendeztek” – fogalmazott a veterán sportoló.

Kontáréknál a család apraja-nagyja hódol a futásnak. A főszervező-ötletgazda Kontár Ronald lánya, Evelyn Rose társaságában abszolválta a három kilométert. Az édesanya, Bognár Ibolya pedig a félmaratoni távot teljesítette.

Ami a díjazást illeti, a félmaratoni abszolút győztese a Felsőszeli TE elnökének kupáját, a 10 kilométeré  pedig a Szabó Béla-kupát kapta. A félmaratonon és a 10 kilométeren három leggyorsabb férfi és nő anyagi juttatásban (40–20–10 euró) része- sült. Az összes versenykategória dobogós helyezettjét kupával, a gyermekversenyek résztvevőit éremmel jutalmazták. Különdíjjal jutalmazták a legjobb hazai versenyzőket, valamint a sikeres futófesztivál legifjabb és legidősebb résztvevőjét. „Köszönettel tartozunk a közel száztagú szervezőgárdának, a támogatóknak. A tombolában mintegy hetven díjat sorsoltunk ki. A tombola bevételét az alsószeli és felsőszeli óvodának adjuk át, az összegből sporteszközöket vásárolnak a gyerekeknek. Jövőre folytatjuk” – nyilatkozta zárszóként az Új Szónak Kontár Ronald.

fotó: ujszo.com

A rovat legfrissebb hírei