Elkezdődik az U21-es Európa-bajnokság


Érvényben maradt a remek magyar visszatérési protokoll.

Szerdán Németország ellen kezdi meg szereplését a Szlovéniával közösen rendezendő U21-es Európa-bajnokságon a magyar nemzeti csapat.

Gera Zoltán szövetségi edzőnek egyáltalán nem lesz könnyű dolga, mert pozitív tesztek és sérülések miatt többen is kiestek az előzetes játékoskeretből – erről is beszélt a torna előtti utolsó sajtótájékoztatón.

„Legutóbb Zsóri Dániel eset ki sérülés miatt, Bíró Bence érkezett a helyére. Nem ismeretlen a válogatottunknál, sok meccset játszott már. Az ő beállása jó hatással van a játékosokra, kilencvennyolcas születésű és jó mentalitású. Jól reagáltak a játékosok a nehézségekre, bizakodóak vagyunk, várjuk, hogy kezdődjön az első meccs. Mindenki átérzi, milyen lehetőség előtt állunk. Fiatal csapatunk van, de nem félünk attól, hogy nem álljuk meg a helyünket. Fontos volt a játékosok kiválasztásnál, hogy rendszeresen játszanak az NB I-ben. Vannak nehézségek, meghatározó játékosok estek ki a keretből, voltak, akik két éve erre készültek, de akik a helyükre kerültek, élhetnek a lehetőséggel.”

Dárdai Palkó sem lehet tagja a válogatott keretének, pedig neki nagyon sok, személyes tapasztalata van a németek játékosairól. „Beszélgettünk Palkóval a németekről, több futballistájuk ellen is játszott már, hasznos információkkal tudott szolgálni, leginkább a játékosok egyéni képességeiről. Felkészültünk, a játékosoknak átment, mit akarunk játszani.”

AZ NB1.HU AZT KÉRDEZTE GERA ZOLTÁNTÓL, HOGY A POZITÍV TESZTEK UTÁNI VISSZATÉRÉSI PROTOKOLL HOGYAN MŰKÖDIK AZ UEFA ÉGISZE ALATT MEGRENDEZETT TORNÁKNÁL. MAGYARORSZÁGON UGYANIS – EGYÉBKÉNT NAGYON HELYESEN – SZIGORÚAK AZ ELŐÍRÁSOK. AKI POZITÍV TESZTET PRODUKÁLT, AZ EGY HÓNAPIG BIZTOSAN NEM JÁTSZHAT, A NEGATÍV TESZTJE UTÁN MEG TOVÁBBI KIVIZSGÁLÁSOKON KELL RÉSZT VENNIE, MELYEKEN A SZÍVMŰKÖDÉST, VÉRKERINGÉST, A TÜDŐ KAPACITÁSÁT ÉS A VÉR MINŐSÉGÉT IS ELLENŐRZIK A SZAKEMBEREK INFORMÁCIÓINK SZERINT. HA MINDEN LELET RENDBEN VAN, AKKOR LEHET CSAK FOKOZATOSAN VISSZATÉRNI.

„Nem tudok sok minden mást mondani, mint azt, hogy a mi orvosaink szakképzettek és teljes mértékben megbízunk bennük. Vigyáznak az egészségünkre, miközben nehéz döntéseket kell meghozni, hiszen mindenki erre a tornára készült. Hangsúlyozom, megbízunk a szakvéleményükben, de a játékosok egészsége a legfontosabb.”

Hogyan lehet így felkészülni a meccsekre, miközben mindenki tudja, bármikor baj lehet – erről is mesélt Gera.

„Sokakon érezni, hogy izgulnak, nehogy kiessenek a keretből. Akik itt vannak, azok közül mindenkiben megbízunk, abban is, hogy jó játékkal rukkolnak elő. Nem nagyon változtatnánk a játékunkon, azt próbáljuk majd játszani, amit a legutóbbi két meccsünkön. Nagyon erős ellenféllel, Németországgal kezdünk. Fiatal a csapatunk, a játékosok hatvan-hetven százaléka a következő selejtezőben is játszhat majd. Sikerre éhes a társaság, várjuk, hogy elkezdődjön az első mérkőzés. Bízunk benne, hogy senki nem izgulja majd el a feladatát, illetve abban is, hogy a fiatalság nem hátrány, hanem előny lesz."

Zárt kapu ellenére jelenthet-e előnyt a hazai pálya. Mert az ugye egyértelmű, hogy drukkerek előtt mindig jobb játszani, pláne akkor, ha nekünk szurkolnak.

„Nagyon szerettük volna, hogy akár telt ház előtt játsszuk a meccseket. A hazai stadionok előnyt jelentenek, de a nézők hiánya meg hátrányt. Az álmunk az, hogy továbbjussunk, de a legfontosabb, hogy jó teljesítményt nyújtson a csapat, mindenki hozza ki magából a maximumot, az edzői stáb is, ha ez így lesz, elégedettek lehetünk. Az álmunk az, hogy majd továbbjussunk, de tisztában vagyunk azzal, hogy kik az ellenfeleink.”

A legtöbb esetben az edzők egy nappal az adott mérkőzés előtt tudják már, hogy kik alkotják a kezdőcsapatot. Gera elmondta, majdnem ő is így van most ezzel. „Egy-két poszton van még kérdőjel, de majd meglátjuk, hogy ki, hogyan teljesít a mai edzésen, de kilencven százalékban már megvan, kik játszanak majd.”

A magyar U21-es válogatottban ott van a felvidéki Mocsi Attila is, akit a szombathelyi Haladásból hívott be Gera Zoltán.

Az U21-es válogatott Eb-programja:

1. forduló (március 24.):
21.00: Magyarország–Németország (Székesfehérvár, MOL Aréna Sóstó)

2. forduló (március 27.):
18.00: Magyarország–Románia (Budapest, Bozsik Aréna)

3. forduló (március 30.):
18.00: Hollandia–Magyarország (Székesfehérvár, MOL Aréna Sóstó)

A DAC csapata is ad játékosokat a tornára, Martin Jedlička a cseh, Marko Divković a horvát keret tagja.

Fotó: facebook.com/magyarlabdarugoszovetseg

A rovat legfrissebb hírei