Felvidéki védőt is behívott a válogatottba Gera Zoltán


Gera Zoltán, az U21-es magyar labdarúgó-válogatott szövetségi edzője kijelölte keretét a jövő szerdán kezdődő magyar-szlovén társrendezésű korosztályos Európa-bajnokságra.

A magyar szövetség honlapjának hétfői beszámolója szerint koronavírus-megbetegedések miatt három játékos az utolsó pillanatban dőlt ki a sorból. A keret otthon játszó tagjai hétfőn délelőtt teljes létszámban kezdték volna meg a felkészülést Telkiben, ám a járvány keresztülhúzta a számításokat. Schön Szabolcs és Nagy Zsombor (egyaránt MTK Budapest), valamint Szilágyi Zoltán (Vasas) hétvégén pozitív vírustesztet produkált, ezért ők nem lehetnek ott az Eb-n. Hozzátették: több kerettagnál további tesztek elvégzésére van szükség, mielőtt csatlakozhatnak a társakhoz. Kiemelték: a betegségéből csak a napokban felépülő zalaegerszegi Szánthó Regőt és Gergényi Bencét elővigyázatosságból nem hívta meg az Eb-re a szövetségi edző.

Gera Zoltánnak néhány órával a hivatalos nevezési határidő előtt kellett változtatnia a keretén, és a válogatottak orvosi stábjával történt egyeztetések után úgy döntött, hogy a következő napokban a 20+3 fős keret tagjain kívül öt biztonsági tartalék is Telkiben készül a csapattal. A 28 labdarúgó közül hétfőn tizenegyen kezdték meg az összetartást, a többiek a következő napokban, a vírustesztek eredményeinek függvényében csatlakozhatnak.

Gera Zoltán 2019 őszén debütált a gárda élén, amellyel nyolc felkészülési mérkőzést játszott. Ezeken 39 játékos kapott szerepet, az Eb-keret magja közülük került ki. A tornán azonban már szerepet kaphat néhány olyan labdarúgó is, aki eddig nem játszott az U21-esek között (Dárdai Pál, Bese Balázs, Mocsi Attila, Tamás Olivér, Varju Benedek, Kata Mihály, Skribek Alen), ám tavaszi formájával kiérdemelte a meghívót.

A Haladásban futballozó Mocsi Attila Felvidéken, a Komáromi járásban található Lakszakállason született, majd fiatalon a Győr utánpótlásában nevelkedett. Innen 2017-ben átkerült Székesfehérvárra a Videoton ifijéhez. 2018 júniusában a fehérváriaknál az élvonalban, az OTP Bank Ligában is bemutatkozott. A 2019/2020-as idényben a Budaörs színeiben 9-es másodosztályú mérkőzésen lépett pályára. A védő a MOL Fehérvár második csapatától került 2020 nyarán a szombathelyi Haladáshoz, ahol a szezonban 27 NB II-es mérkőzésen két gólt szerzett. 

A csoportkört március 24. és 31. között rendezik, a kieséses szakasz pedig május 31. és június 6. között lesz. A négy csoportból az első két-két helyezett jut a negyeddöntőbe. Magyarországon Gyirmót, Székesfehérvár, Szombathely és a kispesti Bozsik Aréna lesz a helyszín, míg Szlovéniában Celje, Koper, Maribor és Ljubljana, a finálét a szlovén fővárosban rendezik.

A magyarok jövő szerdán a németek ellen kezdenek Székesfehérváron, majd három nappal később a Bozsik Arénában találkoznak a románokkal, március 30-án pedig Székesfehérváron zárják a csoportkört a hollandokkal.

Az európai szövetség (UEFA) a jelenleg érvényes járványintézkedések figyelembe vételével úgy döntött, hogy a márciusi találkozókat zárt kapuk mögött rendezik meg.

A magyar keret:

Kapusok: Demjén Patrik (ZTE), Bese Balázs (Budafok), Kovács Péter (Budaörs)
Védők: Bolla Bendegúz (MOL Fehérvár FC), Huszti András (Budafoki MTE), Balogh Botond (Parma), Varju Benedek (MTK Budapest), Mocsi Attila (Haladás), Tamás Olivér (Paksi FC), Deutsch László (Puskás Akadémia)
Középpályások: Csonka András (Budafoki MTE), Kata Mihály (MTK Budapest), Szendrei Norbert (Budapest Honvéd), Hinora Kristóf (Vasas), Mezei Szabolcs (MTK Budapest), Palincsár Martin (MTK Budapest)
Támadók: Kiss Tamás (Puskás Akadémia), Dárdai Pál (MOL Fehérvár FC), Kovácsréti Márk (Kisvárda), Skribek Alen (Budafok), Szőke Adrián (Heracles), Bárány Donát (DVSC), Zsóri Dániel (Budafoki MTE)

Fotó: facebook.com/haladasabolcsotolasirigesmegtovabb

A rovat legfrissebb hírei