Sikeres westernidény után jöhet a következő


Alakul a Westernlovagló Vándorkupa 2024-es műsora, s úgy néz ki, a tavalyinál több állomása lesz a népszerű dél-szlovákiai sorozatnak

Egri Árpád Win hátán nemcsak idehaza, hanem a veronai Eb-n is bizonyított

Legutóbb hét versenyt rendeztek, s az összesített eredmények alapján három sorrendet hirdettek az évértékelőn. Láng Róbert, a vándorkupás mozgalom első embere, a tornóci Láng-udvar vezetője pillantott vissza az Új Szónak a mögöttük hagyott évadra.

Mit árul el a westernidény?

Akik igyekeztek, meglett az eredménye, sikeresebbek voltak. Tovább kell foglalkozunk a gyerekekkel, ők a jövőnk, ezért különösen örülök annak, hogy közel tíz újonc is feltűnt a népes mezőnyben. Vándorkupás pontversenyünkben szlalomban és hordókerülésben is négy győztest hirdettünk, minden kategóriában egyet. Az évad közben elért időeredmények alakították ki a sampion értékelésének sorrendjét, a négy legjobbal. Újdonságként bevezettük a kontinuitás versenyszámot, amelyben szlalomban és hordókerülésben az lett az első, akinek a versenyeken két futamideje között a legkisebb különbség volt. Előbbiben Ninával Miroslav Gerhardt, utóbbiban  Einsteins Jeny Shine nyergében Újváry Karin végzett az élen. Úgy is mondhatjuk, hogy ez a lovaglás magasiskolája, mert a legjobban bizonyítja a lovas és a ló egyenletes közös teljesítményét. A pontszámos rangsor az alap-, a sampionbesorolás a középszintet jelenti. Tavaly Tardoskedden indult a legtöbb lovaspáros, több mint ötven. Eredményességével kitűnt Hajtman Hanka, aki a vándorkupában három elsőséggel uralta a junior kategóriát, ugyanott Kiss Péter a 2. divízióban volt kétszer a legjobb. Egri Árpád a nehezebb gyorsasági számban, a szlalomban jeleskedett: az open sampionja és országos bajnok is lett.

Minden versenyévad végén Galántán zajlik a négy szlovák westernszervezet közös bajnoksága. Ez mit hozott a vándorkupásoknak?

Főleg szlalomban tűntünk ki, hiszen Bašternák Anna a junioroknál, az említett Egri Árpád pedig az openben szerzett elsőséget. Mivel az Ezüst-tó ranchon fedett pályán versenyeznek, s a körülmények is szokatlanok lovas és ló számára egyaránt, így a vándorkupás viadalainkon jobb idők születnek, mint Galántán. Szereplésünk aláhúzza, hogy lovasaink mennek felfelé, fejlődnek, egyre eredményesebbek.

Egri Árpád itthoni sikerlovával, Winnel a PPWJ égisze alatt megrendezett veronai Eb-n is rajtolt. Mire vitte?

Ilyen jó helyezése még nem volt vándorkupás lovasnak a kontinensviadalon: Win kancával kategóriájában a hatodik lett. Úgy is mondhatnám, először rúgtunk labdába a rangos versenyen. Mert indulónk már volt, Fehér István személyében, de nem sikerült ilyen előkelő helyen végeznie.

Mit mutat az alakuló idei versenynaptár?

A tavalyi hét állomás – Felsőszeliben a Nyerges PT, Kőhídgyarmaton a Kotra Ranch, Tornócon a Láng-udvar, Tardoskedden a lovasklub, Naszvadon a Kepaso, Nyírágón a Black Velvet Ranch és Nyékvárkonyon a lovasklub – biztosnak tűnik. Jelentkeztek a marcelházaiak is. Testületileg zárjuk le a versenynaptárt.

A LEGJOBBAK

VÁNDORKUPA
, szlalom, junior, 1. divízió (1D): Hajtman Hanka (ló: Litle step to bar), 2D: Lea Púchovská (MF Plunet Pines); open, 1D: Carla Scholtzová (Kam Smart Chic Ella), 2D: Kiss Péter (Pidy Jack). Hordókerülés, junior, 1D: Hajtman Hanka (ló: Litle step to bar), 2D: Laura Dulická (Maestoso Masni); open, 1D: Bernáth Erika (Kotra Chick Playboy), 2D: Kiss Péter (Pidy Jack).

SAMPION, junior, szlalom és hordókerülés: Hajtman Hanka (ló: Litle step to bar); open, szlalom: Egri Árpád (Win), hordókerülés: Carla Scholtzová (Kam Smart Chic Ella).

KONTINUITÁS, szlalom: Miroslav Gerhardt (Nina), hordókerülés: Újváry Karin (Einsteins Jeny Shine).

NÉGY SZLOVÁK SZÖVETSÉG BAJNOKSÁGA, Galánta, szlalom, junior: Bašternák Anna (Hangin with dun it), open: Egri Árpád (Win) – mindketten vándorkupások.

forrás: ujszo.com

A rovat legfrissebb hírei