Új gyepszőnyeg került a MOL Arénába


A dunaszerdahelyi MOL Aréna közel hat év után kap új gyepszőnyeget

Fotó: dac1904.sk

A DAC 1904 futballklub stadionja, amely a 2019-es Stadium of the Year nagy presztízsű versenyének a negyedik helyén végzett, komoly változáson megy keresztül ezekben a napokban. Jelenleg a gyepszőnyeg cseréje zajlik, amelyen 2016 novemberében rendeztek először mérkőzést.

A MOL Aréna gyepszőnyege kizárólag a labdarúgást szolgálja és különleges törődést igényel. Egyszerre masszívnak és rugalmasnak kell lennie, hogy hosszú ideig ellenálljon a nehéz terhelésnek, de egyúttal kellőképpen puhának is, hogy a futballisták élvezhessék a játékot és hogy megelőzhetők legyenek a sérülések.

„Egy bizonyos idő után filcréteg alakul ki a gyepen, ami egyre jobban nehezíti a víz és a tápanyagok átfolyását a talajba, ezáltal pedig a gyökérzethez való lejutását. Valamilyen szinten mechanikus úton el lehet ezt távolítani, de ez a folyamat idővel egyre nehezebb lesz. Ezen kívül – ahogy azt a lelátóról is látni lehetett – különféle foltok jelentek meg a pályán egy egyszerű gyomnövény elszaporodásával, amit lényegében lehetetlen kiirtani. Minél idősebb a gyep, annál fogékonyabb a betegségekre és annál nehezebben regenerálódik. Ezért a professzionális labdarúgásra szánt gyepszőnyeget idővel cserélni kell, néhány nagyobb klub ezt akár évente is megteszi”
– magyarázta Máhr Tamás, a DAC pálya és terület karbantartás vezetője.

„Az első két nap során, tehát hétfőn és kedden, a felső 5 centimétert ledaráltuk. Ezt követően a talajra felkerült egy speciális réteg, amely homok és egy különleges anyag keveréke, amit összekevertünk a megmaradt talajjal. Ezután egy speciális munkaeszközzel kiegyenlítésre került a talaj, majd szerda reggel elkezdtük lerakni az első gyepszőnyegtekercseket, ami kedvező időjárás esetén kétnapos munkát jelent. A folyamat legvégén pedig rákerül egy adag műtrágya, és a pénteki nap folyamán ismét használatba vesszük a kivitelezőtől. Az alsó rétegek, beleértve a fűtést és a vízelvezetést, remek állapotban vannak, ezekhez nem kell nyúlni. Az öntözőrendszer néhány elhasználódott alkatrészét kicseréltük és beállítottuk az egyes öntözőfejek magasságát” – írta körül Máhr Tamás a munkafolyamatok menetét, amelyeket a Richter Rasen cég vitelez ki. 2016-ban is ők rakták le a MOL Aréna gyepszőnyegét, és olyan klubok stadionjaiban, edzőközpontjaiban dolgoztak, mint az RB Leipzig, Hertha Berlin, Wolfsburg, Dinamo Kijev, Olympique Marseille, OGC Nice, Juventus Torino, Rapid Wien és még sorolhatnánk.

A legyökerezéshez is szükséges bizonyos idő, ezért is halasztották el a Ružomberok elleni 11. fordulóbeli mérkőzésünket a Fortuna Ligában. „A gyökérzet ideális megkapaszkodásához három-négy hét szükséges. Bízunk benne, hogy az új gyepszőnyeggel és a mindennapi gondoskodással hozzájárulunk a csapat sikerességéhez” – tette hozzá klubunk gyepmestereinek a főnöke.  

forrás: parameter.sk

A rovat legfrissebb hírei