Európai győzelem Dunaszerdahelyen


A DAC bizonyult jobbank az Európa-konferencialiga első selejtezőkörének első mérkőzésén

Adrián Guľa, a DAC vezetőedzője egy kifejezetten offenzív kezdőcsapatot álított fel a szezon első tétmérkőzésére: a középpályán Dimun volt az egyetlen ütköző ember, előtte Veselovský és Káčer felelt a támadásépítésekért, a szélekről pedig Szánthó és Andzouana támogatta Krstovicsot.

A sárga-kékek az első pillanattól kezdve irányították a mérkőzést. A vendégek az első percekben gyakorlatilag nem is találkoztak a labdával, és hogy mennyire nem focizni érkeztek, arról az is tanúskodott, hogy kapusuknak már ekkor 30-40 másodpercig tartott elvégezni a kirúgásokat. A 9. percben veszélyeztetett először a DAC, Szánthó Regő szabadrúgását Talley szögletre öklözte. A 17. percben Kružliak szöglet utáni fejese szállt fölé kevéssel, majd Davis lecsúszott beadása jelentett nagy veszélyt a vendégek kapujára.

A 25. percben góllá érett a nyomasztó mezőnyfölény, Szánthó Regő kapott labdát a jobb oldalon, áttette a bal lábára és kilőtte a hosszú sarkot – 1:0.

Az embernek a gólig az volt az érzése, hogy a Cliftonville akkor sem lesz veszélyes Veszelinov kapujára, ha egy egész napig tart a meccs, ehhez képest a 28. percben egy veszélytelen jobb oldali beadást nem tudtak lereagálni a DAC védői, Hale pedig a hálóba vágta a labdát – 1:1.

A folytatásban is a hazaiak uralták a játékot, de ez helyzetekben nem igazán mutatkozott meg, ugyanis a sárga-kékek támadásépítéseibe rengeteg hiba csúszott. A vendégek félidőig csak egy elárvult ellentámadásból tudtak veszélyeztetni, ahhoz a lövéshez is Davis, Brunetti és Kružliak totojászása kellett.

A vendégek idegtépő módon húzták az időt az első játékrész során minden adandó alkalommal, amit a spanyol játékvezető maximálisan toleránciával nyugtázott.

A második félidő elején minden maradt a régiben: a DAC próbálkozott, az északírek védekeztek és szorgosan gyűjtötték a másodperceket a bedobásoknál és a kirúgásoknál. Egy óra elteltével Guľa kettőt cserélt, Hahn és Balogh érkezett Andzouana és Szánthó helyett. Négy perccel később megtört a jég, egy rövid passzos akció végén Krstovic kapott labdát a tizenhatos vonalán, és középre tartó erős lövését Talley nem tudta védeni – 2:1.

A 70. percben ismét cserélt Guľa, Veselovský helyett Moumou érkezett (felettébb érdekes módon amikor Veselovský lefelé sétált a pályáról, a spanyol játékvezetőnek a meccs során először sürgetős kedve támadt).

A rendkívül passzív vendégek a második félidőben semmilyen veszélyt nem jelentettek Veszelinov kapujára, de a hajrába fordulva mégis drámára lehetett számítani, mivel a 82. percben a játékvezető kiállította a frissen beállt Moumout: a fiatal középpályás tisztán kiszúrt egy labdát, de a lendület továbbvitte őt és lábat is talált.

A szerény képességű vendégek emberelőnyben sem voltak veszélyesek, sőt, hűek maradtak önmagukhoz és hátrányban sem vált sietőssé a dolguk. A DAC gond nélkül megtartotta a 2:1-es eredményt és még emberhátrányban is kezdeményezőbb volt.

A visszavágót jövő csütörtökön Belfastban rendezik.

forrás: ujszo.com

A rovat legfrissebb hírei