Júniusig nem lesz foci Szlovákiában


A Fortuna Ligát szervező Ligás Klubok Uniójának (ÚLK) elnöksége május végéig elhalasztotta a bajnokság folytatását.

A döntés értelmében június 6. lehet a rájátszás kezdetének időpontja, amennyiben ezt a szlovák kormány rendelkezései lehetővé teszik. "A Fortuna Liga klubjainak közös videókonferenciája kiértékelte a COVID-19 világjárvány miatt kialakult helyzetet. Az első helyen az egészség áll, a játékosok, a vezetők, a szurkolók és az egész társadalom egészsége. Erre való tekintettel elfogadjuk az országos intézmények előírásait és konzultálni fogjuk velük a tervünket a 2019/2020-as bajnokság rájátszásának megkezdéséről. Ebben a szakaszban egy előzetes újrakezdési időpontról, a legoptimistább lehetőségről van szó. Minden a kormányszinten meghozott intézkedésektől, az enyhítésektől függ" – olvasható a Fortuna Liga honlapján Ivan Kozák, az ÚLK elnökének nyilatkozata.

A bajnokság szervezője egyben feladatként kapta a lehetséges forgatókönyvek részletes kidolgozását. Ebbe beletartozik a rájátszás teljes körű befejezése, egy rövidített modell terve és a Fortuna Liga idő előtti befejezése is. Az ÚLK egyeztet majd az országos szintű szervezettekkel az egyes forgatókönyvek kapcsán, hogy azok az UEFA által megszabott határidőig, 2020.05.25-ig elkészüljenek.

A júniusi időpont a legoptimistább lehetőséget jelenti. "Ebben az esetben a megszokott módon folytatjuk, vagyis lejátsszuk a rájátszás mind a tíz fordulóját. A klubokkal együtt egy rövidített rendszerrel is foglalkozunk, valamint az idő előtti befejezés lehetősége is fennáll. A konkrét tervet egyeztetnünk kell az országos intézményekkel, hogy nem csak az UEFA, de a klubok és a közvélemény számára is konkrétumokkal tudjunk szolgálni. Az ilyen anyagok magában foglalják a közös edzések megkezdésének pontos dátumait, a mérkőzések szervezési leírásait és a pontos időrendet is. Az újrakezdés pontos feltételei az országos szervezetek véleményének megismerése után lesznek ismertek, majd közöljük azokat az ÚLK elnökségével és az UEFA-val is. A Szlovák Labdarúgó-szövetséggel (SFZ) közösen május 25-ig kell releváns információkat közölnünk" – zárta Kozák.

Fotó: facebook.com/fcdac

Májusban folytatódhat a Fortuna Liga

Az ÚLK elnöksége pénteken online szavazással döntött arról, hogy a bajnokság rájátszásának kezdetét április 30-ig elhalasztják. A csapatok így leghamarább május elején játszhatnak újra. A következő két hétben nemzetközi és országos szinten is egyeztetések zajlanak majd. Az újrakezdés pontos időpontja április elejére lehet majd ismert, amely függ majd a koronavírusos megbetegedések terjedésétől is.

A rovat legfrissebb hírei