Októberre készülhet el a kassai stadion első része, ha...


A Kassai Futball Aréna-KFA építése biztosan csúszik majd. A legnagyobb kérdés, hogy mennyi készülhet el a létesítményből.

A szerdai Športból kiderült, hogy újabb kétmillió euróra lenne szükség, hogy a KFA építésének első szakasza befejeződhessen. A tervek szerint három fázisban építenék fel az arénát, de időközben változtattak az egyes elemek sorrendjén, így újabb forrásokra lenne szükség. A támogatásról szerdán dönthet Kassa képviselőtestülete.

A szlovák sportnapilapban megjelent cikk alapján a két oldalsó, hosszanti lelátó befejezése a cél. Ezek jelentős része már megépült, de elsősorban a beltéri munkálatok folytatása kérdésessé vált. Az építkezés vezetői úgy döntöttek, bár a terep már készen van, nem telepítik most a gyepszőnyeget, hiszen ideális esetben is csak ősszel lehetne használni a stadiont, addig pedig a fű gondozásának költségeit megspórolhatják. 

Így épül a kassai stadion

Kassán a tervek szerint az új aréna (Kassai Futball Aréna-KFA) építésének első szakasza 2020 júliusára befejeződik, és többek között az FC Kassa is itt játszhat majd. A csapat jelenleg a másodosztály tizedik helyén áll. Korábban akkor írtunk róluk , amikor egy magyar befektető vásárolt tulajdonrészt a klubban.

 

Amennyiben szerdán jóváhagyják a szükséges anyagai forrásokat, az első szakasz építkezése augusztusban fejeződne be, majd októberben történhetne meg az épület műszaki átadása (kolaudáció). Ha nem érkezik meg a támogatás, az építkezés hamarább befejeződik, pontosabban május-június környékén leáll. Jelenleg kérdéses, hogy ki tudná finanszírozni a KFA befejezését, hiszen az államnak most ennél fontosabb kérdéseket kéne megoldania, az önkormányzat sem valószínű, hogy elő tudna teremteni körülbelül újabb 5 millió eurót a további lelátórészek felhúzásához, míg a Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) sem tud jelenleg erre a célra elegendő összeget elkülöníteni. Egy újabb lehetőség lehet a FC Kassa (FC Košice) új tulajdonosi köre, akik a stadion alatt fekvő területért cserébe 2,5 millió eurót ajánlanának fel. Erről a jövőben tárgyal majd az építtető, vagyis az önkormányzat. 

A kassai arénát egyébként az az Ambrus Csaba tervezte, aki a dunaszerdahelyi MOL Arénát is megálmodta. Az építész a trencséni stadion után készítette el a Kassai Futball Aréna terveit, amelyet a városra jellemző acélos kemény vonalak jellemeznek. Az új létesítményben már megjelenik egy-két elem, amely a Csallóközben elnyerte a szurkolók tetszését. Ilyen például a VIP rész két nagy terasza. "Nem mindenki szeret végig ülni a 90 perc alatt. A teraszokon az emberek ácsoroghatnak, találkozhatnak, beszélhetnek egymással" – nyilatkozta Ambrus. 

Érdekesség, hogy Kassán is egy körülbelül 12 700 fős stadion épül, csak úgy, mint Dunaszerdahelyen. A hivatalos adatok szerint a KFA 12 625 fő befogadására lehet majd alkalmas. A kassai aréna egyébként a legolcsóbb lehet a Szlovákiában épülő stadionok közül. Az egy főre eső költségek 1 276 euróra tehetők. Ez az összeg Nagyszombatban és Dunaszerdahelyen 1 563 euró, Trencsénben 2 000 euró, míg Pozsonyban 4 375 euró.

Fotó: facebook.com/kosickafutbalovaarena

Magyar befektető mentheti meg a kassai focit

A nagy hagyományokra visszatekintő, jelenlegi cégjogi formájában 2018 óta működő egyesület a szlovák bajnokság másodosztályában szerepel. A kassai FC a TJ FK Vyšné Opátske és az FK Košice-Barca fúziójával jött létre és próbálja továbbvinni a nagymúltú VSS hagyományait. Első idényében csupán egy vereséget jegyezve jutott fel a másodosztályba, ahol jelenleg a 9.

A rovat legfrissebb hírei