Magyar befektető mentheti meg a kassai focit


Meghatározó tulajdonrészt szerzett a magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Arago Csoport az FC Kassa (FC Košice) futballklubban.

A nagy hagyományokra visszatekintő, jelenlegi cégjogi formájában 2018 óta működő egyesület a szlovák bajnokság másodosztályában szerepel. A kassai FC a TJ FK Vyšné Opátske és az FK Košice-Barca fúziójával jött létre és próbálja továbbvinni a nagymúltú VSS hagyományait. Első idényében csupán egy vereséget jegyezve jutott fel a másodosztályba, ahol jelenleg a 9. helyen áll.

"Az Arago Csoport az elmúlt években nemcsak Magyarországon, hanem a környező országokban is kialakított egy jelentősebb befektetési portfóliót. A sport, azon belül is a futball ráadásul ismerős terep számunkra, hiszen nyolc éve az egyik legnépszerűbb magyar futballklub, a DVTK többségi tulajdonosai is vagyunk" – idézte a cég közleménye Sántha Gergelyt, az Arago Holding ügyvezetőjét, aki hozzátette: kassai szerepvállalásukat több dolog is alátámasztotta, de leginkább a tulajdonostársaik elhivatottsága, a klub komoly hagyományai, valamint Kassa és vonzáskörzetének sportban rejlő lehetőségei miatt született meg a döntés. 

"Miskolc és Kassa földrajzi közelsége, testvérvárosi volta, illetve közös kulturális és sportmúltja csak ráadás volt" – fogalmazott. Az Arago Csoport 37 százalékos tulajdonrészt szerzett a sárga-kék klubban.

FC Košice - oficiálna stránka

Mladší žiaci víťazmi Frankovho Memoriálu, starší žiaci tesne pod p... ódiom V Spišskej Novej Vsi sa dnes uzavrel dvojdňový halový turnaj s názvom Frankov Memoriál pre tímy do 14 a 12 rokov. Družstvo pod vedením trénera Ondreja Vilnera dalo zabudnúť na včerajšok a hoci ešte dnes raz prehralo, tak si následne tromi výhrami v rade vybojovalo celkové prvenstvo na turnaji!

Dušan Trnka, az FC Kassa (FC Košice) elnöke azt mondta, nagyon örülnek magyar partnereiknek, a mostani fontos lépés a klub financiális hátterének biztosításában. "A magyar tulajdonosok ráadásul hozzák magukkal azt a tapasztalatot, amit az új, modern, miskolci stadion üzemeltetése során eddig szereztek. Együtt dolgozunk azért, hogy a kassai futball ismét méltó legyen a korábbi sikereihez" – fogalmazott a klubvezető.

A kassaiak az új tulajdonosi kör mellett egy új stadionnak is örülhetnek. A tervek szerint az új aréna (Kassai Futball Aréna-KFA) építésének első szakasza 2020 júliusára befejeződik, és többek között az FC Kassa is itt játszhat majd, ezért is jöhet jól a miskolci stadion üzemeltetésének tapasztalata. Az építkezés második és harmadik fázisa egyelőre még nem biztosított teljesen, így hogy az már tavasszal elindul, vagy csak az első rész befejeztével, egyelőre nem tudni. A jelenleg épülő lelátórész körülbelül 6 000 nézőt tud majd befogadni, de ha teljesen elkészül a stadion akkor 13 ezer körül lesz a befogadóképessége. A Szlovák Labdarúgó-szövetség tervei szerint 2021-től néhány mérkőzést Kassán játszik majd a felnőtt és az U21-es szlovák válogatott is.

Košická Futbalová Aréna - KFA

Košická Futbalová Aréna - KFA added a new photo.

Ami miatt még érdekes a diósgyőri klubhoz kötődő cég kassai szerepvállalása, az a felvidéken létesítendő akadémia terve. A DVTK eredetileg Rimaszombatban hozta volna létre az utánpótlásközpontot, de a helyi önkormányzat nem hagyta jóvá ezt. A magyar állam 1,5 milliárd forintot (kb. 4,5 millió euró) adna egy felvidéki fociakadémia létrehozására, amely Nagykürtőstől egészen keletig foglalkozna az utánpótlásképzéssel. Miután nem jött létre a rimaszombati megállapodás októberben olyan hírek láttak napvilágot, hogy Losonc lehet az új helyszín. A kassai események kapcsán viszont nem lenne meglepő, ha Közép-Szlovákia mellett a keleti régió fővárosában is elkezdődnének az egyeztetések.

Fotó: facebook.com/kosickafutbalovaarena

A rovat legfrissebb hírei