Harsányi nem zárja ki, hogy visszatérjen Szlovákiába


Harsányi Zoltánnal, aki jelenleg az NB III-as Lipóti Pékség SE labdarúgója, a hétfői Šport közölt interjút.

A csallóközi csatár fiatalon került ki Angliába, majd játszott Iránban is, de a pályafutása nagy részét Magyarországon töltötte. Játszott az élvonalban, a másodosztályban, jelenleg pedig a harmadosztály harmadik helyezettjénél szerepel. A szlovák sportnapilap interjúja következik.

Nem egyszerű a futballisták élete, Magyarországon elhalasztották a bajnokikat, a játékosok egyedül edzenek. Hogyan szokta meg a helyzetet?

A világjárvány kitörése után nem tértünk vissza a családommal Szlovákiába, hanem Lipóton maradtunk. Ha visszatértünk volna, akkor a bősi állami karantén várt volna ránk, amivel nem akartunk kockáztatni.

A legrosszabb, hogy nem tudni pontosan mikor folytathatják.

Azért is döntöttem így, mert ha elkezdődnek a mérkőzések, akkor én itt vagyok helyben. Mindenki türelmetlenül várja a jó híreket, amikor a koronavírus eltűnik és minden visszatér a normális kerékvágásba. Azzal számolnak, hogy a bajnokságok június elején kezdődhetnek újra. A végső döntés a szövetség kezében van. Minimum három héttel előbb kell ezt jelezniük, hogy a csapatoknak lehetőségük legyen felkészülni. A meccsek biztosan üres lelátók előtt zajlanak majd, senki nem szeretné, hogy tovább terjedjen a fertőzés.

A játékosok szerint a hétköznapok nagyon egysíkúak. Önnél mi a helyzet?

Nálam ez fordítva van. Ki vagyok merülve és próbálom megtalálni a pozitívumot a negatív dolgok között. Távúton a Pozsonyi Közgazdasági Egyetemen végzem a mesterképzést. A boldogságot és a nyugalmat a családom biztosítja, ami nálam egyértelműen az első helyen van. Alex fiam másfél éves és szeptember végére érkezik a következő családtag. A feleségem Szlovákiában tervez szülni. 

Kapott egyéni edzéstervet, amelyet teljesítenie kell?

Természetesen. Lipóton a szomszédom a magyar válogatott és a DAC középpályása Kalmár Zsolt. Gyorsan megegyeztünk és együtt tréningezünk. Napi kapcsolatban vagyunk és van lehetőség egy kis beszélgetésre is.

Eredménytelenül kerestünk még egy olyan szlovákiai játékost, akinek annyi magyar klub szerepelne az életrajzában, mint önnek. Mivel magyarázza ezt?

Nem akarok dicsekedni, de ezek alatt az évek alatt kivívtam, hogy elismernek és tisztelnek. Az edzők szeretik a mentalitásom, anyagilag meg vagyok elégedve. Ebben Magyarországon valahol máshol járnak, mint mi. A kluboknak kiépített infrastruktúrájuk van, az állam sokat áldoz a stadionokra. Sokkal többet, mint nálunk.

Nyár óta a Lipót játékosa. Azért keresték, mert történetük során először a másodosztályba szeretnének kerülni?

Így is mondhatjuk. A csapatban én vagyok az egyetlen légiós. Eddig 12 találkozón 6 gólt szereztem. A támogatónk a helyi pékség tulajdonosa, aki kedvező feltételeket teremtett. A klub sokat szerepelt a megyei bajnokságokban és nyáron visszatért a harmadosztályba. Újoncként még magasabbra szeretne jutni. Harmadikok vagyunk hárompontos hátránnyal az első, feljutást érő helyezett mögött. Ezért lenne jó, ha a tavaszi szezont a pályán játszanánk le és ott dőlne el minden. 

Önöknél is csökkentették a fizetéseket?

Igen. Júniusig megfelezték. Ha elkezdünk edzeni, akkor visszatér az eredeti szintre. Siófokon viszont például 80 százalékkal csökkentené a vezetés a béreket. 

Nem tervezi, hogy visszatér a szlovákiai pályákra és újra megmutatja magát az itteni szurkolóknak?

Júniusban krisztusi korba lépek, de egy focista nem eszerint dönt. Mentálisan és fizikálisan is jó állapotban vagyok, mindig problémát okozok a védőknek. Nem vesznék el az élvonalban sem. Nyáron és télen is voltak ajánlataim az első és második ligából is, de messze voltak Dunaszerdahelytől, ahol az állandó lakhelyem van. Most minél több időt szeretnék otthon tölteni a családommal. Ha megszületik a második gyermekünk, akkor megnyitom a kérdést, hogy visszatérjek a szlovák focihoz.

Dunaszerdahelyen kevésbé boldog időket élt meg, amikor nem volt elég anyagi forrás, késtek a fizetések. A mostani klub már teljesen más?

Pontosan. Amit a DAC tulajdonosa, Világi Oszkár kiépített a felnőtt- és utánpótláscsapatok számára, az gyönyörű. Így kell csinálni a focit, ha azt komolyan gondolják.

Fotó: sport.sk

A felvidéki válogatott is ott lesz a júniusi Eb-n

Az EUROPEADA-t, az őshonos európai kisebbségek labdarúgó-bajnokságát negyedik alkalommal szervezi meg az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a FUEN. A Felvidéki Labdarúgó Egyesület (FLE) 2016 után ismét ott lesz majd a 2020. június 20. és 28. között Karintiában rendezendő tornán. A döntőre a hírek szerint a Klagenfurtban kerül majd sor.

A rovat legfrissebb hírei