A szlovák bajnokhoz szerződött a magyar válogatott kapusa


Az utóbbi négy év bajnoka, a Besztercebánya szerződtette Vay Ádámot.

A jégkorong Tipsport Liga előző 3 évét hagyományos módon megnyerő Besztercebánya (HC '05 iClinic Banská Bystrica) ezt az idényt rövidített formában zárta az élen. Ezek után gyorsan a jövő tervezéséhez fogtak és megkeresték a magyar jégkorong-válogatott kapusát, a sérüléséből lábadozó Vay Ádámot és megegyeztek a közös folytatásról. 

Bajnok a Besztercebánya

A klubvezetők szerdán határoztak róla, hogy a középszakasznál járó bajnokságot nem folytatják, és az idény anélkül ér véget, hogy bajnokot hirdetnének. A Szlovák Rádió és Televízió (Rozhlas a televízia Slovenska, RTVS) sportal foglalkozó Facebook-oldala közölte a hírt, hogy a Tipsport Liga vezetősége úgy döntött, hogy nem csak felfüggesztik, hanem végleg megszakítják a hoki liga küzdelmeit.

 

A szlovák klub már az előző szezon előtt is szerette volna soraiban tudni az Egyesült Államokban is megforduló hokist, aki akkor még Svédországba, a Västerviks IK-hoz szerződött. Ott egy sérülés közbeszólt és nem tudott kiteljesedni Vay, de ősztől már az általa is ismert szlovák bajnokságban játszhat újra. A DVTK Jegesmedvék színeiben korábban szerepelt már a kapus a Tipsport Ligában. A svéd másodosztályban ráadásul egy szokatlan problémával is szembe kellett néznie, hiszen egy olan házban lakott, ahol legalább 60 egeret ölt meg, miután azok nem hagyták aludni éjszakánként, mondta el a Digi Sport Reggeli Start című napindító műsorában a jégkorongozó.

Az Allsvenskan 2019/20-as szezonjában 10 mérkőzésen védő hálóőr 88,5 százalékos teljesítményt nyújtott, míg előtte a DVTK-ban az alapszakaszban 32 találkozón 94,9 százalékon védett, a rájátszásban pedig 3 meccsen 90,2 százalékos védési hatékonysági mutatót hozott össze. Vay Ádámot sokan a 2016-os elit hoki vb-ről is ismerhetik, amikor Magyarország a legjobbak között mérettette meg magát. A magyarok a B-csoportban csak a Fehéroroszokat tudták megverni, így búcsúztak a legjobbak mezőnyétől.

Fotó: instagram.com/vayadam

A rovat legfrissebb hírei