Bénes László: Május 9-én folytatódhat a Bundesliga


A Borussia Mönchengladbach doborgazi középpályásával a Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) weboldala közölt interjút.

Lassan a Bundesliga csapatai elkezdik az edzéseket. Milyen a helyzet Németországban?

Lassan a klubok elkezdenek készülni a bajnokság folytatására, május elejétől játszanunk kéne. Hogy milyen a helyzet a többi csapatnál azt nem tudom. Mi az óvintézkedések elején még együtt edzettünk, amikor a többi csapatnál már egyéni edzéseket végeztek. Ahogy szigorodtak a szabályok úgy változott nálunk is a helyzet. Előbb kisebb csoportokban gyakoroltunk, aztán már csak kettesével. Volt tíz nap amikor csak otthon tréningeztünk egyedül. Most lassan újra felvesszük a tempót a csoportokban és húsvét után már újra együtt edzünk majd.

Reálisnak látod, hogy május elején folytatódjon a Bundesliga?

Az edzők már kijelölték a közös edzéseket, a bajnokság május 9. folytatása reálisnak tűnik. De nézők nélkül játszunk majd.

Hogyan néznek ki az edzéseitek?

A lövéseket gyakoroljuk, vannak pozíciós játékok, kettő a kettő ellen játszunk. Ha csoportban vagyunk, mindegyiknek megvan a kapusa és gyakoroljuk a pontrúgásokat védekezésben és támadásban is. Az edzők a csoportokat keverik, attól függően, hogy mit követel meg a gyakorlat. De erőnléti edzéseink is vannak.

Említetted a nézők nélküli mérkőzéseket. A Borussia Mönchengladbach vezetősége viszont kijelentette, hogy a tribünökre műanyag szurkolókat gyárt majd, amelyeket meg lehet vásárolni. Mit gondolsz erről?

Amikor először hallottam megmosolyogtam, de megtetszett az ötlet. Ez is jobb mint üres székek előtt játszani. Meglátjuk mennyi figurát vesznek meg a szurkolók

A világ több csapata csökkentette a játékosok és az edzők fizetését. Nálatok mi volt a helyzet?

A klub vezetése nem kért tőlünk ilyesmit, de a játékosok és az edzők leültünk és megbeszéltük, hogy a fizetésünk egy részét felajánljuk a klub további alkalmazottainak. Csak akkor leszünk sikeresek, ha a nehéz pillanatokban összetartunk.

Bénesék lemondtak fizetésük egy részéről

A klub egyik gazdasági vezetője körülbelül kétmillió eurósra becsüli azt a kárt, ami a klubot sújtja a koronavírusos megbetegedések okozta szankciók következtében. A játékosok lépése viszont egymilliót spórol a Borussiának. "Nagyon büszke vagyok a fiúkra. A nehéz időkben úgy döntöttek, hogy visszaadnak valamit a klubnak, amelynek ők is a részei.

 

Milyenek az óvintézkedések jelenleg Németországban?

A lakhelyen kívül csak kettesével lehet mozogni, vagy a családdal. Maszkot az embereknek egyelőre nem kell hordania, 2-3 embert láttam csak velük az üzletekben. Amikor a stadionban vagyunk nem maradunk sokáig együtt az öltözőben, gyorsan lezuhanyzunk és megyünk haza. Betartjuk a szigorú higiéniai és fertőtlenítési előírásokat is. Az edzések előtt például két öltözőben öltözünk.

Mivel foglalkozol az edzéseken kívül?

Németországban van velem a barátnőm, szóval sok időt töltünk együtt. Vettünk egy kutyát, vele törődünk, hiszen még kicsit. A barátnőm minden nap főz én pedig néhányszor segítek neki. Megnézünk egy-egy filmet vagy sorozatot. A barátokkal pedig interneten keresztül játszunk egymással.

Kapcsolatban vagy az otthoniakkal is?

Minden nap beszélek a szüleimmel. De ez akkor is így volt, mikor nem volt még karantén. Ezt így szoktuk meg. Persze szóba kerül az is, hogy milyen a helyzet otthon. Szlovákiában az intézkedések szigorúbbak mint Németországban. Tetszik, hogy maszkokat és kesztyűket kell hordani és tartani a tisztes távolságot.

Beszéltél a válogatott edzőivel is?

Telefonáltam Hapal edzővel és az asszisztensével Brunegraffal is. Beszéltünk róla, hogy sajnos nem játszhatjuk le júniusban a pótselejtezőt. Ez logikus döntés, hiszen ha folytatódnak a bajnokságok, akkor sokat fogunk játszani júniusban. A válogatott összetartásokat viszont várjuk, nagy meccsek várnak ránk.

Kapcsolatban vagy a válogatott játékosaival is?

Igen, leginkább Nikolas Špalekkal, vele minden nap írok vagy telefonálok. Beszélünk róla, hogy náluk Olaszországban és nálunk Németországban mi a helyzet. Nekik megterhelőbb a dolog, mint nekünk, vagy Szlovákiában. Támogatjuk egymás és azt kívánjuk, hogy minél előbb térjenek vissza a dolgot a régi kerékvágásba.

A Zsolna volt játékosaként mit gondolsz az ott kialakult helyzetről? A klub vezetése felszámolást indított el.

Olvastam interjúkat az egyes játékosokkal és a tulajdonossal, Antošík úrral is. Nem látom teljesen részletesen a kialakult helyzetet, így azt nem is fogom értékelni.

Fotó: SFZ; Roman Ferstl

Felszámolják a zsolnai futballklubot

Hétfőn bombaként robbant a hír a szlovák sajtóban, hogy felszámolják az MŠK Žilina (Zsolna) csapatát. Ezt a szlovák sportnapilapnak a klub is megerősítette. A hírek arról szóltak, hogy 15 játékosnak felmondták a szerződését, így ők áprilistól szabadon igazolhatókká válnak.

A rovat legfrissebb hírei