Megküzd a válogatottbeli helyéért Lakatos Rita


A dunaszerdahelyi származású irányítót és Kácsor Grétát a Digi Sport napindító műsorában, a Reggeli Startban kérdezték.

"Meglepett. Ilyenkor sosem tudja az ember, hogy mire számíthat, főleg edzőváltáskor. Szerintem nagyon örültünk neki mindketten" – válaszolt arra a kérdésre a Vác irányítója, hogy milyen érzés volt, mikor megtudta, hogy számít rá a magyar női kézilabda-válogatott frissen kinevezett edzőpárosa.

A mindössze 20 éves játékos az előző év végén is a nemzeti csapattal készült, de végül nem utazott el a Japánban tartott világbajnokságra. "Nyilván egy sportoló életében az ilyen sosem könnyű. Mondhatni valamilyen szinten kudarcnak éltem meg. De nem csak Magyarországon, hanem mindenhol a csapatsportokban ez így van. Rengeteg kézilabdázó van és sajnos csak egy bizonyos létszám utazhat. Elfogadtam, hogy ez a döntés született és próbáltam kihasználni a maradék időt, amit otthon töltöttem a klubommal, hogy mind fizikálisan, mind mentálisan a legjobb állapotba kerüljek a szezon második felére."

Lakatos Rita elmondta, hogy nem igazán gondolkodik azon, mi lehet az, amivel felhívta a szövetségi kapitányok figyelmét, hiszen minden edzésen és minden mérkőzésen igyekszik jól teljesíteni, így valószínűleg ezt szúrta ki a Danyi-Elek páros is.

Az összetartáson minden bizonnyal a taktika lesz majd a középpontban, hiszen nincs sok idő az olimpiai selejtezőig. A márciusban Győrben rendezendő tornán Szerbia, Oroszország és végül Kína helyett Kazahsztán küzdhet majd meg kvalifikációért. "Kíváncsi vagyok, mert én sem tudom mit várhatunk pontosan" – tette hozzá a játékos.

A Győri ETO tulajdonában lévő kézilabdázó, aki kölcsönben szerepel Vácon, a válogatott tulajdonságairól is beszélt. "Ez egy nagyon jó, küzdős társaság. A játékukban sok az egy az egy elleni párharc, ami után próbáljuk kihasználni a kialakuló helyeket. Ami még hiányzik az a rutin, hiszen nagyon fiatal gárdáról van szó, ez viszont idővel megváltozik, addig pedig ellensúlyozni lehet a küzdeni tudással."

A férfi és a női válogatott utolsó világeseménye is szóba került. A junior világbajnok irányító szerint a fiúk teljesítményéhez sokat hozzáadott, hogy nem volt rajtuk akkora nyomás, mint a lányokon, akik konkrét elvárással utaztak ki a vb-re. "Itt is visszajön a rutin, hiszen máshogy reagál a nagy tétre egy fiatal csapat. Más, amikor lehet felszabadultan játszani, mint például tettük azt az előző Európa-bajnokságon."

Lakatos Rita természetesen szeretne megragadni a szűkebb keretben is, ezért pedig mindent megtesz majd. "Nagyon sok mindentől függ. Úgy állok hozzá, hogy ne rajtam múljon, megpróbálok mindent megtenni, hogy ez a döntés szülessen, utána pedig majd alakulnak a dolgok."

A fiatal játékost végül a bajnokság erősségéről és az ennek köszönhető fejlődésről is kérdezték "A saját bőrömön tapasztaltam, mikor kölcsönbe kerültem Vácra, hogy sokszor adódott olyan téthelyzet, amikor a fiatalokon múlott a meccs. Ez mindenképp nagy pluszt tud adni, ha összejön egy jó megoldás, ha pedig nem, akkor tanulnunk kell belőle. A következő alkalommal aztán már lehet jobb döntést hozni. Ez a fejlődés nem valósulhatna meg, ha nem kapnánk lehetőséget egy ilyen erős bajnokságban."

Szerdahelyi játékos is van Danyi és Elek első keretében

Február 9. és 11. között Budaörsön tartja első összetartását a magyar női kézilabda-válogatott két új szövetségi kapitánya, Danyi Gábor és Elek Gábor. A csapat vasárnap este találkozik, majd a szakemberek hétfőn kettő, kedden egy edzést tartanak, miután a klubok hozzájárultak, hogy együtt készülhessenek a játékosok.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg.

Fotó: Facebook-Lakatos Rita Handball

A rovat legfrissebb hírei