A somorjai tenisziskola története


Interjú László Olivér teniszedzővel, akinek célja a tenisz népszerűsítése a Csallóközben

László Olivér egy tenisziskolát vezet. Olivér több sportágban is kipróbálta magát, míg végül a teniszben lelt rá önmagára. Éveken keresztül versenyzett, majd öt évvel ezelőtt megalapította a saját teniszklubját. Olivér elkötelezetten mesélt a klikkout.sk sportportál riporterének a sportmúltjáról, a tenisziskoláról, maga a tenisz szépségéről és a mozgás fontosságáról.

Első kérdésem az lenne, hogy honnan ered a sport iránti szereteted? Milyen sportmúlttal rendelkezel?

Hatéves koromban kezdtem el teniszezni, játszottam Bécsben és Budapesten is. Több országban megmérettettem magamat európai szinten. Heti háromszor két órát edzettem. Voltam különböző barátságos versenyeken, kisebb-nagyobb kupákon és színvonalasabb eseményen is. Elmondhatom, hogy sok élménnyel és eredménnyel gazdagodtam. A tenisz megtanított arra, hogy nem szabad feladni a dolgokat, kőkeménynek kell lenni. Az évek során gyógymasszőrnek tanultam, amit a mai napig jól tudok hasznosítani a munkám során edzőként.

Hogyan alakultak a további évek?

Magát a versenyzést 24 évesen fejeztem be. Kitanultam mint edző és egy klubnál kezdtem el dolgozni Bécsben (megj.: és egy budapesti klubnál is). Itt három és fél évet maradtam, majd úgy döntöttem, változásra van szükségem. Nyitottam egy saját vállalkozást itthon, Szlovákiában. Somorján tevékenykedünk, ahová a pozsonyiak is szívesen lejárnak edzésekre. A célom az, hogy felhívjam a fiatalok figyelmét arra, mennyire fontos a mozgás. Szeretnék minél több embert sportolásra buzdítani. Igyekszem egyre többfelé terjeszkedni, például tartok edzéseket Nyárasdon és Dunatőkésen is.  Úgy gondolom, hogy a Csallóközben még nem olyan felkapott sportág a tenisz, amit meg kell változtatni. Ez az én feladatom, amit szívvel csinálok nap mint nap.

Az ember temérdek sport közül válogathat. Mi volt az oka annak, hogy pont a tenisz vált az életed középpontjává?

Már kisfiúként is figyelemmel kísértem a teniszversenyeket a tévében. A szüleim igyekeztek mozgásra ösztönözni, így több sportágban kipróbáltam magam. A focira valahogy nem állt rá a lábam. A birkózásban nem jeleskedtem, mert vékonyabb testalkatú vagyok. Majd kipróbáltam a teniszt, és az edzőm úgy gondolta, van bennem tehetség, de sokat kell tanulnom. A kitartásom megvolt, ami az egyik legfontosabb, mert a teniszhez erős akarat és szív kell, a többi dolog elsajátítható. Rájöttünk, hogy nem a lábamban van a technika, hanem a karjaimban. Több edző keze alatt fejlődtem, igyekeztem folyamatosan fejleszteni magam.

Ezzel arra gondolsz, hogy maga a technika és az ütések elsajátíthatóak, ha az ember elegendő kitartással rendelkezik?

Igen, teljes mértékben! Az ütésformák, a tenyeresek, a szervák, tehát maga a technika az edzések során elsajátítható. Úgy gondolom, nincs olyan, hogy valaki tehetségtelen a teniszben, mert egy bizonyos szintig mindenkit meg lehet tanítani az alapokra. Utána egy jó edző észreveszi, hogy az a személy szívvel játszik-e a pályán. Fontos, hogy harcoljon a játékos azért, hogy visszaüsse a lepattanó teniszlabdát. Persze, a tenisz nagyon nagy kondíciót igényel, ezért is kell kitartónak maradni és fejlődni. Előfordulnak olyan kliensek is, akik eljönnek pár edzésre, megtanulják az alapütéseket annak érdekében, hogy később egymás ellen játszhassanak.

Mit adott számodra a tenisz?

Sok mindent, hiszen számomra a tenisz maga az élet! Mindenkinek van rossz időszak az életében, és a sport képes kihúzni ebből. Számomra ez jelenti a menedéket. Jó érzés számomra, hogy a diákjaim egyre jobban fejlődnek. Sikerélményként élem meg ezt az egészet. Motivál, hogy az edzés végén mindig köszönetet kapok, hogy jól érezték magukat és mikor találkozunk újra. Ez feltölti az embert, ez viszi előre az életben!

Mikor alapítottad az említett tenisziskolát Somorján?


Öt évvel ezelőtt jött létre a tenisziskola. Eleinte csak egyedül vittem, majd növekedni kezdett a klienskör. Egy idő után nem bírtam, mert nem tudtam beosztani az időmet. Felvettem két másik edzőt, akikkel azóta is töretlenül vezetjük a vállalkozást. Ketten csak Somorján tartanak edzéseket, én pedig a környező falvakban is. Jelenleg 130-an járnak hozzánk, a gyerekektől az idősebb korosztályig. Sokan párosan jönnek, hogy együtt kikapcsolódjanak. Igyekszem megtanítani mindenkit arra, hogy harcoljon a labdáért! Ez mindennek az alapja, így alakul ki az igazi játékszellem. Próbálok mindig mindenkit kellően motiválni!

Nagyon elhivatottan beszélsz! Szerinted mi az, amire a tenisz megtanítja az embert?

Kitartásra és akaratra! Fontos a kondíció, aminek folyamatosan fejlődnie kell. Nagyok az elvárásaim és kemény vagyok, de megvan az eredménye. Több bevált módszerem van arra, hogyan motiváljam a teniszezni vágyó embereket. Például az edzések mellett fontos, hogy a kondit még jobban fejlesszük, így további sportokra ösztönzöm a vendégeimet (főként a gyerekeket), ilyen a görkori, a futás és az úszás. Ez az edzéseken kívül történik. Olyan, mint egy házi feladat, amit teljesíteniük kell ahhoz, hogy eredményesek legyenek. A szülők ebben a társaim, mert felügyelik őket. Van egy papír, amin ki vannak pipálva azok a feladatok, amelyeket a gyermek elvégzett. A következő edzések alkalmával díjazom őket. Kapnak egy kis nyomtatott emléklapot, egyfajta dicséretet tőlem. Valaki nagyon motiválttá válik ettől! Van egy 15 éves lány, aki hihetetlen ügyes. Ő már Európa-szinten teniszezik. Heti háromszor két órát teniszezik és heti háromszor van kondis edzése. Nemrégiben Bécsben jártunk, ahol egy nagyon színvonalas versenyt megnyert.

Nem túl nagy nyomás ez a gyerekeknek? Könnyedén veszik az akadályokat és a kihívásokat?

Úgy érzem, nem nyomás ez számukra, mert megtalálom mindenkivel az összhangot. Ha ez nem sikerül valamiért, akkor bárkit hazaküldök az edzésről. Van, hogy az ember feszült, nem tud annyira koncentrálni, ami kihatással van az edzésre és a játékidőre. Ennek pedig nincs értelme! Azt akarom, hogy pihenjen és következőre tudjon ott lenni fejben. Feleslegesen senkitől sem akarok elvenni pénzt vagy időt. Egy jó edző észreveszi, ha valamelyik tanítványa nincs jól. Ezt csak teljes odaadással lehet csinálni. Fontos, hogy az emberek megbízzanak benned és kialakuljon egy kapcsolat közöttetek. Az a dolgom, hogy mentálisan is felkészítsem őket az edzések során. Másképp nem működik ez az egész. Pontosan azért, mert játék közben gondolkodnod kell, hogy milyen módszerrel ütöd el a labdát, hogyan helyezkedsz el a pályán és az ellenfeled hová fogja ütni a labdát. Ha egy meccsen az első fél órában a két szettben odafigyelsz, ki tudod ismerni az ellenfeled, ez pedig az előnyödre válik.

Hogyan buzdítanád az embereket arra, hogy kezdjenek el mozogni és találják meg a számukra legideálisabb sportot?

„Mens sana in corpore sano”, tehát ép testben, ép lélek, ami egy latin mondás. Úgy érzem, mindent megmagyaráz. A mai világban a fiatalok nagy része nem sportol semmit, mert bekockulnak és ellustulnak. Az izmoknak szüksége van a mozgásra. Nem szabad a szervezetünket elhanyagolni, mert ez kihatással van mindenre. Gondoljunk csak bele, ha az ember egy nehéz nap után elmegy valamilyen edzésre, az valamilyen szinten feltölti őket energiával és még a szervezetüket is regenerálja. A legnagyobb vágyam, hogy népszerűbbé tegyem a teniszt a Csallóközben.

Hamarosan megrendezésre kerül egy jótékonysági teniszkupa a Tenisziskola szervezésében. Párok vagy egyéni játékosok jelentkezését várják. A verseny a szórakozásról szólna. A nevezési díj egy jelképes összeg, amit egy kisfiúnak (egy agyvérzés miatt lebénult a bal keze és a bal arca) ajánlanak fel a szervezők. Ő a legnagyobb példa arra, hogy sohasem szabad feladni! A fiú a mai napig aktívan teniszezik, sőt ő is a résztvevők között lesz és versenybe száll az első helyért.

Forrás: klikkout.sk A rovat legfrissebb hírei