Íme a szlovákok pótselejtezős ellenfele, a magyarok még várnak rá


A Nemzetek Ligája playoffjában Szlovákia már ismeri ellenfelét, Magyarország még a pénteki sorsolást várja.

Miután a magyar és a szlovák válogatott is lecsúszott az Európa-bajnoki selejtezőn az egyenes ági kijutásról, a Nemzetek Ligája playoffján keresztül próbálhatják még meg kivívni a jogot, hogy ott legyenek a 2020-as kontinenstornán.

Szlovákia helyzete egy fokkal egyszerűbb, mint a magyaroké. A Pavel Hapal vezette válogatott harmadik, azaz utolsó lett NL-csoportjában, az előtte végző Ukrajna és Csehország viszont kijutott a selejtezőlből az Eb-re. A B-divízió 12 csapatából, ahol a szlovákok is szerepeltek, 8 már biztosan Európa-bajnoki résztvevő. A fennmaradó 4 csapat, Írország, Bosznia-Hercegovina, Észak-Írország és Szlovákia pedig a rájátszásban küzdhet meg a kijutásért.

Mivel a playoffban a négy csapat közül, az NL-eredmények alapján, a legjobb játszik a leggyengébbel, míg a második a harmadikkal, így ki is alakultak a párosítások. Az elődöntőben Szlovákia-Írország, Bosznia-Hercegovina-Észak-Írország. (A bosnyákok megnyerték saját csoportukat 10 ponttal, a szlovákok 3, az írek 2, az észak-írek pedig 0 egységet gyűjtöttek a négy meccs során). Itt minden esetben a jobbik játszik otthon, az pedig majd a pénteki sorsoláson dől el, hogy a döntőt, ahol a győztes kijut az Európa-bajnokágra, melyik párosítás győztese rendezheti. A Szlovák Labdarúgó-szövetségnek (SFZ) egyébként december 20-ig kell bejelentenie, hogy melyik stadionban fogadja az íreket.

Nézzük a többi divíziót. Az A-ból Izlandon kívül mindenki kiharcolta a részvételt a 2020-as tornán, így ott fel kell tölteni a playoff mezőnyét. A szabályok szerint ezt a B-divízióból nem tehetik meg, mivel ott automatikusan kialakult a mezőny, így jöhet a C, ahol Magyarország is érdekelt. A feltöltésre jogosult válogatottak közül tehát három bekerül Izland mellé. Az NL-rangsor szerint az Eb- vagy playoffrésztvevő csapatok után a Bulgária, Izrael, Magyarország, Románia négyes következik. Így tehát az izlandiakkal kiegészülve közülük alakul ki az A-divízió rájátszásában résztvevő négyes. Aki közülük kimarad, az a C-ben küzd tovább Skócia, Norvégia és Szerbia mellett. A D-divízióban Grúzia, Észak-Macedónia, Koszovó és Fehéroroszország játszik majd egymással, így közülük valaki biztosan ott lesz majd az Európa-bajnokságon.

Ha ezt eddig sikerült megértenünk, akkor most jön a csavar a dologban. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) valós esélyt kíván kínálni az Eb-rendező városok országainak a részvételre, így a szabályok szerint joga van arra, hogy egy eseti bizottság módosítsa a playoff szabályait. Vagyis benne van a pakliban, hogy azért, hogy Írország, Magyarország, Skócia és Románia válogatottjait, mint rendezőket, valamilyen kedvezőbb pozícióba hozza, változtatnak a fent leírt meneten. Lehetséges tehát, hogy megbontják a stabilnak tűnő B-divíziót, ahol a szlovákok érdekeltek, vagy esetlegesen az elődöntős párharcokat az említett országot kezdhetik majd hazai pályán az erősorrendtől függetlenül.

A Nemzetek Ligája-playoff, vagyis a pótselejtezők mikéntjét tehát 2019. november 22-én, pénteken sorsolják ki. Az elődöntőket 2020. március 26-án, a döntőket 2020. március 31-én rendezik. Érdekesség, hogy bár egyelőre csak 20 csapat van ott száz százalékosan az Eb-n, de a torna sorsolását már 2019. november 30-án megtartják. Ha az NL-rájátszás után szükség lenne a sorsolás kiegészítésére valamilyen okból, arra 2020. április 1-jén kerülne sor. Az Európa-bajnokság egyébként 2020. június 12-én kezdődik Rómában, a döntőt pedig 2020. július 12-én rendezik Londonban a Wembley Stadionban.

Végezetül nézzük azt a 20 csapatot, aki biztosan ott lesz az Eb-n:

Anglia, Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Törökország, Ukrajna, Wales

Fotó: facebook.com/UEFANationsLeague

A rovat legfrissebb hírei