Egy év kihagyás után lesz ott az Eb-n a komáromi kajakos


Gamsjäger Lisa-Maria Komáromban kezdett kajakozni, majd számos szlovák bajnoki cím után Magyarország felé vette az irányt.

Ott szintén folyamatos sikerek következtek és bekerült a magyar utánpótlás-válogatottba is. 2019-ben viszont a gimnázium befejezése után felhagyott a versenyzéssel.

Talán a koronavírus is közrejátszott benne, hogy 2020 tavaszán újra lapátot ragadott, szeptembertől pedig már Likér Péter irányításával készül. A sikeres szlovákiai válogatók után két hete az olimpiai selejtezőn a második helyen végzett. Most a csütörtökön kezdődő Európa-bajnokság lebeg a szemei előtt, ahol egyesben 200 méteren, párosban pedig Mária Petrušovával 500-on indul, immár szlovák színekben. A mosolygós fiatal sportolóval beszélgettünk.

Az olimpiai selejtezőn meglehetett volna az első hely?

Az orosz lány, Natalia Podolskaya elég magabiztosan nyert. Tudtam róla, hogy nagyon jó versenyző, ő már 27 éves. Világbajnokságokról, Európa-játékokról, Európa-bajnokságokról is vannak már érmei, egy sikeres versenyző. Kívántam neki, hogy megcsinálja, hiszen eljött az ideje, hogy olimpián szerepeljen. Örültem neki, hogy ő nyert. Számomra a visszatérés után a felnőtt Európa-bajnoki és világbajnoki részvétel volt a cél, valamint, hogy az U23-as versenyeken is ott legyek.

Az idei évben titkon remélsz egy érmet valamelyik felnőtt versenyről?

Nézve a mostani Eb-mezőnyét én boldog lennék a döntővel. 22 évesen nagyon örülnék a döntő 7. helyének is. Az U23-ason már szeretnék érmes helyen végezni akár egyesben, akár párosban. A világbajnokságokon is hasonlók a tervek, de odáig még sok idő van, a nyáron még sokat lehet fejlődni, úgyhogy azt még meglátjuk.

Egy korábbi interjúdban felmerült, hogy a közösségi médiában is aktív vagy. Tudatosan népszerűsíted magad vagy az egész sportágat?

A TikTokot jelenleg már nem használom. Instagramon próbálok több képet, videót feltenni az edzésről, kajakozásról, étkezésről, a sportól és arról, ami az életemhez kapcsolódik. De nem hírnevet szeretnék szerezni ezzel, hanem inkább a támogatások, együttműködések lennének azok, amik így könnyebben jöhetnének, hogy ezzel is a pályafutásomat segítsem. Konkrét célom nincs az Instagrammal, sőt most próbálom is mellőzni, mivel sok időt vesz el a mindennapokból és a koncentrációt is megnehezíti. Minél kevesebb időt szeretnék tölteni ezeken a felületeken.

A versenyeken kevesebbet lesz kezedben a telefon?

Szerintem pszichikailag ront ez mindenkin. Instagramon például olyan képeket látunk legtöbbször, amelyek nem az igazságot mutatják. Legyen szó akár sportolókról, nőkről, mindenről. Ez manipulálja az embereket. Nemrég elgondolkodtam: lapozgatom a telefonban ezeket az alkalmazásokat. Leteszem, de ha jön az értesítés újra a kezemben van és kezdődik elölről, miközben semmi hasznosat nem ad. Csak elveszi az időmet, a figyelmemet.

Ki is próbáltam, hogy egy hétig teljesen kitöröltem ezeket az applikációkat. Sokkal több időm volt saját magamra, sokkal jobban éreztem magam. Nem hiányzott. A számomra fontos emberekkel beszéltem WhatsAppon, telefonáltunk vagy találkoztam velük. Most viszont várom a híreket az olimpiai szabadkártyák miatt is, és telefon nélkül ez már nehéz. A legjobb lenne szerintem, ha ezek az oldalak nem lennének, de sajnos a mindennapjaink részeivé váltak. De a versenyeken is azt tervezem, hogy maximum este nézek majd fel, de lehet még akkor sem. Így jobban fogok tudni saját magamra fókuszálni.

A K2 500 méteres előfutamaira június 3-án, a K1 200 méteres előfutamaira június 4-én kerül sor. A döntőket június 5-én rendezik. Az Eb futambeosztását és azok időrendjét ide kattintva tekinhetik meg.

A rovat legfrissebb hírei