Storcknak a kupában nem megy, kiesett az elődöntőben a DAC


Nem tudta legyőzni mumusát a kupa elődöntőjében a dunaszerdahelyi csapat.

A mérkőzés előtt a stadionon kívül rekedt dunaszerdahelyi szurkolók füstbombákkal és zászlókkal jelezték, hogy a még érvényben lévő korlátozások ellenére elutaztak a csapattal.

A hazaiak kezdőjébe csak szlovákiai játékosokat jelölt a szintén szlovák vezetőedző. Ott volt a csatársorban a szerdahelyen nevelkedő Almási László is, aki a hétvégén megszerezte első bajnoki gólját rózsahegyi mezben.

A vendégeknél ellenben csak egy szlovák játékost, Dominik Kružliakot találhattuk a kezdőben. Bernd Storck nem okozott különösebb meglepetést a kezdő összeállításakor, 4-4-2-es hadrendben küldte pályára csapatát. A középpályán Vida Máté szűrőként a legtöbbször a védők előtt helyezkedett, míg a csatársorban Divković volt, aki sokszor hátrébbról indult a csúcsék Ramirez mögött.

A mérkőzés legelején Blackman beadása jutott el a tizenhatos vonalánál helyezkedő Balićhoz, akit egyedül hagytak a hazai védők, de a horvát középpályás lövése elkerülte a kaput.

Kalmárék az első perctől fogva igyekeztek irányítani a játékot. Ez nem volt meglepő, hiszen a MOL Arénában elért 1-1 után nekik mindenképpen gól kellett a továbbjutáshoz. A rózsahegyiek szervezett védelmét viszont nehezen tudták feltörni, Almásiék úgy tűnt a kontrákra rendezkedtek be.

Az első kaput eltaláló lövést Divković neve mellé írhattuk fel. A csatár Davis beadása után viszont nem tudott elég erőt vinni a kísérletbe, így azt Macík magához ölelte. A 19. perc végén Šimić magas lábbal csúzott rá Madleňákra, amiért sárgát is kapott. Az ezt követő szabadrúgásból pedig megszerezték a vezetést a hazaiak. Brenkus beadását Madleňák csúsztatta Jedlička kapujába, 1-0. Egy hiba után a semmiből szereztek vezetést Ján Haspra edző tanítványai és összesítésben már 2-1-re vezettek.

Blackman veszélyes megindulása után Balić már harmadjára lőtt mellé-fölé. A panamai szélső védők közül az utóbbi mérkőzéseken az előbb említett fiatalabb játékos mutat jobb formát. Davisnek mintha nem tett volna jót a koronavírus okozta kényszerszünet.

Fél óra után Almási is sárgát kapott miután letarolta egy légi párbajban Kružliakot, akinek vérző szemöldökét Fegyveres doktorét látták el. Miután a védő visszatért a pályára újra támadásba lendült a DAC. Davis beadására Kalmár érkezett volna a kapu előtt, de a magyar középpályás védője szorításában elesett. Smolák játékvezető és segítői nem ítéltek tizenegyest.

Schäfer és Kalmár összejátéka után utóbbi passzolt a hosszú oldalon helyezkedő Divkovićhoz, a horvát csatár ígéretes helyzetből fölé lőtt. Kalmár is dühöngött egy sort, hiszen érkezett a kapu elé és akár ő is visszakaphatta volna csapattársától a játékszert.

Nem sokkal a félidő vége előtt Vida Máté egy felugrás után nagyon rosszul fogott talajt és azonnal a térdéhez kapott. A középpályást le kellett cserélni, helyére Andrej Fábry érkezett.

A 45. percben Múdry kézzel ütötte el Kalmár előtt a tizenhatos határán. A játékvezető csak szabadrúgást ítélt, pedig úgy tűnt még bent érte el a futballista a játékszert. A szabadrúgást szögletre váltotta Kalmár, de egyikből sem lett komoly veszély. A szünet előtt még Ramirez is lőtt egyet, de ő sem talált kaput. A DAC hiába birtokolta a 70 százalékban a labdát, nem tudott komoly nyomást helyezni az ellenfélre, akik viszont egy helyzetükből egyet belőttek.

A szünetben Almásit Gerec váltotta a Rózsahegynél. Az 52. percben Regáli cselezte ki Kružliakot, majd Jedličkára vezette a labdát, a cseh kapus pedig bravúrt bemutatva védte ki a ziccert.

Storck második cseréje Sharani volt, aki a most halványabban teljesítő Schäfert váltotta. Az első meccsen gólt is szerző játékos akkor kisebb sérüléssel bajlódott. A DAC igyekezett nyomást helyezni ellenfelére, de azért ők is eljutottak helyzetig, Regáli az oldalhálót is eltalálta.

A 71. perc elején Gerec lépett meg remekül a labdával, Blackman ugyan utolérte a tizenhatosnál, de szerelni nem tudott. A labda végül Madleňák elé került, aki mellé lőtt. Nagyon veszélyes kontra volt, a hazaiak három játékosa többet is kihozhatott volna ebből, hiszen a panamai jobbhátvéd mellett csak Šimić ért vissza.

Bő tíz minutummal a vége előtt Gerec üresen kapott egy passzt a tizehnatoson belül, szemben a kapuval. Šimić nem lépett ki rá, a támadó pedig szépen lőtt a kapuba, 2-0.

Ramirez unta meg, hogy a betömörülő hazaiak ellen nem talál szabad társat, majd lőtt a tizenhatoson kívülről, de Macík védett. Ezt követően Gerec véglett elvette a csodában még reménykedő vendégek reményét. Kojnok passza után a cserecsatár duplázni tudott, 3-0.

A csallóköziek 2018 óta nem tudták legyőzni a rózsahegyi csapatot. Bernd Storck bár azt mondta, szeretne kupagyőzelemmel indítani Dunaszerdahelyen, ez nem jön majd össze. A német mesternek és csapatának a bajnokságban megy, de a roppant szervezetten védekező Rózsahegynek csupán egy gólt lőttek a két elődöntőben, ez pedig kevésnek bizonyult. A DAC új edzője negyedik tétmeccsén első vereségét szenvedte el.

Slovnaft Cup, elődöntő, visszavágó:

MFK Ružomberok-FC DAC 1904 3-0 (1-0)
Rózsahegy, 365 néző, v.: Smolák
Gólszerzők: Madleňák (21.), Gerec (80., 88.)
Sárga lap: Almási (33.) ill. Šimić (20.)

Rózsahegy: Macík - Čurma, Maslo, Mojžiš - Ďungel (Kojnok 83.), Brenkus (Filinský 69.), Múdry, Takáč (Kmeť 83.), Madleňák (Twardzik 77.) - Almási (Gerec 46.), Regáli
DAC: Jedlička - Blackman, Šimić, Kružliak, Davis - Schäfer (Sharani 55.), Vida (Fábry 43.), Kalmár, Balić (Bednár 81.) - Ramirez, Divković

Az első mérkőzésen 1-1-es döntetlen született. Továbbjutott a Rózsahegy 4-1-es összesítéssel.

A másik ágon a Slovan kettős győzelemmel jutott a fináléba. A hazaiaknál 74 percet játszott a komáromi Mészáros András.

FC ViOn Zlaté Moravce-Slovan Bratislava 0-2 (0-1)
Gólszerzők: Medved (45.), Weiss (62.) - tizenegyesből

Továbbjutott 6-1-es összesítéssel a Slovan.

A döntőt július 8-án Pozsonyban rendezik.

Fotó: facebook.com/fcdac

A rovat legfrissebb hírei