Újra edzést tartottak Somorján


Az FC STK 1914 Somorja honlapján számolt be róla, hogy újra edzésbe állt a csapat.

Március 13. után először május 5-én találkozott ismét a Pomléban a somorjai felnőttcsapat. A szigorú előírásokat betartva, lázméréssel indult az edzés, majd előkerült a labda is.

"Természetesen, ez egy bemelegítő üzemmód, hogy fokozatosan belejöjjünk. Kihasználtuk, hogy jelenleg így lehet készülni. Mindenki tudja, hogy a foci fizikai kontaktussal jár, így a jelenlegi helyzetet nem nevezném visszatérésnek az edzésekhez" – olvasható az stksamorin.sk oldalon Horváth Csaba klubelnök nyilatkozata.

Bár elméletileg június 6-án újraindulhatnának az első és másodosztály küzdelmei, addig még több kedvező állami döntésnek is meg kell születnie. Ezek után is maradnak azonban kérdések. "Jó-e, a jelenlegi idényt kitolni júliusra, augusztusra, vagy idő előtt befejezni és összpontosítani a következő idényre? Mielőtt azonban újraindítanánk a jelenlegi idényt, több dolgot kell a helyére tennünk. A somorjai klub a koronavírus alatt betartja a szerződéseket, de a csapat több mint a felének május végén, vagy június közepén lejár a szerződése. E tények alapján volt felállítva a klub költségvetése. Ha kitolódik az idény, akkor nagyon megnövekednek a kiadásaink, melyekről jelenleg az illetékesek nem beszélnek, nem tettek ajánlatot a kártérítésünkre. Ezen felül nem ül az idény hossza és az átigazolási időszak. Nincs lehetőségünk arra, hogy a játékosoknak megparancsoljuk, hogy egy vagy két hónapos szerződést írjanak alá. Ha nem sikerülne megegyezni a játékosokkal, akkor nem lesz megfelelő játékosunk, mivel jelenleg nem igazolhatunk újakat" – folytatta Horváth.

Szintén kérdés, hogy mi lesz a külföldön tartózkodó játékosokkal, akiknek a határ átlépése után kéthetes karanténba kéne vonulniuk. Ha ők most érkeznének a kötelező elzárás után csupán két hetük lenne a csapattal készülni, ami nem elegendő. Egyelőre viszont még nincs napirenden a visszatérésük. A játékosok fizetése kapcsán sem tiszta minden, főleg, hogy a korábban meghozott sporttörvénnyel ellentétes most a kommunikáció.

"Egyike vagyunk azoknak a kevés kluboknak, akik a szerződés aláírásakor betartották a sportról szóló törvényt. Ez alapján a játékosok alkalmazottak lettek, nem kellett nekik különféle elvezetéseket fizetniük. A mai napig nem voltak számunkra elismerve a kártérítések az alkalmazottak bérére, mint az történik más alkalmazottaknál. Az első állami állasfoglalásban az állt, hogy a sportolók nem alkalmazottak, hanem vállalkozók. Ez szöges ellentétben áll azzal, ami miatt elfogadták a sportról szóló törvényt. Egyszerűen: a fociban nem működnek az alapvető dolgok. Két hónappal a járvány kitörése után sem kaptunk kártérítést a költségeink kiesése után, sőt javaslatot sem a költségek megnövekedésére az idény meghosszabítása esetén" – magyarázta a helyzetet a klubelnök, aki hozzátette bármilyen döntések is szülessenek, ők teljes erőbedobással küzdenek majd, ha mégis újraindul a második liga.

FC ŠTK 1914 Šamorín

A rovat legfrissebb hírei