Európa élvonalában a DAC


A dunaszerdahelyi focicsapat foglalkoztatja a legtöbb fiatalt a Fortuna Ligában.

A DAC európai viszonylatban is az élmezőnyben helyezkedik el a fiatal játékosok foglalkoztatottságát illetően. Ez a labdarúgó-statisztikákra szakosodott svájci székhelyű CIES Football Observatory legújabb kutatásából derül ki, amelyben 93 élvonalbeli bajnokságot és 1 292 klubot vizsgáltak meg.

A felmérésben a 2019/2020-as idényt vették alapul azokban a bajnokságokban, ahol ősz-tavaszi lebonyolításban zajlanak a küzdelmek, míg a többi pontvadászat esetében a 2019-es év volt a mérvadó. Az adatokat a 2020. január 1-ig gyűjtötték be. Ebben az összevetésben a szlovákiai Fortuna Ligában a 22 évnél fiatalabb, vagyis az U21-es korcsoportba eső futballisták aránya a bajnokikon 29 százalékos. Vagyis a fiatal futballisták közel az összes játékperc egy harmadát töltötték a pályán.

Klubszinten az új-zélandi Wellington Phoenix (93,3%) vezeti a rangsort, míg Európán belül az ír élvonaltól év végén búcsúzó University College Dublin (78,0%) az első. A DAC 50,3%-os eredménnyel világviszonylatban a 19. helyre került, az európai klubok között pedig a 13. hely a csallóközieké. Nem meglepő, hogy a szlovákiai bajnokságon belül a rangsor utolsó helyezettje a címvédő pozsonyi Slovan, amely a fiatalok helyett a rutinos játékosok szerepeltetését részesíti előnyben.

"A CIES legutóbbi kutatásai bizonyítják, hogy a tehetségnevelés a klubunk DNS-ének a része. A DAC eredményei az elmúlt években azt mutatják, hogy képesek vagyunk megtalálni az egyensúlyt a fiatal játékosok nevelésére fordított figyelem és a fenntartható klubot létrehozni szándékozó eredményeink között. Bár ez még csak a kezdet, meg vagyunk arról győződve, hogy a jövőben képesek leszünk idevonzani a tehetségeket, és jobb játékosokat nevelni belőlük. Továbbra is oda kell figyelnünk az akadémiát érintő projektünkre, amely végül sikeres lesz és minden DAC-szimpatizánst büszkévé tesz majd. Eltökéltek vagyunk abban, hogy követjük ezt az utat és hiszünk abban, hogy a kemény munka mindig kifizetődik – ez pedig a klubunk DNS-ének az alapja" – kommentálta a tanulmány eredményeit Jan Van Daele, a DAC sportigazgatója a klub honlapján.

A Fortuna Liga rangsora:

 1. FC DAC 1904 - 50,3%
 2. FC Nitra - 44,9%
 3. MŠK Žilina - 39,3%
 4. AS Trenčín - 36,9%
 5. FK Senica - 34,1%
 6. MFK Ružomberok - 27,9%
 7. FK Pohronie - 27%
 8. MFK Zemplín Michalovce - 26,6%
 9. FC ViOn Zlaté Moravce - 22,6%
 10. Spartak Trnava - 18,2%
 11. ŠKF iClinic Sereď - 15,9%
 12. Slovan Bratislava - 3,5%

Nézzük a DAC csapatából kik azok, akik megfeleltek a kritériumoknak

A kapus az őszi bajnokik mindegyikén Martin Jedlička volt, aki januárban töltötte be 22. életévét. Helyettese egyébként az a Száraz Benjamin, aki szintén csak idén, méghozzá márciusban lett 22 éves. A tavasz folyamán a bajnokság megszakításáig már ő volt az elsőszámú hálóőr Dunaszerdahelyen.

A védelem alapemberének mondható Danylo Beskorovainyi februárban még csak 21. születésnapját ünnepelte. A panamai Cesar Blackman is csak bő egy hónapja, április elején lett 22 éves, így ő is megfelel a svájci intézet feltételrendszerének. 

A védelem mellett a középpályán is helyet kapó, ám télen távozó Matej Oravec is belefért a rangsorban kiemelt játékosok közé, hiszen ő is csak idén töltötte be a 22-őt. A néhányszor csereként szerepet kapó Dominik Veselovský mindössze 17 éves, így az ő játékpercei is hozzáadódtak a többiekéhez. A télen szintén távozó ír Connor Ronan is, csak 2020-ban lett 22 éves, így az ő őszi szereplése is lényeges volt. 

A csatársorban a 20 éves Marko Divković és a 21 esztendős Eric Ramirez is alapember volt. Mellettük szerepet kapott még a Slovan elleni évzárón Ernest Boateng (18) és szeptemberben a Zsolna ellen néhány perc erejéig Zuberu Sharani (20) is. Továbbá az Aranyosmarótra kölcsönadott Jakub Švec is játszott bő 15 percet a szerdahelyiek színeiben az idény elején, valamint a télen távozó Abdulrahman Taiwo (21) is szerepelt kilenc mérkőzésen a sárga-kékeknél az ősz folyamán.

Bár a fent említett játékosok közül néhányan távoztak télen, az érkezők közül Schäfer András és Dušan Lalatović is megfelel az U21-es kritériumnak, valamint a tavasszal már háromszor is játszó Ricardo Phillips (18) és a sérülése után visszatérő Martin Bednár (21) is segíthet megőrizni a DAC előkelő helyét a rangsorban.

A teljes adatbázis ezen a linken érhető el.

Fotó: facebook.com/fcdac

A rovat legfrissebb hírei