Csúszik a videóbíró bevezetése Szlovákiában


A tervek szerint 2021/2022-es idényben már bevezették volna a VAR-t, de ez a koronavírus miatt minden bizonnyal csúszni fog.

A Fortuna Ligát szervező Ligás Klubok Uniója (ÚLK) 2019-ben jelentette be, hogy a következő idénytől bevezetik a videóbírót az élvonalban. A tervek szerint csak a televíziós-mérkőzéseken használnák a technológiát, de felmerült, hogy három játéknapra osztanák szét a meccseket, hogy egyel több találkozón használhassák az új eszközöket.

Vladimír Medveď, a Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) projektmenedzsere elmondta, hogy bár a szövetség rendelkezik a szükséges technikával, a problémát elsősorban a szakemberek betanítása okozza. "A jelenlegi helyzet, a COVID-19 elleni küzdelem hatással van a SFZ VAR-projektjére, elsősorban a bírók VAR/AVAR funkcióinak használatának képzésére, ami a videóbírót és annak asszisztensét jelenti. A nélkül, hogy a VAR rendszerét használva tudnánk nézni a bajnoki mérkőzéseket, a képzés következő szakasza nem működhet, így nem folytatódhat az oktatás" – vázolta röviden a helyzetet Medveď.

A technikai eszközök, egészen pontosan a VAR-ral felszerelt autók elkészülte a következő hónapban realizálódhat. "Miután a Fortuna Liga esetében az úgynevezett decentralizált rendszer használata lett kiválasztva, ami a technikai eszközök egy autóban történő elhelyezése mellett használná a mérkőzések helyszínen a VAR-t, szükséges volt azok megvásárlása a szövetség számára, majd azok üzembehelyezése. Ezt az SFZ számára egy külsős cég végzi. Annak ellenére, hogy erre is kihatással volt a jelenlegi helyzet, azt várom, hogy az autók átalakítása a következő hónapban befejeződhet" – folytatta a projektmenedzser.

A Szlovák Labdarúgó-szövetség így az új képzései naptár elkészítésén dolgozik. "Dolgozunk az új időrend kidolgozásán, de ez nagyban függ az óvintézkedések alakulásától is, attól, hogy mikor lehet újra mérkőzéseket, kupákat és előkészületi meccseket játszani, amelyeken képeznénk a VAR-csapatokat. A videóbírós rendszer következő szezonbéli bevezetése ettől függ majd. Bár szeretnénk minél gyorsabban az oktatást befejezni, úgy gondolom, hogy a projekt összetettsége miatt a VAR Fortuna Ligába történő bevezetése a szezon kezdetekor nem lesz reális."

Fotó: SFZ; Roman Ferstl

 

 

 

A rovat legfrissebb hírei