Csak végszükség esetén szüntetik be a Fortuna Ligát


A šport.sk weboldal Ivan Kozákkal, a Fortuna Ligát szervező szlovákiai Ligás Klubok Uniójának (ÚLK) elnökével készített interjút.

Az utolsó információk szerint a bajnokságot a Szlovákiában hozott sporteseményeket ideiglenesen tiltó intézkedések lejárta és a válogatott szünet után április elején folytatnák. Jelen állás szerint viszont ez minden valószínűséggel nem fog megvalósulni, hiszen az óvintézkedések tovább tartanak majd. Az alábbi interjú 2020. március 14-én jelent meg.

Hogyan született meg a döntés, hogy áprilisban újraindul a bajnokság?

A klubokkal közösen egyeztettünk. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az alapszakaszt be tudtuk fejezni és nem egy már folyamatban lévő rájátszásba csöppenünk bele. A jelenlegi helyzet alapján egyeztünk meg, hogy az alsó- és felsőház küzdelmei április 4-én indulnak el.

Sűrűbb lesz a program vagy később fejeződik be a szezont?

Az érvényben lévő szabályok szerint márjus 31-ig be kell fejeznünk, hiszen utána a válogatottak felkészülési időszaka veszi kezdetét. Persze, ez csak egy aktuális helyzet. Két forduló így hétköznap kerül majd megrendezésre, egy áprilisban, egy pedig májusban. 

Nézők nélkül fognak játszani?

Ezt most nem tudjuk meghatározni. Továbbra is érvényes, hogy az egészség a legfontosabb és be fogjuk tartani a válságstáb előírásait. A helyzet óráról órára változik. Ebben a két hétben semmilyen sporteseményt nem tarthatnak Szlovákiában, hogy ez után mi lesz, majd meglátjuk. Április 2-án, csütörtökön lesz az ÚLK elnökségi ülése, amelyen kiértékeljük a helyzetet és pontosítjuk a részleteket.

Van már forgatókönyvük arra az esetre, ha meghosszabbítják a sportrendezvények tiltását?

Gondolunk erre is. Az európai ligákat tömörítő szervezetnek (AEL) tagjai vagyunk, akiknek feladatuk, hogy egyeztessenek az Európai Labdarúgó-szövetséggel (UEFA), amelynek a saját kupasorozatai miatt meghatározott időpontjai vannak. Ezek a szervezetek tárgyalnak arról, hogy a bajnokságokat be tudják fejezeni, esetleg úgy is, hogy érintik a Bajnokok Ligája, vagy az Európa-liga előre kijelölt időpontjait is. Jelenleg van egy fórumunk, ahol kommunikálunk, itt minden ligát egy ember képvisel.

 

A hokiklubok úgy döntöttek, hogy idő előtt befejezték a szezont. El tud képzelni egy ilyen lehetőséget is?

Ez az utolsó lehetőség. Szerencsénk van, hogy a kéthetes kényszerpihenő után jön a válogatott időszak. Így három hetünk van. Az egészség a legfontosabb, de a futballt a nézőkért játsszák és mi optimisták akarunk lenni. A foci gazdaságilag, üzleti szempontból teljesen máshogy van beállítva mint a hoki.

Az ernyőszervezet az UEFA, amely egy bizonyos szintig segít a klubok költségvetéseinek összeállításában is az európai kupát megrendezésével. Ezért is fontos, hogy befejezzük a bajnokságot, hogy a csapataink részt tudjanak venni a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában. A mi lépéseinknek összhangban kell lennie az UEFA és a többi bajnokság lépéseivel.

Azon az áron is játszanak majd tehát, ha a mérkőzéseken nem lehetnek ott a nézők?

Európában jelenleg a klubok akkor is szeretnének játszani, ha nem lesznek a stadionokban nézők, hiszen más esetben a televíziós jogdíjaktól is elesnének. Ezért a bajnokságok folytatódnak azokban az országokban is, amelyek érintettek a koronavírussal. Mi az európai közösség részei vagyunk és jó lenne ha egy egységes hozzáállást tudnánk képviselni. De természetesen érvényes, hogy az egészség a legfontosabb

Több csapatnál is egyéni módon edzenek a játékosok. Beleszólnak az edzési folyamatokba?

A klubok már korábban ajánlásokat kaptak, amelyeket a Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) egészségügyi vezetője, MUDr. Pavel Malovič küldött szét. Nincs kétségem, hogy az edzések ezzel összhangban zajlanak. Információnk szerint a szakmai stábok felelősségteljesek. Az egyes csapatok edzésmódszereibe nem szólunk bele.

Nem fenyeget, hogy minden csapat számára megtiltják az edzéseket?

Ezt a klubokra bízzuk. Elvárjuk a felelőssgételjes hozzáállást, de semmit nem tiltunk.

Fortuna liga

Aktuálne informácie z Fortuna ligy čítajte tu http://bit.ly/fort... unaliga_aktualne V krátkosti takto Ak pôjde všetko podľa optimistického scenára, FL sa rozohrá opäť 4. apríla Začne sa hrať 1. kolom nadstavby Dve kolá by sa vsunuli do stredu týždňa FL rieši aj ďalšie krízové scenáre, keďže sa situácia mení zo dňa na deň Naďalej monitorujeme aktuálnu situáciu a budeme sa riadiť nariadením na úrovni štátu, resp.

Fotó: facebook.com/FortunaLigaSK

A rovat legfrissebb hírei