Bénes is ott van a legjobb tíz szlovákiai labdarúgó között


Idén tizenegy játékos került be a legjobb tíz közé.

A Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) és a Pravda napilap közösen szervezi Az év futballistája (Futbalista roka) szavazást. A szövetség weboldalán megjelent cikk alapján a 2019-es évre vonatkozóan először 11 játékost került be a TOP10-be. Ez azzal magyarázható, hogy a pontszámok összevetése után a 10. helyen holtverseny alakult ki. A 36 szavazó szakember (edző és újságíró) közül egy sem találta el a tízes listát, amelyen két kapus is szerepel, bár hálóőr eddig még sosem nyerte meg a díjat. Idén Martin Dúbravkának (Newcastle) jó esélye lehet megtörni a sorozatot. Három újoncot is találni a legjobbak között: Róbert Boženík (MŠK Žilina), Dominik Greif (Slovan), Bénes László (Mönchengladbach).

Az év futballistája díj jelöltjei: Bénes László (Borussia Mönchengladbach), Róbert Boženík (MŠK Žilina), Martin Dúbravka (Newcastle United), Ondrej Duda (Hertha BSC), Dominik Greif (Slovan Bratislava), Marek Hamšík (Dalien Yifang), Juraj Kucka (Trabzonspor/AC Parma), Stanislav Lobotka (Celta Vigo), Albert Rusnák (Real Salt Lake City), Milan Škriniar (Internazionale), Martin Škrtel (Fenerbahce/Basaksehir)

A Peter Dubovský-díj (a legjobb 21 éven aluli játékos) jelöltjeinek listája két fős, Róbert Boženík mellett Dávid Strelec (Slovan Bratislava) esélyes még az elismerésre.

A legjobb edző a Pavel Hapal (szlovák válogatott), ifj. Ján Kozák (Slovan Bratislava), Martin Ševela (Slovan Bratislava/Zaglebie Lubin) hármasból kerül majd ki. A hatodik helyen holtversenyben Adrián Guľával (szlovák U21-es válogatott) végzett Peter Hyballa, a DAC télen távozó mestere.

A legjobb női játékos kategóriájában is három jelölt közül hirdetik majd ki a győztest: Bíró Alexandra (SKN St. Pölten), Korenčiová Mária (AC Milan), Škorvánková Dominika (Bayern München). Az alistáli származású Bíró korábban a DAC ificsapatában még a fiúk között szerepelt, majd Kisudvarnokon és Vágsellyén keresztül került Ausztriába.

A Fortuna Liga legjobb játékosa hatalmas fölénnyel, 96 ponttal Andraž Šporar lett. A Slovan egykori támadója immár a portugál Sportingban játszik. A második a Slovan kapusa, Dominik Greif (41 pont) lett, a dobogó harmadik fokára pedig a már említett Róbert Boženík (22 pont) fért oda. A negyedik lett a DAC magyar válogatott középpályása Kalmár Zsolt (21 pont), míg a Slovan szintén magyar középpályása, Holman Dávid (3 pont) a kilencedik helyen zárt.

Az eredményhirdetésre eredetileg március 23-án Somorján került volna sor, de a gála a koronavírus miatti óvintézkedések miatt elmarad. A díjak átadásának módjáról később tájékoztatnak a szervezők.

Fotó: facebook.com/sfzofficial

 

A rovat legfrissebb hírei