Nehéz ellenfeleket kapott a magyar, könnyűt a szlovák válogatott


Megkapta vetélytársait Magyarország és Szlovákia is a Nemzetek Ligája amszterdami sorsolásán.

A magyar labdarúgó-válogatott a török, a szerb és az orosz csapattal került azonos csoportba. Marco Rossi szövetségi kapitány együttese a másodjára kiírt sorozat másodosztályában szerepel, ha csoportgyőztes lesz, feljut az élvonalba, ha utolsóként végez, akkor kiesik a C osztályba.

A korábbi holland válogatott futballista, Rafael van der Vaart által kihúzott csoportból Oroszország és Törökország már biztos résztvevője a nyári kontinensviadalnak, míg a szerbek - a magyarokhoz hasonlóan - pótselejtezőt játszanak. A nemzetközi szövetség (FIFA) világranglistáján 52. magyar nemzeti együttes a leggyengébb a kvartettben, a törökök és a szerbek holtversenyben a 29., az oroszok pedig a 38. helyen állnak.

"Nem lehetett volna nehezebb ellenfeleket kapni, ez a B divízió legerősebb csoportja" - jelentette ki a közmédiának a magyar válogatott olasz szakvezetője. Úgy fogalmazott, hogy nem gondol még az NL-re, most csakis a márciusban esedékes Európa-bajnoki pótselejtező érdekli, hogy a nemzeti együttes kijusson a részben hazai rendezésű kontinensviadalra. Annyit mondott, hogy "a három riválisunk a csoport esélyese, de szeretnénk felnőni a feladathoz, fejlődni és jó meccseket játszani ilyen kiváló ellenfelekkel szemben is".

A magyarok március 26-án Bulgária vendégeként lépnek pályára, szófiai siker esetén pedig öt nappal később a Puskás Arénában fogadják az izlandi-román párharc győztesét az Eb-részvételért.

A szlovák válogatott mondhatni könnyebb ellenfeleket kapott. Pavel Hapal csapata újra összemérheti tudását a nagy rivális Csehországgal, valamint Skócia és Izrael került még az ő négyesükbe. A legfrissebb világranglistán a szlovákok a 32., izraeliek a 93., a skótok az 50., a csehek pedig a 45. helyen állnak. Bénes Lászlóék szintén pótselejtezőre készülnek, március 26-án Írországgal kezdenek hazai pályán, ha pedig győznek akkor a Bosznia-Hercegovina-Észak-Írország párharc győztesével játszanak majd.

Az NL a 2022-es, katari világbajnokság európai selejtezősorozatának kezdetét is jelenti, mert a 12 pótselejtezős helyből kettőt a két legjobb olyan csoportgyőztes szerez meg, amely a jövő tavasszal rajtoló világbajnoki selejtezőből nem jut ki automatikusan vagy nem zár a szintén pótselejtezőt érő második helyen.

A kvartettek küzdelmeit szeptemberben, októberben és novemberben egy-egy duplafordulós körben bonyolítják le.

Az élvonal négy csoportgyőztese jövő nyáron egy minitornán dönt a sorozat második győzteséről. A címvédő az Európa-bajnok portugál válogatott.

UEFA

The UEFA #NationsLeague draw is complete - who did your team get?

A Nemzetek Ligája csoportbeosztása:

A osztály:
1: Lengyelország, Bosznia-Hercegovina, Olaszország, Hollandia
2: Izland, Dánia, Belgium, Anglia
3: Horvátország, Svédország, Franciaország, Portugália
4: Németország, Ukrajna, Spanyolország, Svájc

B osztály:
1: Románia, Észak-Írország, Norvégia, Ausztria
2: Izrael, Szlovákia, Skócia, Csehország
3: Magyarország, Törökország, Szerbia, Oroszország
4: Bulgária, Írország, Finnország, Wales

C osztály:
1: Azerbajdzsán, Luxemburg, Ciprus, Montenegró
2: Örményország, Észtország, Észak-Macedónia, Georgia
3: Moldova, Szlovénia, Koszovó, Görögország
4: Kazahsztán, Litvánia, Fehéroroszország, Albánia

D osztály:
1: Málta, Andorra, Lettország, Feröer-szigetek
2: San Marino, Liechtenstein, Gibraltár

A D osztályból két csapat jut fel, így a C osztály négy csoportutolsója a bennmaradásért játszik osztályozót.

Fotó: facebook.com/UEFANationsLeague

A rovat legfrissebb hírei