Magyar állampolgár lett a DAC egykori kapusa


Tomáš Tujvel immár Tujvel Tomášként mutatkozhat be.

Tujvel pályafutása Nyitráról indult, majd egy hosszabb magyarországi kitérő után a 2015/2016-os idényben védte a dunaszerdahelyiek kapuját. Ez után újra Magyarország következett. A Videotonnal a 2010/2011-es és a 2017/2018-as idényben is bajnok lett, a 2018/2019-es szezonban pedig a Magyar Kupát is megnyerte. A kapus 2019 augusztusában igazolt a Honvédhoz, ahol eddig 15 tétmeccsen állt a kapuban.

"Régóta vártam már erre az alkalomra, örülök, hogy megkaptam a magyar állampolgárságot" – kezdte Tujvel Tomáš. "Egy dolog nem változott: ugyanúgy kell tovább dolgozni, most például már a Mezőkövesd elleni meccsre is gondolok, hiszen szombaton fontos találkozó vár ránk. Jól érzem magam Magyarországon, itt is szeretnék majd élni, ha abbahagyom a focit, ez viszont még odébb lesz, mert van még bennem jó néhány év, továbbra is éhes vagyok a játékra, sikereket szeretnék elérni a Honvéddal. Megszerettem Magyarországot, itt és a Honvédnál is otthonra leltem."

Tujvel egyébként már jól beszél magyarul is, így nem volt probléma az eskütétel szövegét elmondania, majd nyilatkozni is magyarul tudott, hiszen mikor az országba érkezett szinte azonnal elkezdett tanulni. "A kommunikáció miatt is fontos volt, hogy tudjak magyarul, mert beszélhetek angolul, vagy szerbül a társakkal, az nem ugyanolyan, és nem is lehet mindenkivel ezeken a nyelveken társalogni, szóval minden szempontból fontos volt, hogy megtanuljak magyarul. Örülök, ha azt mondják, szépen beszélem a nyelvet, de még mindig kell fejlődnöm" – tette hozzá Tujvel Tomás, aki azt is elárulta, kikerül majd a falra a lakásában az állampolgárságot igazoló okirat.

A szlovák származású kapus ezzel egyébként elveszti szlovák állampolgárságát. A szlovák kormány a magyar Országgyűlésnek a határon túli magyarok könnyített honosításról 2010 májusában meghozott jogszabályára reagált anno a szlovák állampolgársági törvény módosításával, amely az eredeti állampolgárság elvesztésével sújtja azokat a szlovákiai polgárokat, akik felveszik egy másik ország állampolgárságát.

 

Fotó: facebook.com/honvedfc

 

A rovat legfrissebb hírei