Kobe Bryantre emlékeztek, majd parázs rangadót vívtak Komáromban


Kerületi derbit játszottak szerda este a Duna-partján, amely csak hosszabbításban dőlt el.

A Komárom-Léva kosármeccs 24 másodperces gyászszünettel indult. A felvidéki városban a tragikus helikopterbalesetben elhunyt Kobe Bryantre emlékeztek. A kivetítőn az eredmény helyén a 8-as és a 24-es szám világított, ezzel is utalva a világ egyik legjobb kosarasának mezszámaira. A komáromi csapatból nem meglepő módon a legérzelmesebb játékos, Miles Bowman Jr. egy Bryant mezben melegített, a cipőjére írt mondatokkal pedig nem csak a kétszeres olimpiai bajnoktól, de lányától is szomorúan búcsúzott.

A mérkőzés a szomorkás pillanatok ellenére remek hangulatban indult. A Léváról érkező szurkolótábor még jobb teljesítményre sarkallta az egyébként sem csendességükről híres Danube Devils szurkolói klub tagjait. Melléjük csatlakozott a komáromi közönség többi része is, így rangadóhoz méltó légkörben indult útjára a labda. Az első percek, sőt az egész első negyed nem a védekezésről szólt. A csapatok gyors egymásutánban szórták a kosarakat, három percet követően már 10-9 volt az állás. Az volt az ember érzése, a srácok úgy játszanak, mintha az Los Angeles Lakers legendás Fekete Mambája is ott ülne a nézőtéren.

A pörgős játékot és 31-25-ös eredményt hozó nyitás után már védekezésben is jobb teljesítményt láthattunk és a nagyszünetre szorosabbá vált az eredmény is, 46-45-nél vonultak öltözőbe a kosarasok. A harmadik játékrész elején fordítottak a lévaiak, 46-50-nél időt is kért Molnár József, a hazaiak vezetőedzője, de a végsőnek hitt negyed előtt így is a vendégek vezettek, méghozzá 60-66-ra.

Hatalmas izgalmakat hozott a folytatás. Előbb Stojanov triplázott tiszta helyzetből, majd Bowman Jr. akciója is sikeres volt és a pluszban megítélt büntetőt is értékesítette az amerikai, egyenlített az MBK. Természetesen Léva igyekezett visszaszerezni az előnyét és egy ideig sikerült is nekik. Komárom részéről viszont mindenki hozzátette a magáét, Duffy és Gabrijel duplái után Pipíška hármassal jelentkezett. A játékosok a parketten, a szukolók és a kabalafigura, Lucifer pedig a nézőtéren harcolt a kissé fáradó, de továbbra is remek játékerőt képviselő lévai oroszlánok ellen.

A játékvezetők a meccs során több erősen véleményes ítéletet is hoztak. Úgy tűnt tévedtek mindkét oldalra, de a hazaiak érzése az volt, őket sújtották többször a bírók. Ennek volt is alapja. A végjátékban például le is cseréltették Bowman Jr-t, akinek felszakadt az ujján a bőr, így egy kis ápolásra szorult. Tény, hogy vérző sérülés esetén ez a teendő, de kosárcsarnokokban ritkán látunk ilyen pillanatokat. Végül Tratnik triplája, majd Duffy pontjai zárták le a 40 percet, ami után következhetett a hosszabbítás, hiszen 81-81 állt a jegyzőkönyvben.

A ráadás elején ellenálhatatlanul játszott a komáromi csapat. Duffy és Pipíška kosarai után gyorsan hat ponttal meglógtak, de néhány támadással később 93-81-re is vezettek. A játékvezetők bizonytalanságainak is köze lehetett ahhoz, hogy egy sportszerűtlen szabálytalanság után Flemmingset azonnal az öltözőbe küldték. Az elszenvedő Komárom egyik legjobbja, Miles Bowman Jr. volt, aki hirtelen dühbe gurult, majd társai nyugtatása után úgy döntött, inkább a vendégek palánkja előtt vág vissza, és újabb négy pontot szerzett a hátralévő időben. A komáromi közönség álló ovációja mellett, 95-87-nél ért véget a mérkőzés.

A remek hazai csapatteljesítmény mellett ki kell emelni, hogy Jorden Duffy 35 pontot dobott, Bowman Jr. 25 pontja mellett 21 lepattanót is összeszedett, de Igor Tratnik is jeleskedett a labdák begyűjtésében, 10 lepattanója volt, ráadásul mind a saját kosara alatt.

"Már az ezt megelőző mérkőzésen is csapatként teljesítettünk és mindenki hozzá tett valamit a győzelemhez. Most is ezt tudom mondani. Persze voltak nagyon-nagyon jó egyéni teljesítmények, de alapvetően csapatként értük el ezt a sikert. Azt az is mutatja, hogy a pályára lépők közül mindenki dobott pontot és mindenkinek volt asszisztja. Ez nagyon fontos. Az egyik célunk az volt, hogy legyen legalább 18 asszisztunk, csináltunk 20-at. Az ellenfél hat napon belül a harmadik meccsét játszotta. Ezt is súlykoltam a játékosaimba, hogy ha végig szoros lesz, akkor ők biztosan elfáradnak. Az, hogy hosszabbítást játszottunk éppen ezért nekünk kedvezett. Dícséret illeti a csapatomat, hiszen az elejétől a végéig ott voltunk a nyakukon és kőkemény meccset játszottunk" – kezdte az értékelést Molnár József.

A hazaiak edzőjét a hosszabbítás előtti pillanatokról is kérdeztük. "Nagyon egyszerű dolgokat kell ilyenkor mondani a védekezésről és a támadásról is. Egy-egy dolgot kell kiemelni, maximum kettőt. Másrészt a játékosok tisztában vannak vele, hogy mit kell csinálni és hogyan kell odaállni. Nem azon múlik ilyenkor a győzelem, hogy én milyen nagyszerű játékot rajzolok le a táblára, hanem egy-egy megoldáson. Egy kizáráson, egy lepattanón, azon, hogy egy betörés után jól találjuk-e meg az üres embert. Ha visszagondolunk, a hosszabbítás elején két nagyon szép kidolgozott támadásunk volt, megtaláltuk az üres embert a sarokban és bedobtuk. Ezzel a kettővel komoly előnyt szereztünk és ez kitartott a végéig."

A cipőgyáriak szombaton első idegengeli sikerüket aratták Nyitrabányán a szezonban. Ez is megtette a hatását Molnár szerint. "Az önbizalmunk nem túl kedvező előtte, viszont az után a meccs után ez elkezdett feljebb épülni és remélem, hogy most tovább épült." Az elmúlt napok eseményei után nem mehettünk el szó nélkül Kobe Bryant tragédiája mellett sem. "Ez az esemény mindenkit megérintett, akár játszik, vagy csak figyelemmel követi a játékot. Ezt fel kell tudni dolgozni és menni kell tovább" – zárta az MBK mestere.

Szlovák férfi kosárlabda bajnokság, 26. forduló:

MBK Rieker COM-therm Komárom-Patrioti Levice 95-87 (31-25, 15-20, 14-21, 21-15, 14-6) - hosszabbítás után
Komárom, 350 néző, v.: Fuska, Doušek, Bartoš

Komárom: Duffy 35, Djordjević 3, Dukić 5, Bowman Jr. 25, Stojanov 5 (Tratnik 8, Pipíška 9, Gabrijel 5)
Léva: Bachan 5, Hot 6, Krajčovič 14, Bojanovský 11, Perovič 13 (Flemmings 15, Harris 8, Juríček 9, Žiak 6)

A szombati mérkőzés jegyzőkönyve:

MBK Baník Handlová - MBK Rieker COM-therm Komárom 98-101 (26-29, 18-19, 21-28, 33-25)
Nyitrabánya, 750 néző, v.: Ženiš, Fuska, Lamoš

Handlová: Petráš 18, Radukič 16, Mrviš 14, Mátych, Mitrovič (Allen Jr. 22, Jankovič 12, Jašš 12, Huggins 4, Bartuš)
Komárom: Bowman Jr. 34, Dukič 21, Djordjevič 11, Duffy 10, Stojanov 3 (Pipíška 12, Tratnik 8, Gabrijel 2)

Fotó: facebook.com/sportnaplo

 

A rovat legfrissebb hírei