Az érsekújvári bíró is ott lesz a budapesti Európa-bajnokságon


Horváth Róbert is jelen lesz a kezdődő vízilabda Eb-n.

A 39 esztendős játékvezető vízilabdázóként kezdte. Érsekújvár és Komárom után Hollandia felé vette az irányt, ahol a másodosztályban gólkirályként segítette csapatát a feljutáshoz. Hazatérése után 2004-ben letette az edzői és a bírói vizsgákat is, majd 2008-tól vette komolyabban a játékvezetést. Idővel Szlovákiában egyre több szerepet kapott az ifjúsági és felnőtt mérkőzéseken is.

Az első nemzetközi eseményre 2012-ben került ki, amikor az olaszországi masters világbajnokságon fújta a sípot. Ezeken az eseményeken a már a profi sportból kiöregedők versengenek. 2017-ben például Millennium néven a 40+-os korosztályban a felvidéki Gergely Istvánt is a soraiban tudó olimpiai bajnokokból álló magyar csapat nyerte meg a budapesti vb-t.

Egy évvel később jött a budapesti masters Európa-bajnokság, majd a kanadai Montrealban tartott masters világbajnokság. Utóbbi eseményen egy magyar delegátus vetette fel, hogy a profik között is ott lenne a helye. A nemzetközi vizsgák sikeres abszolválását követően már jöttek az elit események. 2017 januárjában a Világliga európai selejtezőkörében az Olaszország-Grúzia mérkőzésen jött el a debütálás a számára. Februárban pedig már ott volt a IX. Volvo-kupán Budapesten, ahol a szlovák, a horvát, a montenegrói és természetesen a magyar válogatott mérkőzött meg egymással. Itt már a világ legjobb csapatainak vezetett az újvári sípmester. Ezt máig élete legjobb tornájának tartja, hiszen a világ élmezőnyének összecsapásain a bírók is jobb teljesítményt tudnak nyújtani.

"Egy jó csapatnak sokkal könnyebb vezetni, mint egy gyengébben játszónak. Igaz, hogy a legmagasabb szinten már kemény, durva játékot látunk, de mindenki játszani szeretne. Egy masters meccsen, amikor már fogytán az erő, a játékosok vízilabdázás helyett már inkább a verekedésre koncentrálnak. Minél alacsonyabb tehát a színvonal, annál nehezebb a mi dolgunk is. Ha kívülről úgy tűnik, hogy gyenge a meccs, akkor annál több az alattomosság is, amit nehezebb kiszúrni. Egy Európa-bajnoki döntőt sokkal könnyebb levezetni, mint egy olyan mérkőzést, ahol két gyenge csapat méri össze a tudását" – avatott be a kulisszatitkokba Horváth Róbert. Az érsekújvári bíró szerint a komoly csatáknál nekik is sokkal jobban oda kell figyelni, mint mikor már valaki tíz góllal vezet, így értelemszerűen jobban észreveszik a szabálytalanságokat.

A vízilabda-játékvezetők világszövetsége (World Water Polo Referee's Association) novemberben tette közzé az Eb-re nevezett bírók listáját. Horváth mellett Ivana Mihalkovičovát is nevezték a budapesti tornára, de utóbbi végül nem tudta vállalni az eseményen való részvételt. Szlovákiát így egyedül az érsekújvári játékvezető képviseli majd a parton. A vízben természetesen a férfi és a női-válogatott is megméretteti magát. Utóbbi csapatban ott lesz az érsekújvári Kiss Emőke és a komáromi Sedláková Mónika is.

Horváth Róbert a játékosokhoz hasonlóan az elmúlt időszakban a felkészülésre is odafigyelt. Ő is ott volt január 4. és 6. között a Dunaújvárosban rendezett női felkészülési tornán, ahol Magyarország Kínát, Görögországot és Franciaországot megelőzve végzett az élen.

Az Európa-bajnokság első mérkőzésére vasárnap, január 12-én 11:30-tól kerül sor. A nyitómeccsen a szlovák női válogatott Oroszországgal méri össze tudását. A magyar válogatott 19:30-tól Horvátországgal játszik majd.

Fotó: Facebook; Horváth Róbert

A rovat legfrissebb hírei