Négy hazai éremmel zárult az ifjúsági Eb


12 magyar arany és 4 hazai érem született a pozsonyi Zemníken a kajak-kenu ifjúsági és U23-as Eb-n

Illusztrációs felvétel (Képarchívum)

Három héttel a plovdivi vb előtt zajlott a pozsonyi Zemníken a kajak-kenu ifjúsági és U23-as Eb. Szlovákia vasárnapi hajrájával 4 érmet szerzett, három hajóban magyar versenyzőkkel, Magyarország meg letarolta a mezőnyt, az aranyak (12) és az érmek számában (28) is. Szövetségi edző és kapitányok értékeltek az Új Szónak az Európa-bajnokság végén.

Két ezüst, két bronz

Tarr György egykori olimpiai érmes, világ- és Európa-bajnok kajakos utánpótlás edzőként tevékenykedik a komáromi klubban, s ő és Radim Kráľ felügyelete alatt készültek az Eb-re a szlovákiai kajaknégyesek.

„A kontinensviadal előtt érmes helyre vártuk az ifi K4-esünket, vagyis a végül második Marsal Máté, Szabó Maximilián, Martin Bábik és Lepi Máté alkotta egységet. Ugyancsak dobogóra esélyesnek tartottuk a bronzérmes Sidó Bianka, Bugár Réka párost, s mivel Bianka mindkét távon rajtolt, rá külön is számítottunk a legjobb háromban. A K1 nagyon nehéz szám, nem jött össze neki, de a két ötödik helye is értékes – mondta az elvárásokról a szakember. – Ami a meglepetés erejével hatott, az az U23-as női négyes második helye, ugyanis csak az utolsó pillanatban ültettük egy hajóba Dagmar Čulenovát, Katarína Pecsukovát, Sofia Bergendit és Hana Zemánkovát, ami jó húzásnak bizonyult. És nem feledkezhetek meg Gavlider Alex K1 200 méteren szerzett bronzérméről sem. Már az edzőtáborban is jó formában volt, kockázatos a 200 m, de ő nem hibázott, és felállhatott a dobogóra. Mindössze 16 éves. Mindent egybevetve azt mondhatom, hogy elégedettek lehetünk szereplésünkkel. Mindegyik érmesünknek újabb lökést adhat a siker a további munkához, hogy később a felnőttek között is jól helytálljon. Hosszú út vezet odáig, de ha valaki úgy végzi a dolgát, ahogy kell, előbb-utóbb megvan az eredménye is.”

Magas mércét tartva

Makrai Csaba, a magyar válogatott utánpótlás szövetségi kapitánya a kajak szakágért felel. Mit szól védencei helytállásához, akik a 12 magyar aranyból hetet, a 9 ezüstből ötöt és a 7 bronzból négyet vittek haza?

„Sohasem érmekben mérem az elvárásokat, hanem magát a teljesítményt nézem. Tudom, hogy ki mire képes, s várom, hogy azt hozza ki magából. És ha ez megtörténik, akkor elégedett vagyok – vezet be az éremhalmozás hátországába. – Úgy is mondhatnám, hogy a megszokott módon szerepeltünk. Mert évek óta nagyon magas szinten teljesít az utánpótlás kajaksportunk, és ezúttal is hozta az elvárt eredményességet. Talán nagyképűnek tűnik, amit mondtam, de az elődök olyan magasra rakták a mércét, hogy a fiataloknak fel kell kötniük a nadrágjukat. Utánpótlás-nevelésünk azt tűzte ki célul, hogy azt a sikersorozatot, amit a felnőtt csapatunk olimpiáról olimpiára produkál, megőrizzük, és adott esetben még felül is múljuk.”

Maximális teljesítés

Ifj. Foltán László a kenusportért felelős magyar utánpótlás kapitány. Bőven kibontja a szakág versenyzőinek szereplését. Mérlegük: 5 arany, 4 ezüst és 3 bronz. S még valami: akárcsak a kajakosok, a kenusok is mindegyik számban A döntősök voltak.

„Nem az számít, hogy pont annyi érmet szerezzünk, mint egy évvel korábban, hanem az, hogy dobogóra álljunk, ott legyünk a nemzetközi mezőnyben, és valahol elöl. Ugyanakkor olyan időeredményeket, teljesítményt tudjunk leadni, amivel a nemzetközi elitben maradhatunk – jelezte az elvárásokat. – Az elsőéves ifik, akik először voltak ilyen versenyen, nyilván izgultak, hibáztak is, de ugyanakkor dobogóra álltak, ami nagyon jó teljesítmény. A tapasztaltabbak viszont Eb-elsők lettek, vagy olyan versenyzést mutattak be, amire büszkék lehettünk. Kiemelem a duplázó, vagyis a 200 m-en és az 500 m-en győztes ifi Matkovics Vanda, Paragi Petra és az U23-as Opavszky Réka, Csorba Zsófia duót. Maximálisan teljesítettük, amit elvártunk magunktól.”

forrás: ujszo.com

A rovat legfrissebb hírei