Teljes erőbedobással vág neki a felkészülésnek a DAC vezetőedzője


A DAC vezetőedzőjével, Xisco Muñozzal közölt interjút a klub hivatalos weboldala a nyári felkészülés kezdetén

fotó: Cséfalvay Á. András

„A klub vezetése keményen dolgozik a kinézett futballisták leigazolásán, nekünk jelenleg az a feladatunk, hogy az ittlevőkkel végezzük a lehető legjobb munkát.”
  - A DAC vezetőedzőjével, Xisco Muñozzal közölt interjút a klub hivatalos weboldala a nyári felkészülés kezdetén.

Milyen volt a pihenőidőszak?

„Rövid, de nagyon örültem, hogy a sikeres szezont követően hazalátogathattam és kiélvezhettem a szüleim, gyerekeim, rokonmaim társaságát. Igyekeztem a pihenést a legközelebbi családtagjaimmal tölteni és visszaadni picit nekik abból, amit az idény során elveszítenek azzal, hogy nem találkozhatunk olyan gyakran.”

Viszont biztosan szánt időt a munkára is…

„Természetesen, azzal sosem lehet leállni. Elő kell készítenünk a felkészülés menetrendjét, megismerni az új játékosokat, meg kell próbálunk mindent a lehető legalaposabban átadni a futballistáknak. Házi Bence erőnléti edző személyében van egy új stábtagunk is, amely szintén pluszmunkát jelent erre az időszakra nézve.”

Ön is ellenőrizte a játékosok egyéni edzésterveinek a teljesítését?


„Igen, Bencével előkészítettük az individuális terveket és a stábbal átbeszéltük, mit is szeretnénk ezekkel elérni, hova akarjuk eljuttatni a futballistáink erőnléti szintjét. Ezt követően Bence felelőssége volt a tervek teljesítésének az ellenőrzése. Elmondhatjuk, hogy mindenki jól, professzionális szinten dolgozott magán.”


Hétfőn elérkezett a felkészülés első napja. Milyen elvárásokkal vágott neki az előttünk álló 6 hétnek?

„Jelenleg az a fontos, hogy a játékosok megértsék, mely dolgokon szükséges a leginkább dolgoznunk. A felkészülés során a játékosoknak szenvedniük kell, feszegetni a saját határaikat. Mindenkinek fel kell fognia, hogy most kell mindent beleadnunk, teljes erőbedobással és a megfelelő mentalitással dolgoznunk. Alaposan fel szeretnénk készülni, mert hamarosan gyors egymásutánban fogjak jönni a tétmérkőzések. Az első naptól készen kell állnunk.”

Hogyan fog kinézni a felkészülés?


„Az első időszak az adaptációról szól, hiszen a játékosok négy hét pihenő, illetve individuális gyakorlás után térnek vissza, fel kell készíteni a szervezetüket a nagyobb megterhelésre. Ezt a taktikai dolgokban való fejlődés követi. Napról napra, lépésről lépésre haladunk. Fontos lesz, mikorra sikerül leigazolni az új játékosokat, hiszen nekik is meg kell tanítani a taktikai elemeket, ezért fontos az időzítés, hogy ne kelljen többször is elmagyarázni ugyanazokat a dolgokat.”


Tuboly személyében egyelőre egy érkezőnk van, de négyen, Szendrei, Balogh, Niarchos és Záhradník is kölcsönből tértek vissza, továbbá az akadémia egyik legnagyobb tehetsége, Bősze is a felnőttekkel készül. Mit vár ezektől a srácoktól?

„Meg kell érteniük, hogy ez egy nagy esély számukra. Ismerem őket, figyeltem a legutóbbi szezonban nyújtott teljesítményüket. Meg kell próbálniuk minden pillanatban a legjobbjukat nyújtani és felismerni, mikor jön el az idejük és megragadni a lehetőséget. Jelenleg jó esélyük van megmutatni magukat, meg kell értenünk a csapattal való kapcsolatukat, a fejlődésüket, érzéseiket és azt is, hogyan, milyen extrával segíthetnének az együttesnek.”

Mit vár a csapaton belüli további mozgásokról?


„Az egyik fontos dolog számomra jelenleg, hogy türelmesnek kell maradnunk, ismerjük már ezt a szituációt. Tudom, hogy a klub vezetése keményen dolgozik a kinézett futballisták leigazolásán, nekünk jelenleg az a feladatunk, hogy az ittlevőkkel végezzük a lehető legjobb munkát, rájuk kell összpontosítanunk. Tudjuk, hogy igazolnunk kell néhány labdarúgót a csapat fejlesztésének, feljavításának az érdekében. Tisztában vagyok vele, hogy a sportigazgató és az ügyvezető igazgató is mindent megtesz, hogy megtalálják a lehető legjobb megoldást a klub számára.”


Novemberben érkezett, mindössze néhány héttel a téli felkészülés előtt. Mennyiben más ez a jelenlegi időszak?

„Teljesen, hiszen ez már a második felkészülési időszakom a csapattal, így nem a nulláról kellett indulnunk. Tavaly a védekezésben 4-4-2-es, a támadásban 4-3-3-as felállásban futballoztunk, majd átálltunk a 3-5-2-re. A játékosok ismerik a rendszert, viszont még alaposabban meg kell velük ismertetnünk a kisebb részleteket. Azonnal el kell kezdenünk dolgozni az új játékosokkal, hogy mihamarabb felhozzuk őket a többiek szintjére. A srácok nagyon jól teljesítettek a tavalyi idényben, de kicsit fel kell frissítenünk őket, mint az iskolában, de ez már könnyebb feladat lesz, hiszen a legtöbbjük ebben a rendszerben működött már a legutóbbi idényben.”

forrás: parameter.sk


A rovat legfrissebb hírei