Cserpatak és Ipolynyék is bajnokok!


Izgalmasra és hektikusra sikeredtek az alacsonyabb osztályú bajnokságok zárófordulói Közép-Szlovákiában

fotó: Ipolynyéki csapat FB-os oldala

A keleti végeken az V. liga utolsó, 25. fordulójában a tét a bajnoki cím, s ezzel együtt a feljutás kérdése volt. A bajnokság élén álló három újonc mindegyike viszonylag könnyű feladatot kapott, hisz mindhárman a liga leggyengébbjeihez látogattak, közülük a már biztos harmadik helyen végzett breznóbányaiaknak volt a legkönnyebb dolguk, hisz a gyetvai mérkőzésnek már egyik csapat számára sem volt igazi tétje. A mérkőzést – bár a hazaiak Kluka góljaival kétszer is vezettek –, a vendégek nyerték 3:2 arányban.

A két bajnokaspiránsnak viszont annál nagyobb volt a tétje az utolsó fordulónak, hisz a cserpatakiak (Osrblie) mindössze két ponttal előzték meg a losonctamásiakat (s ha nem jön az a gól az utolsó percben Selmecbányán, akkor még izgalmasabb lehetett volna a vége), de a cserpatakiak semmit sem bíztak a véletlenre, s 7:0 arányban kiütötték a feketebalogiakat. Így hiába győztek 5:2 arányban a losonctamásiak a 11 játékossal és 450 nézővel felálló Tornalján, maradt számukra a második hely, ami nagyon szép teljesítmény egy újonctól.

A mérkőzés első (Valaszkay) és utolsó (Krstich) gólját ugyan a tornaljaiak lőtték, de a két gól között a vendégek részéről Telek Dávid háromszor, míg Kulich Patrik kétszer is betalált, így a losonctamásiak (2:5) elvitték a három pontot a már réges-rég kiesett tornaljaiak otthonából.

A forduló legizgalmasabb mérkőzését Ragyolcon játszották, ahová a tótgyarmatiak látogattak, akik Péter Patrik két góljával a 20. percben már 2:0-ra is vezettek. De a hazaiak a félidő végére felálltak, s Tóth és Csík góljaival egyenlíteni tudtak. A második félidő elején ismét Péter következett, de még ezt a találatát is egalizálni tudták a hazaiak Lipták révén (ha tizenegyesből is). De jött a 82. perc, s természetesen ismét Péter, s erre már nem volt válasza a hazaiaknak, így Ragyolc: Péter Patrik 3:4.

Az V. ligát az újonc cserpatakiak nyerték a 61 pontos újonc losonctamásiak és a 49 pontig jutó, szintén újonc breznóbányaiak előtt. A régió további csapatai közül a 32 pontos tótgyarmatiak a tizedik helyen, a 23 pontos ragyolciak a 12. helyen, míg a 13 pontos tornaljaiak az utolsó, 14. helyen végeztek.

A 25. fordulót rendezték a VI. ligában is (érdekes lenne eljátszani a gondolattal, mennyiben másképp alakult volna a végeredmény, ha az eredeti utolsó fordulót nem hozzák előre), amelynek két igazi tétje volt. Megőrzi-e az első helyét a gyakorlatilag végig vezető feledi csapat, s nyeretlenül zár-e a tavaly még egy osztállyal feljebb játszó ajnácskői csapat. Nos, a válasz mindkét kérdésre nem. Igaz, a felediekre várt nehezebb feladat, hisz az egész évben veszélyesen játszó újonc lónyabányaiakhoz (Lovinobaňa) látogattak, míg a rosszabb gólaránnyal második helyen álló ipolynyékiek a másik újonc jolsvaiakat fogadták.

Nos, a felediek Lónyabányán már a 9. percben hátrányba kerültek, s hiába próbálkoztak gyakori támadásokkal, a hazai védelem remekül állta útját a felediek próbálkozásainak, s a lónyabányaiak nem cáfolva egész évi remek teljesítményüket, megőrizték a győzelmüket (1:0). Ezek után az ipolynyékieknek már az egy pont is elég lett volna a jolsvaiak ellen (mivel a mérkőzéseket egy időben játszották, nem mehettek biztosra), de amint kiderült, a lelkes észak-gömöri alakulat nem adta olcsón a bőrén. Skabella csak az első félidő végén szerezte meg a vezetést, de a második félidő közepén elég volt egy rövidzárlat, s Súth és Skabella a második találatával bebiztosította az ipolynyékiek győzelmét és bajnoki címét.

Ebben a fordulóban megtörtént az is, ami eddig az egész idényben egyszer sem. Győztek az ajnácskőiek, akik ráadásul tíz gólt vágtak az alsósztregovaiaknak. Utóbbiak szerezték meg ugyan vezetést az 5. percben, de a 13. percben már 4:1 volt a hazaiak javára, s mind a négy gólt a várgedei Illés Ronald vágta, aki végül meg sem állt 7 gólig. Rajta kívül Farkas Patrik, Farkas Dávid és a szintén várgedei Puska Dezső is betalált, így a vége 10:4 lett a hazaiak javára.

Győzelemmel búcsúztak az idénytől  az ipolybalogiak is, előbbiek odahaza verték a tiszolciakat, utóbbiak Nyustyán tudtak győzni. Az ipolybalogiak négy gólját megosztva Gyurász Péter és  Klinko Gergely szerezték (4:0), míg az óváriak két találatát Balla és Marík.

Vereséggel búcsúztak viszont a csábiak, akik Nagyrőcén kaptak ki 3:1 arányban, úgy, hogy a hazaiak vezető gólját a vendégek gólvágója, Balga Patrik szerezte, de ezúttal a saját kapujába.

A második félidő elejen Mudroň ugyan még szépíteni tudott, de két perccel később a hazaiak ismét betaláltak, így simán hozták a mérkőzést.

A VI. liga 2023/24-es idényét az 53 pontot szerző ipolynyékiek nyerték az 5 pontos felediek és a 44-44 pontos óváriak és lónyabányaiak előtt. Az ipolybalogiak 38 ponttal az ötödik, míg az utolsó fordulókban gyengén teljesítő csábiak 36 ponttal a hetedik helyen zártak. Az ajnácskőiek végül nem nyeretlenül, de így is nagy hátránnyal, mindössze üt ponttal az utolsó helyen végeztek.

forrás: szurkolo.sk

A rovat legfrissebb hírei