Bár nem jutott ki az olimpiára, a felvidéki páros a jövőben is fog még versenyezni együtt


A K2 500 méteren versenyző Zalka Csaba–Botek Ádám páros Szegeden lemaradt az olimpiáról és a világkupafutam döntőjéről is

Szeged ezúttal nem hozott szerencsét a felvidéki kajakosoknak. A K2 500 méteren versenyző Zalka Csaba–Botek Ádám páros lemaradt az olimpiáról és a világkupafutam döntőjéről is. Igaz, mindkét esetben minimális különbségek döntöttek csak a kárukra. Ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy ebben az összetételben az olimpiai pótkvalifikáció és a szezonnyitó világkupafutam voltak az első világversenyeik, máris árnyaltabb a kép. Előbbiben kulcsfontosságúnak bizonyult, hogy az előfutamukban másodikok lettek, így a közvetlenül a fináléba kerülő lengyelektől eltérően még egy pluszfutam várt rájuk.

„Nagyon kevésen, nem egész két tizeden múlott a futamgyőzelmünk. Az volt a gond, hogy mellettünk az orosz egységre figyeltünk, és nem láttuk eggyel odébb a lengyeleket. Ha látjuk őket, jobban megnyomjuk a távot, mert volt még bennünk egy kevés – magyarázta az Új Szónak Botek azzal, hogy a középfutamban is a nehezebb kilencesbe kerültek. – Így aztán nehéz lett volna tartalékolni a döntőre. Mind az első, mind a második körben nagyjából egy másodperccel gyorsabb futam volt a mienk a többiekénél. De nem akarom erre kibeszélni magam. A lengyelek nem normális időket mentek, elképesztő, hogy a szezon elején ilyet repesztenek. Ha közvetlenül a döntőbe jutottunk volna, akkor sem biztos, hogy másodszor meg tudtuk volna őket előzni.”

Stepun és Korsak ugyanis magabiztosan húzta be az elsőséget, így megszerezve a szám egyetlen kvótáját a pótkvalifikáción. A saját bevallásuk szerint is fáradt Zalkáéknak a hatodik hellyel kellett beérniük.

A szerdai verseny után búslakodásra, elemzésre azoban nem sok idejük maradt Likér Péter edző védenceinek, pénteken már az idény első vk-versenyével folytatódott a szegedi programjuk. Ezen – szintén K2 500 méteren – végül a B döntő első helyéig jutott a Komáromban, illetve Somorján edző két kajakos.

„Jó volt, hogy mindjárt következett egy újabb viadal. Szegedre mindenki eljár a világkupákra, az olimpiai kvótások is. Sikerült négy tizedet javítanunk a legjobb pótkvalifikációs időnkön, ami jó eredmény. Persze mi is azt gondoltuk, hogy összességében jobbak leszünk Szegeden, így csalódottak is vagyunk. Személy szerint nekem már tele a hócipőm azzal, hogy a tavalyi vb óta párosban és négyesben is mindig pici különbségekkel kapok ki – magyarázta Botek, hozzátéve, Zalka Csabával közös legelső világversenyük után mindenképpen folytatni szeretnék ebben az összetételben. – A szezonnak nincs vége, Szegeden lesz az Eb, a nyári játékok után pedig vb-t is rendeznek a nem olimpiai számokban. Persze kár, hogy nem leszünk ott Párizsban, de katasztrófa sem történt, keményen készülünk tovább, megvan a motivációnk.”

Ami a többi szlovákiai magyar induló szegedi eredményeit illeti, Őri Laura C1 200 méteren nem jutott be a döntőbe a pótkvalifikáción. A vk-ban a Zalka–Botek páros mellett a Milan Dörner–Gacsal Ákos kettős is rajthoz állt 500 méteren, ők a C döntő 8. helyén végeztek. A női mezőnyben Sidó Bianka K1 1000-en első helyen zárt a B döntőben, féltávon pedig az E döntőben. A kenus Őri 200 és 500 méteren versenyzett, nem sikerült a finálékba kerülnie.

forrás: ujszo.com

A rovat legfrissebb hírei