Mind a három kelet felvidéki liga még nyitott


Nagy harc folyik a kelet Felvidéken, Nógrád és Gömör megyékben izgalmas hajrára van kilátás mindhárom ligában

Nagy harc folyt a Rimaszombat-Sztropkó mérkőzésen
Fotó: Gecse Attila


A 26. forduló mérkőzéseivel folytatódtak a III. liga küzdelmei, s amíg a sztropkóiak (Stropkov) és ólublóiak, valamint a héthársiak (Lipany) az újabb akadályt sikerrel vették, a varannóiak (Vranov nad Topľou), a szinnaiak (Snina) és a fülekiek távolodnak a feljutástól. A héthársiakra alaposan ráijesztettek a sereghajtó felsővízköziek (Svidník), hisz már a 15. percben vezetést szereztek, de aztán a hazaiak meg sem álltak kilencig.

A varannóiak és a szinnaiak hiába játszottak hazai pályán, ráadásul a varannóiak a vezetést is megszerezték a kassai egyetemisták ellen, de azok még a szünet előtt egyenlítettek, majd a második játékrészben a maguk javára fordították meg a mérkőzés állását (1:2). A szinnaiak viszont futottak az eredmény után a bártfaiak ellen, hisz azok az 52. percben már 2:0 arányban vezettek, de legalább az egy pontot sikerült megmenteniük (2:2).
A fülekiek a veszeleiekhez (Oravské Veselé) látogattak, s egymást követő negyedik mérkőzésükön sem tudtak győzni, s egyetlen vigaszuk lehet, hogy nem is kaptak ki.

Bár mindkét csapatnak akadtak helyzetei, de végül Páriš nagy cédései kellettek ahhoz, hogy a fülekiek megússzák kapott gól nélkül az északi kalandot (0:0). Nem úszta meg újabb vereség nélkül a rimaszombati együttes, amelyen Bari Jenő vezetőedző kényszerszabadságoltatása sem segített, s a batyiak nyolcadik egymást követő mérkőzésükön is nyeretlenek maradtak, ráadásul a nyolcból hét meccset elveszítettek. Igaz, most legalább annyi vigaszuk lehet, hogy a listavezető sztropkóiaktól kaptak ki odahaza. De amíg az ősszel Sztropkón elveszített mérkőzésben a bíró is alaposan benne volt, most a sztropkóiaknak sokkal simábban ment.

A rimaszombatiakat öt rózsahegyi játékos erősítette, de ez sem segített, s ugyan ezúttal is a batyiak szereztek vezetést, ezúttal nem Aremu, hanem egy másik nigériai idegenlégiós, Okonji jóvoltából, de aztán a sztropkóiak idegenlégiósa, a szenegáli Diao következett, aki még az első félidőben egy szép támadás végén egyenlített, majd a második félidő elején másodszor is betalált, s mivel erre már nem volt válasz, a vendégek elvitték a három pontot, s ezzel megerősítették vezető helyüket a tabellán.

A nógrádiak közül a losonciak szabadnaposak voltak, míg a kálnóiak a szintén feljutásra ácsingózó ólublóiak otthonában próbálkoztak, amely ezúttal csak a tisztes vereségre (2:0) volt elegendő.

A bajnokság élén a 47 pontos sztropkóiak állnak, de feljutásuk attól is függ, az eperjesiek tovább tudnak-e lépni a II. ligából, ahol a második helyen állnak a már feljutott komáromiak mögött, s az utolsó forduló előtt két pontos helyzeti előnyben vannak a ligetfalusiak előtt.

Igaz, ez még kevés a boldogsághoz, hisz ha meglesz a második hely, még osztályozót kell vívniuk a NIKÉ-liga utolsó előtti helyezettjével. Ezt azért volt fontos megjegyezni, mivel a sztropkói csapat az eperjesiek fiókcsapata, így a két egyesület nem szerepelhet egy osztályban. Az ólublóiak 44, a héthársiak 42, a szinnaiak 41, míg a fülekiek 40 ponttal követik a listavezetőt, s így némi esélyük még akad a feljutásra. A 38 pontos kassaiak megelőzték a továbbra is 35 ponttal szerénykedő batyiakat, akik tavasszal mindössze öt pontot szereztek, s a nyomukban van a 34 pontos Varannó és a 33 pontos Losonc is. A régió csapatai közül a sort a 30 pontos kálnóiak zárják a 11. helyen. A 27. fordulót a losonciak és a rimaszombatiak már május 18-án, szombaton abszolválják. Előbbiek az ólublóiakat fogadják, míg az utóbbiak Bártfára látogatnak. Másnap a fülekiek a héthársiakat, míg a kálnóiak a veszeleieket fogadják.

Az V. ligában a 21. forduló mérkőzéseit játszották, s aki pár hete még azt hitte, már eldőlt a feljutás kérdése, hisz a cserpatakiak (Osrblie) nyolc ponttal is vezettek, azok ugyancsak meglepődhettek, hisz az újonc előnye két pontra csökkent a másik újonccal, a

losonctamásiakkal szemben. Igaz, régiónk csapatai közül egyedül ők tudtak győzni, a többiek mind kikaptak (egyetlen szerény mentségük lehet, hogy mindannyian idegenben játszottak).

A cserpatakiak a tótgyarmatiaktól elszenvedett vereség után ezúttal Poltáron szerepeltek le, amely 5:0-ás kiütéses vereséggel küldte haza őket. A losonctamásiak köszönték szépen a poltáriaknak, s éltek is a lehetőséggel, pedig látszólag nem volt könnyű dolguk, hisz az élmezőnyben tanyázó selmecbányaiakhoz látogattak. Dobročka már a 10. percben megszerezte a vezetést a vendégeknek, s bár a hazaiak a fékidő végén tizenegyesből egyenlítettek, a második félidőben már csak a vendégek lőttek gólt, mégpedig hármat, előbb Weisenpacher, majd Telek Dávid kétszer is betalált. Így a harc tovább folytatódik a bajnoki címért. A ragyolciak lélektelen játékkal 1:0 arányban kikaptak Feketebalogon, míg a tornaljaiak, bár Málnapatakon (Málinec) a 25. perctől vesztésre álltak, a félidő utolsó pillanataiban Krstich tizenegyesgóljával egyenlítettek, s egészen a 88. percig állták a sarat, de ekkor a hazaiaknak sikerült a második, immár győztes góljukat megszerezniük. A tótgyarmatiak – akik az előző fordulóban bravúros győzelmet arattak az éllovas ellen –, Gyetván hagyták a három pontot, akiket Kluka két gólja fosztott meg a pontszerzéstől (2:0).

A cserpatakiak 51 ponttal még továbbra is az élen állnak, de szorosan a nyomukban lihegnek a 49 pontos losonctamásiak, míg a breznóbányaiakat hazai pályán 2:1 arányban legyűrő nagykürtösiek 41 ponttal megerősítették a harmadik helyüket a 37 pontos breznóbányaiakkal szemben.

A tótgyarmatiak a nyolcadik helyen állnak 29 ponttal, a ragyolciak a 11. helyen állnak 20 ponttal, míg a tornaljaiak eddig megszerzett 10 pontjukkal továbbra is reménytelenül az utolsó helyen állnak.

A 22. fordulóban a két éllovas odahaza játszik, a cserpatakiak már május 17-én, pénteken 17.00 órától fogadják a zólyomlipcseieket (Slovenská Ľupča), míg másnap, szombaton a losonctamásiak a feketebalogiakat. Vasárnap a tornaljaiak a gyetvaiakat, a ragyolciak a málnapatakiakat, míg a tótgyarmatiak a poltáriakat látják vendégül.

A VI. ligában két fordulót is lebonyolítottak a héten, amely során a felediek és ipolynyékiek mögé váratlanul besorakozott csábiak a két előttük állóval találkoztak. Előbb hazai pályán fogadták az ipolynyékieket, amely találkozón nem született gól, majd vasárnap Feledre látogattak, ahol legalább egy gól esett, igaz, ezt a felediek szerezték még a 12. percben Varga jóvoltából. A tét nagysága alaposan meglátszott a meccsen, a hazaiak ugyanis két tizenegyest is elhibáztak. A felediek pár nappal korábban a nagyrőceieket fogadták, s az első félidő hajrájában Zibrin és Varga góljaival megnyugtató kétgólos előnyre tettek szert. A második félidő közepén a vendégek szépítettek, így ismét nyílttá vált a meccs, de Ruszónak a 89. percben lőtt gólja végleg lezárta a meccset (3:1).

Az ipolynyékiek viszont nem játszottak a hétvégén, mivel az ajnácskőiek, – akik szerdán tisztes, 2:0 arányú vereséget szenvedtek Bozitapusztán (Buzitka) –, el sem utaztak Ipolynyékre, ugyanis az induláskor derült ki, hogy csak nyolc meccsre fogható játékosuk

van. S mivel a gólarányuk így is (el)riasztó (18:110), gondolták, így megússzák egy zöldasztal mellett eldöntött 0:3-as eredménnyel. Az mindenesetre riasztó, hogy ez a csapat tavaly még az V. ligában szerepelt.

Az óváriak előbb az újonc lónyabányaiakat (Lovinobaňa) fogadták, s az egykori feledi csatár, Kókai góljával már a 7. percben megszerezték a vezetést. De a vendégek még az első félidőben egyenlítettek, majd a második félidő hajrájában a vezetést is megszerezték. De a hazaiak nem nyugodtak bele a hazai vereségbe, s az utolsó utáni pillanatokban Kókai bekotorta saját és csapata második találatát, így legalább az egy pont odahaza maradt (2:2).

Vasárnap a másik újonc, a jolsvaiak elleni találkozó már sokkal simább lefolyású volt, a hazaiak Fehér góljával már a 4. percben vezetést szereztek, amelyhez Jaďuď is csatlakozott két góllal. S ugyan a vendégek a félidő végén szépítettek, de a második félidőben ugyanez a
forgatókönyv ismétlődött meg, előbb Domík, majd két alkalommal Kliment vette be a vendégek kapuját, akik szintén góllal zárták ezt a félidőt is, így alakult ki a 6:2-es végeredmény.

Az ipolybalogiak két idegenbeli mérkőzést abszolváltak, előbb Alsósztregován kaptak ki 5:2 arányban (góljaikat Nedeľa és Gyurász szerzte), majd Nagyrőcén 4:2 arányban győztek. Nedeľa, Klinko és Gyurász góljaival már 3:0 arányban is vezettek, s bár a a hazaiak a hajrában felzárkóztak egy gólra,az ipolybalogiak Újfalusi utolsó percben lőtt góljával bebiztosították a győzelmüket (2:4). A felediek 43 ponttal vezetik a bajnokságot a 38 pontos ipolynyékiek előtt (az Ajnácskő elleni mérkőzés valószínűsíthető három pontját még nem számolták be), őket három 36 pontos csapat (Óvár, Lónyabánya, Csáb) követi, míg az ipolybalogiaknak 32 pontjuk van. Az ajnácskőiek a mezőny egyetlen nyeretlen csapataként, két ponttal továbbra is az utolsó helyen állnak.

A 22. fordulóban már május 17-én, pénteken sor kerül az első mérkőzésre, az ipolybalogiak az ipolynyékieket fogadják 17.00 órai kezdettel. Vasárnap a csábiak az óváriakat fogadják, míg a listavezető felediek Tiszolcra utaznak. Az ajnácskőiek szabadnaposak.

forrás: szurkolo.sk

A rovat legfrissebb hírei