Richard Orawetz utcahosszal végzett az élen Diósförgepatonyban


A pozsonyi ŠKP atlétája, Richard Orawetz fergeteges irammal nyerte Dél-Szlovákia (egyik) legrangosabb országúti futóversenyét

Tóth Tibor felvételei

Április harmadik szombatján 92 futó és kocogó állt csatasorba Dél-Szlovákia (egyik) legrangosabb országúti futóversenyén, melynek 43. felvonását rendezték a sportsikereiről ismert csallóközi településén, Diósförgepatonyban.

A tavasz beálltával futóberkekben is beindult a nagyüzem, egymást követik a rendezvények. A Barátság névre keresztelt sportos tavaszköszöntőn a nagy konkurenciára, a lehűlésre, a szeles időjárásra való tekintettel nem forgott veszélyben a 229 főt számláló részvételi csúcs, ezúttal kis híján száz futó és kocogó várt a rajtpisztoly dörrenésére, főleg csallóköziek. Király Mátyás klubelnökkel az élen népes csapattal képviseltette magát az agilis Bősi Futóklub. Illusztris személyiségnek számított a spártai hős, az ultrafutó Bíró Attila. A nevezett tavaly a világ egyik legkeményebb futóversenyén, a 246 km hosszú Athén–Spárta (246 km) viadalon került a figyelem fókuszába.

A 11 versenykategóriába besorolt futók és kocogók közös rajtjára délután 13 órakor a diósförgepatonyi futballpálya előtt került sor. A tíz kilométert a hagyományos útvonalon teljesítették. Az aszfalt borította országúton Szentmihályfa érintésével Felsőpatonyig futottak, féltávnál fordultak és a rajt helyszínén, a DSC sporttelepe előtt értek célba.

A rajtot követő néhány száz méter után kialakult az élboly. A pozsonyi ŠKP atlétája, Richard Orawetz fergeteges iramot diktálva csakhamar lerázta üldözőit, a felsőpatonyi fordulónál már 150 méteres előnnyel vezetett. A visszaúton még nagyobb sebességre kapcsolt, másfél perces előnnyel robogott célba. Kiderült, újoncnak számít a versenyen, s az időjárásra sem panaszkodott.

„Volt ellenszél és hátszél, fele-fele arányban. Futás közben jól éreztem magam. Csakhamar rájöttem, hogy ma csupán az óra mutatója lehet az ellenfelem. Örülök a sikernek, az elért időeredménnyel is elégedett vagyok. Mivel először vettem részt ezen a versenyen, kiemelném a szervezés magas színvonalát” – összegezte lapunknak benyomásait a 30 éves abszolút győztes.

Célba futáskor a résztvevők nyakába emlékérem került, és az ünnepélyes eredményhirdetést megelőző gulyáspartinak is nagy sikere volt. A szervezők a tizenegy korosztály győztesét, az abszolút sorrend dobogós helyezettjeit, a három legjobb hazai féfi és női versenyzőt, valamint a rendezvény legifjabb és legidősebb résztvevőjét serleggel jutalmazták. A díjkiosztásnál érdekes momentumra lettünk figyelmesek. A kategóriaelső Gyurkovics Erika az általa begyűjtött serleget, fiának, Mariánnak ajándékozta. „Megérdemli. Marián ugyanis élete első versenyét testvére, Adrián emlékére futotta le” – fogalmazott könnyeivel küszködve az elérzékenyült édesanya.

A helybeli községi hivatal és a DSC sportklub égisze alatt zajlott sikeres rendezvényen már a jövőt tervezték a szervezők. „Jövőre húsvét szombatján kerül sor a versenyünkre, melynek előjátéka a diákok délelőtt zajló megmérettetése lesz. Szeretnénk minél több hazait megmozgatni, ezért egy további, rövidebb versenytávot is műsorra tűznénk” – körvonalazta az elképzelést Gálffy Szilárd, Diósförgepatony polgármestere.

forrás: ujszo.com

A rovat legfrissebb hírei