Szerdán kiderül, lesz-e komáromi hajó a párizsi olimpia kajak-kenu versenyein


A Zalka Csaba–Botek Ádám párosnak hihetetlen nehéz dolga lesz Szegeden, ha ott szeretne lenni Párizsban

Fotó: canoe.sk

A mindössze kétnapos, szerdán és csütörtökön Szegeden sorra kerülő pótkvalifikációs versenyen férfi K2 500 méteren mindössze egyetlen egység szerez kvótát a 24 indulóból, így a Zalka Csaba–Botek Ádám párosnak hihetetlen nehéz dolga lesz, ha ott szeretne lenni Párizsban.

„Sajnos a legnehezebb előfutamba kerültünk a háromból, ott vannak a szerbek, oroszok, lengyelek is mellettünk. Közvetlenül csak az első egység kerül a döntőbe, s mivel egy nap alatt rendezik valamennyi futamot, sokakra a középdöntő, egy plusz 500 m is fog várni. Egy nap alatt ez nem igazán jó” – magyarázta az Új Szónak Likér Péter, a kettős edzője.

A sérüléssel bajlódó Vlček Erik helyére csak nemrég beülő Zalkával sikeresen debütált az egység, az egy héttel ezelőtti válogatón legyőzte a Denis Myšák, Samuel Baláž duót.

„Sikerrel kezdtünk, de – a másik páros degradálása nélkül – nem egy igazán nagy kaliberű hajó ellen, mert Baláž és Myšák két nagyon jó egyes menő, de párosban messze nem olyan erősek – jegyezte meg Likér. – A válogatón két hibát láttam a fiúknál a távon, ezeket kijavítjuk. Emellett az a legfontosabb, hogy ne legyünk betegek ebben az időjárásban. A pénteki nap felért egy karácsonnyal számunkra, mert az volt az első, amikor végre nem volt eső és szél. Ilyenkor, a verseny előtt a betegséget elkerülni a legnehezebb feladat. Aztán jöhet a második fázis, a technikai dolgok kijavítása, a több edzést már el lehet felejteni. Csurig kell tölteni a poharunkat önbizalommal.”

Arra pedig szükség is lesz, mivel nemegy egység pályázik a kvótára. „Számolok a szerbekkel, a lettekkel és egy olyan egységgel is, akikkel előzetesen nem számolunk – összegezte az esélyesek listáját Likér. – Nincs vele tapasztalatom, nem mentem még pótválogatót. Szerencse nem kell, csak ne legyen pechünk, és akkor meg tudjuk oldani a dolgokat.”

Női C1 200-on is lesz szlovákiai magyar induló Szegeden Őri Laura személyében. „Ő fiatal versenyző, nincs tapasztalata ilyen versennyel. Nagyon komoly lesz a mezőny, nagyon komoly riválisokkal, fontos, hogy ne rakjunk nagy terhet rá” – tette hozzá Likér.

A pótkvalifikációs verseny után rögtön a szezon első világkupa-futamokat rendezik a Maty-éri pályán. A szlovákiai küldöttségben az említetten kívül ott lesz Sidó Bianka (K1 1000 és 500 m, K2 500 m), Bugár Réka (K2 500 m) és Gacsal Ákos is (K2 500 m).

forrás: ujszo.com

A rovat legfrissebb hírei