Felvidéki magyarokkal a soraiban a szlovák válogatott kijutott az Eb-re


A szlovák női kézilabda-válogatott az Európa-bajnoki selejtezők utolsó fordulójában Vágsellyén Ukrajna legyőzésével jutott ki a kontinenstornára

Fotó: ujszo.com

A szlovák női kézilabda-válogatott az Európa-bajnoki selejtezők utolsó fordulójában Vágsellyén fogadta Ukrajnát és jutott ki az idei kontinenstornára.

A sportcsarnok csaknem teljesen megtelt, csak a kép kapu mögött volt „félház” a lelátón, így remek hangulatban kezdődött a találkozó. Úgy tűnt nem a szurkolókon fog múlni, hogy Lancz Barboráék kijussanak az Eb-re. A Mosonmagyaróvár átlövőjén kívül a szlovákiai magyarok közül Győri Viktória kezdett, a kispadon pedig Oláh Bella, Bízik Réka és Demeter Orsolya várt még bevetésre. Az ukrán válogatottban a Vasas kárpátaljai kapusa, Balogh Judit szintén a kispadon kezdte a mérkőzést.

Az első gólt Lancz lőtte, de büntetőből azonnal egyenlítettek az ukránok, az elején fej-fej mellett haladtak a csapatok. A hazaiak csere nélkül kezdtek és védekezésben kiemelt figyelmet fordítottak, az ukránok egyik legjobbjára, Tamara Smbatianra. A Székesfehérváron légióskodó átlövő nem is kezdett jól, egy ziccerét is fogta a szlovákoknál a héten debütáló, Irina Jablonszka-Bobal. Az ukrán származású kapus nem sokkal később hetest is védett, de a különbség nem nőtt, a szlovákok vezettek, a vendégek pedig rendre egyenlítettek, a 14. perc elején 7:7 volt az állás. Bő egy perccel később jött el az első pillanat, amikor kettőre nőtt a hazai előny, az ukrán szövetségi kapitány pedig időt kért.

Kissé megakadt a hazai támadójáték is, de mikor Bízik először a pályára lépett már 10:7 volt az állás. Balogh elsőként a 20. percben egy büntetőre érkett a kapuba, de Lancz ekkor is magabiztos volt és először négyre növelte Szlovákia előnyét. 14:9-nél újra időt kértek a vendégek. A védekezés mellett támadásban is hatalmasat küzdő Győri harmadik góljára hajtott, de félig a földre zuhanva nem tudott túljárni az újra beálló Balogh eszén. Kezdtek felzárkózni a vendégek és mikor kettőre csökkent a különbség Jorge Duenas kért időt, de nem hozott új lendületet csapata játékába, a szünetben 15:13 volt az állás.

A második félidőt Oláh kezdte a szlovák válogatott kapujában, a túloldalon pedig Balogh indított egy védéssel, de a második támadásnál Lancz bombájával ő sem tudott mit kezdeni. Állandósult a három-négygólos különbség, de mikor meglehetett volna az ötödik, jött a hiba, míg a vendégek új lendületet vettek és a 41. percben már 20:19 állt az eredményjelzőn. Lancz első rontott büntetője után elmaradt az egyenlítés, míg a túloldalon jött a gól szélről, így újra kettő volt közte. A közönség próbálta segíteni a hazaiakat, míg az ukrán zászlóba burkolózott néhány vendégdrukker az újabb kimaradt hetesnél pattant fel a helyéről. Időközben Smbatian szorult ápolásra, Lancz pedig belőtte akcióból a kilencedik, büntetőből a tízedik gólját is, 23:19. A vendégek mestere időt kért.

Tíz perccel a vége előtt, 23:21-nél kettős emberhátrányba került a szlovák válogatott, Duenas időt kért. Egy üres kapus góllal egyre zárkóztak a vendégek, Lancz a felsőlécre bombázta az újabb hetesét, Kompaniiets pedig egyenlített. Oláh védését követően eladták a labdát támadásban Nejedlikováék, de a vágsellyeiek kapusa egy percen belül másodszor is védett, ráadásul fejbelőtték, így öt perccel a vége előtt emberhátrányba került Ukrajna. Egy góllal sikerült megnyerniük ezt a két percet a hazaiaknak, de Balogh életben tartotta a vendégek győzelmi esélyeit. 24:24-nél időt kért a szlovák válogatott szakmai stábja és az utolsó perc is ennél az állásnál kezdődött el. 15 másodperccel a vége előtt Popovcová góljával előnybe kerültek a hazaiak, de még kiegyenlítettek az ukránok, így kialakítva a 25:25-ös végeredményt.

A szlovák válogatott így csoportharmadikként jutott ki a magyar–osztrák–svájci közös rendezésű női kézilabda-Európa-bajnokságra. A 2-es selejtezőcsoportot a németek nyerték, az ukránok lettek a másodikok, így ők számolgatás nélkül jutottak ki az Eb-re.

A mérkőzés után Lancz Barbora, Győri Viktória és Balogh Judit nyilatkozott az Újszónak, értékeléseiket keressék a keddi számunkban és online felületeinken.

Forrás: ujszo.com

A rovat legfrissebb hírei