Világi Oszkár találkozott a szurkolókkal


A DAC klub tulajdonosa a szurkolók körében ünnepelte a klub alapításának 120. illetve elnökségének 10. évfordulóját

Fotó: Cséfalvay Á. András

Az FC DAC 1904 labdarúgóklub idén ünnepli alapításának 120. évfordulóját, illetve idén márciusban van tíz éve, hogy Világi Oszkár hivatalosan is a klub tulajdonosa lett. Ennek apropóján a klub csütörtökön találkozót szervezett, amelyen Világi Oszkár és Németh Krisztián, a DAC Akadémia igazgatója válaszolt a szurkolók kérdéseire.

Nagy Krisztián, a klub sajtófőnöke közölte, hogy egy sorozatot szeretnének elindítani, amelyek során a szurkolók találkozhatnak a klub illetékeseivel, és az adott területért felelős szakembereknek – legyen szó pénzügyekről, vagy jegyeladásokról – a feltehetik a kérdéseiket. A csütörtöki találkozón eredetileg Jan van Daele ügyvezető igazgató vett volna részt, de egyéb kötelezettségei miatt nem tudott megjelenni, így vele a későbbiekben beszélgethetnek majd a szurkolók.

Németh Krisztián az elmúlt tíz évre visszaemlékezve elmondta, hogy 2014 márciusában, amikor Világi Oszkár átvette a DAC irányítását, az akadémia gyakorlatilag a nulláról indult, és időbe telt, mire sikerült felépíteni az alapokat. Elmondása szerint azzal az energiával és céllal vágtak neki az egésznek, hogy a klub új stadionjában saját nevelésű játékosok játszhassanak, és ettől a céltól egy pillanatra sem tértek el. Az akadémia infrastruktúráját szemléltetve elmondta, hogy évente 2500 edzést vezényelnek le, 300 mérkőzést játszanak, 60 tornát szerveznek, a 30 csapatedző mellett pedig számos egyéb szakember veszi ki a részét a munkából. Az igazgató különösképpen büszke rá, hogy az akadémiáról 40 játékost hívtak be a korosztályos válogatottakba, heten-nyolcan pedig hétvégenként a Somorja színeiben szerepelnek.

Szerinte nagyon közel vannak a fő céljukhoz, tehát a saját nevelésű játékos beépítéséhez az A csapatba, de elmondása szerint ez egy hosszú és összetett folyamat, amelyen nap, mint nap keményen dolgoznak. Elindítottak továbbá egy programot, amelynek keretén belül a legtehetségesebb játékosokkal törődnek, és igyekeznek a legapróbb részletekig foglalkozni velük.

„Minden nap oldjuk ezt a problémát, mert tudjuk, hogy enélkül nem lesz igazi a DAC. Igen, bajnokok leszünk, kupagyőztesek leszünk, de akkor lesz igazi a DAC, hogyha ennek a saját nevelésű játékosai is a részesei lesznek“– hangsúlyozta.

Világi Oszkár a 120 és a 10 éves évforduló alkalmából elmondta, hogy ennek apropóján mi mindenre készülnek. Egyrészt a DAC Store-ból szeretnék áthelyezni a múzeumot magába a stadionba, ahol azokat a tárgyakat, értékeket is kiállítanák, amik most nem láthatók. Tervben van továbbá egy krónika kiadása, ami az elmúlt tíz évet meséli el, illetve egy DAC-film elkészítése is. Közölte továbbá, hogy a következő idény előtt kijön a klub új meze is, ami az elmúlt 120 évre fog visszautalni.

A csapat teljesítményével kapcsolatban elmondta, hogy az idei cél az volt, hogy legalább a szlovák kupát megnyerjék, a Ružomberok elleni hazai negyeddöntős találkozó viszont nem az elképzelések szerint alakult. A klubtulajdonos sajnálja, hogy a 120, illetve a 10 éves évfordulót nem tudják kupagyőzelemmel megünnepelni. Az akadémia sikereit viszont büszkén emelte ki, a Somorjával folytatott együttműködést is gyümölcsözőnek látja, valamint azt is, hogy Győrből tudnak olyan játékosokat hozni, akik aztán be tudják magukat verekedni a DAC csapatába. Az elmúlt tíz évre visszatekintve Világi kijelentette, hogy szerinte a DAC infrastrukturálisan Szlovákia egyik legjobb csapatává vált, az akadémiát és a stadiont tekintve viszont a legjobbnak tartja.

A saját nevelésű játékosokra kitérve elmondta, hogy az a szándékuk, hogy jövőre egy vagy két fiatalt be tudjanak építeni az A csapatba úgy, hogy ne csak a cserepadot koptassák. Viszont komoly munkát kell elvégezniük ahhoz, hogy a legtehetségesebbek közül megállapíthassák, hogy ki az, aki igazán felnőtt a feladathoz. Szerinte Európában minden csapat ezzel a problémával küzd, a több ezer fiatalból csak néhányan kerülnek be a felnőtt csapatba.

Egy nézői kérdésre válaszolva Világi elmondta, hogy a klub korábbi saját nevelésű játékosai azért játszanak többek közt Trencsénben, Rózsahegyen vagy Besztercebányán, mert velük a DAC képtelen lett volna elérni az elmúlt évek eredményeit, az említett csapatok közül pedig egyik sem volt képest ezt hozni. Hozzátette: elindulhatnak azon az úton, hogy a fiatal játékosokat beállítják a csapatba, szerinte viszont kérdés, hogy képesek lesznek-e elérni eredményeket, mint most olyan játékosokkal, akiket külföldről igazoltak.

 „Céltudatosan próbáljuk ezeket a tehetséges játékosokat úgy vezeti, hogy ideérjenek a kispadhoz. Itt viszont már az ő elszántságukra és akaratukra van szükség, hogy megtegyék a szükséges lépést“ – mondta Világi felhozva Vitális Milán és Csinger Márk példáját, akiknek Győrben kellett több mint száz meccs ahhoz, hogy fél szezon alatt bekerüljenek a DAC kezdőcsapatába.

Világi arra is kitért, hogy az elmúlt évekhez képest miért csökkent a szurkolók száma, illetve az eufória a klub körül. Szerinte, amikor tíz évvel ezelőtt átvette a klubot, volt egy szurkolótábor, amely segítette a csapatot – örültek a második, illetve harmadik helynek, valamint, hogy hosszú idő után újra nemzetközi kupaszereplés vár a csapatra. Mára viszont emelkedtek az elvárások, egy esetleges harmadik helyet pedig kudarcként élnek meg a szurkolók. Nem érti, hogy sok DAC-szurkoló miért nem jár ki a mérkőzésekre, mivel ő mindig is kijárt, mert számára nemcsak az eredmény volt fontos, hanem az is, hogy együtt legyen olyan emberekkel, akikkel ugyanolyan értékrendet képvisel.

A kifogásolható teljesítménnyel kapcsolatban elmondta, hogy a nyáron igazolt játékosok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményt, ezért most újakat hoztak, valamint novemberben edzőt váltott a csapat. Tisztában van vele, hogy a látottak egyelőre nem látványosak, mivel elmondása szerint a vezetőedző még csak most építi fel azt, amit játszani szeretne, de meg van róla győződve, hogy a szezon végére összeáll a koncepció, a nézők pedig élvezni fogják a játékot.

„Hisszük, hogy ez a csapat jó lesz. Most nem vagyunk a legjobb helyzetben, de a csapat és a játékosok minden tőlük telhetőt megtesznek. Jó, hogy ha a csapat körül vannak emóciók, de könnyebb lenne átvészelni ezt az időszakot, ha ezek az emóciók pozitívak lennének. Kitartás és hit kellene abban, hogy sikerül“ – mondta Világi, majd hozzátette: mindenki egy kupagyőztes és bajnok klubnak akar szurkolni, de az élet néha nem tesz az ember kedvére. Elmondása szerint ő is azt hitte, hogyha felépül a stadion és az akadémia, akkor ugyanazzal az elánnal lesznek bajnokok, de be kellett látnia, hogy ez sokkal nehezebb feladat.

A cserélődő játékoskeretet illetően a klubtulajdonos közölte, hogy azok a játékosok, akikkel jobb eredményeket ért el a klub, azért távoztak, mert olyan ajánlatot kaptak máshonnan, amivel a DAC nem vehette fel a versenyt. Ő maga is örülne, ha például Nikola Krstović is még a csapatban lenne és szezononként 18 gólt rúgna, mert akkor megoldódna a problémák 90 százaléka. Csakhogy be kell látnia, hogy egy ilyen szintű támadónak sem az az ambíciója, hogy Rózsahegyen lépjen pályára, amikor meg van rá a lehetősége, hogy a Juventus ellen játszhasson.

Ami pedig az igazolásokat illeti: nagy neveket nehéz Dunaszerdahelyre hozni, mivel szerinte aki nagy név, az nem jön ide. Mint mondja, nehéz olyan támadókat találni, mint Bayo vagy Krstović, de rajtuk is dolgozni kellett – előbbinek nem volt csapata, utóbbit pedig elküldték a klubjától. Bízik benne, hogy előbb-utóbb majd jönnek olyan játékosok az akadémiáról, akik fel lesznek készülve és rúgni fogják a gólokat. Meg van róla győződve, hogy miután befejeződik a jelenlegi csapatépítés, akkor minden poszton több olyan ember is lesz, akire számíthatnak, illetve meglesz az a támadó is, aki majd rúgni fogja a gólokat.

Úgy gondolja, hogy a klub jó úton halad, és ha nem történik majd semmi, ami az egész folyamatot hátráltatná, akkor részesei lesznek a sikernek.

„Kicsit hinni kell, bizakodni és optimistának lenni, mert mindenki ezt akarja. Türelmesen fel kell építenünk mindent, hogy ne csak egyszer legyünk sikeresek, hanem utána már mindig. El kell végezni a munkát ahhoz, hogy olyan stabil lábakon állhassunk, hogy ne csak egy évben, hanem években gondolkodhassunk“ – mondta, majd hozzátette: vannak hosszú távú csodák, ezekhez viszont szilárd alapokra van szükség, és ő hisz abban, hogy efelé haladnak.

Cáfolta azokat a kijelentéseket, hogy a mostani csapat nem érdemli meg, hogy a szurkolók kiüljenek a meccseire. Szerinte a mostani és az elmúlt tíz év csapata is megérdemli, hogy támogassák.

„A srácok azért akarnak a DAC-ban játszani, mert ilyen szurkolótáboruk van. Hogyha ezt elvesszük, akkor mi a francnak csináljuk? Magunkat gyengítjük le. Az, hogy nem vagyunk itt tízezren, elsősorban mindenkinek jó, aki nem DAC-szurkoló“ – jegyezte meg, majd hozzátette, hogy ettől nem lesz sikeresebb és erősebb a csapat.

Végül azt kérte az emberektől, hogy jöjjenek ki szurkolni a meccsekre, mert, ha nem is megy a játék, de legalább van egy szilárd pont az életükben, amibe kapaszkodhatnak

„Nem azért csinálom mindezt, hogy Bajnokok Ligáját nyerjek a csapattal, mert valószínűleg a DAC-cal ezt nem tudjuk megcsinálni. De azt, hogy minden évben 16 meccsen itthon tudunk együtt lenni, azt mindig garantálni tudom“ – zárta a beszélgetést Világi.

Forrás: parameter.sk


A rovat legfrissebb hírei