Kalmárt egy dolog vigasztalná az újabb kihagyott EB után


A DAC egykori csapatkapitánya elárulta meddig szeretné folytatni profi pályafutását és mi az ami megvígasztalná a jövőben a harmadik kihagyott Európa-bajnokság után

fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Az utóbbi évek talán legpechesebb magyar futballistája Kalmár Zsolt, aki sorozatban harmadszor marad le a válogatott Európa-bajnoki szerepléséről: egyszer szakmai döntés, kétszer pedig sérülés szólt közbe. A fehérvári középpályásnak azonban 28 évesen még komoly tervei vannak klub- és válogatott szinten egyaránt.

„Ismét egy nagy esemény fog kimaradni az életemből. Nem volt könnyű, de kénytelen voltam meghozni ez a döntést. De ha nem műtenek meg, akkor lehet, a fájdalmak miatt nem teljesítek jól, és ezért nem kerülök be az Eb-csapatba. A műtét jól sikerült, jól reagáltam rá, jó a rehabilitáció is, és ha minden jól megy, június-július környékén már el tudom kezdeni a terhelést és a közös munkát a csapattal” – nyilatkozta az Nb1.hu portálnak.

Kalmár a Sportálnak azt is elmondta, mi vigasztalná ennyi szakmai fájdalom után. Meglátása szerint Marco Rossi együttese képes rá, hogy kijusson a világbajnokságra – ha pedig ő is pályára léphetne a 2026-os tornán, akkor kvittek lennének a sorssal.

A DAC egykori csapatkapitánya a Montenegró elleni Eb-selejtező után a Puskás Arénában a pályán ünnepelhette a magyar labdarúgó-válogatott Eb-szereplését. Öröme azonban nem tarthatott sokáig, egy héttel később a Fehérvár-Kecskemét bajnokin fájdalmas arccal terült el, le kellett cserélni. Decemberben megműtötték, és bár bízott benne, három hónap múlva ismét a pályán lehet, januárban újabb műtétre volt szükség. Így biztossá vált, hogy ki kell hagynia a nyári, németországi kontinenstornát. Sorrendben a harmadikat.

A 28 éves válogatott középpályás sérülése és balszerencséje ellenére is optimista és végtelenül elszánt, mint elmondta, legalább hat-hét évig futballozna még. „Annál is inkább, mert a családomtól kezdve a barátokon, a klub- és válogatottbeli csapattársakon, valamint a stábtagokon át a szurkolókig rengetegen állnak mellettem. Össze sem tudnám számolni, hány bátorító és lelkesítő üzenetet kaptam, ezek egytől egyig hatalmas motivációt jelentenek. Lélekemelő volt megtapasztalni, hogyan viszonyulnak hozzám az emberek, ezúton is köszönöm nekik! A feleségemnek pedig külön is köszönöm, mert ő nyújtotta és nyújtja a legnagyobb támaszt nekem – gondolhatják, mennyire volt nehéz neki, amikor heteken át jóformán járni sem tudtam. Már csak miatta is meg akarom mutatni, hogy történjék bármi, nem adom fel!”

A Fehérvár játékosa az esetleges visszavonulást firtató kérdésre vonatkozóan nem tagadja: 2022 októberében elszenvedett súlyos térdsérülése után elgondolkodott rajta, mi lesz, ha nem tudja folytatni a labdarúgást? „A januári műtét előtt ez nem jutott eszembe, mert bíztam az orvosok felkészültségében. Azt ugyanakkor nem tagadom, azokban a hetekben, amikor otthon feküdtem tehetetlenül, olykor beugrott, mi lesz, ha nem tudom folytatni a focit? Hála az égnek, a szívem nem hagyta, hogy ez a képzet eluralkodjon rajtam. Én ugyanis szívből és szeretetből játszom, ezért is mondhatom, hogy mindenem a futball. Ennélfogva a negatív gondolatokat gyorsan elhessegettem, és csak arra koncentráltam, hogy bizonyítsam, harmadszor is fel tudok állni a padlóról! S hajt az is, hogy másoknak is példát mutassak: a legnehezebbnek tűnő helyzetből is van visszaút!”

Kalmár Zsolt reméli, „amit a sors kétszer elvett, legalább egyszer vissza is adja majd – nagy álma, hogy a válogatott kijusson a 2026-os világbajnokságra, s ha ez megtörténne, kvittek lennének a sorssal, ha ő is pályára léphetne a tornán. „Mindannyiunk nagy álma, hogy kijussunk a vébére, óriási büszkeség és siker lenne ez nekünk. Már nagyon rég járt a magyar válogatott világbajnokságon, azt gondolom, bízhatunk abban, hogy megtörik a jég. Szerintem ez a csapat képes arra, hogy kiharcolja a részvételt. S ha én is játszhatnék egy vébén, akkor igen, kvittek lennénk a sorssal.”

Forrás: rangadó.hu  / korkep.sk


A rovat legfrissebb hírei