Elítélték a Slovan szurkolóit


Ítélet született a 2022/23-as idény BL-selejtezőjében vívott Ferencáros elleni mérkőzés atrocitásai ügyében

A Specializált Büntetőbíróság bűnösnek találta az ŠK Slovan Bratislava labdarúgóklub öt szurkolóját, akik a 2022/23-as idény BL-selejtezőjében vívott Ferencáros elleni mérkőzésen nyilvánosan kifejezték szimpátiájukat a náci ideológiákkal és az SS-egységekkel szemben.

A šport.sk közölte a Specializált Büntetőbíróság határozatát, amely szerint a pozsonyi klub öt szurkolója a játékosok, a játékvezetők, az újságírók, a mérkőzés szervezői, valamint a többi szurkoló jelenlétében nyilvánosan kifejezte szimpátiáját a náci ideológiákkal és a Schutzstaffel náci egységekkel (SS) szemben.

„Tehát olyan ideológiával és csoporttal szemben, amely a múltban az alapvető emberi jogok és szabadság elnyomására irányult” – áll a bíróság közleményében.

Az egyik gyanúsított, S.K. egy molinót hozott a stadionba, amelyen egyebek mellett a „Becsületem a hűség” kifejezés volt olvasható, ami az SS mottója volt. A molinó közepén az ugyancsak SS-szimbólumnak számító „Totenkopf” módosított változatát ábrázolták, az alsó részén pedig a „pressburgi söpredékek” felirat volt látható, amiben megkülönböztető színnel kiemelték az „ss” betűket.

A molinót S.K. átadta egy másik gyanúsítottnak, W.M.-nek, aki L.Á.-val közösen kifüggesztette egy korlátra, és ott is hagyták az egész mérkőzésen. A találkozót követően W.M. és B.O. levette a molinót a korlátról, majd W.M. átadta Y.G.-nek, aki a stadionból ismeretlen helyre távozott vele.

A Slovan öt szurkolója önként beismerte tettét, amit a vádalku javaslata alapján bűncselekményként kvalifikáltak. Az öt személyt fejenként 300 euróra bírságolták, amit, ha nem fizetnek be, 6 hónapra rács mögé kerülhetnek.

forrás: parameter.sk

A rovat legfrissebb hírei