XVII. Balassi Kupa Pozsonyban


Hagyományőrző baranta szablyavívó versenyt rendeztek Pozsonyban

Újra Kárpát-medencei szablyavívó versenyt rendeztek, ebben az évben február 17-én küzdöttek meg egymással a hagyományos baranta stílusú szablyavívás művelői. Az esemény helyszíne minden évben változik, ugyanis a szervezők igyekeznek elvinni azt a Kárpát-medence különböző részeire. Idén Pozsonyon volt a sor.

A baranta a magyar hagyományokra épülő harcművészet, a hagyományos magyar népi és harci értékek közvetítője. A barantázó a pusztakezes technikák mellett a szablya, az íj, a kard, az ostor, a fokos, a lándzsa, a csatakereszt és a különböző hosszúságú botok használatát sajátítja el, a foglalkozások része a néptánc és népdalok éneklése is.

A rendezvény a Baranta Himnusz eléneklésével kezdődött, majd Molnár Attila főszervező köszöntötte a csapatokat és a rendezvény házigazdáit. Ezt követően kezdetét vette a kulturális program, amely néptáncból, népmese előadásból állt, amelyet hangszeres zene kísért.

A szablyavívó versenyen öt kategóriában indultak versenyzők, ezek korcsoportok és nemek szerint vannak meghatározva.

A résztvevők között, az egykori történelmi Magyar Királyság minden területéről érkeztek résztvevők, többek között a Délvidékről, Székelyföldről és a Bánátból is érkeztek versenyzők. Létszámuk a kísérőikkel együtt 160 főt tett ki.

Az egész napos esemény végén a szervezők kupákkal díjazták a különböző kategóriákon belüli győzteseket.

forrás: szurkolo.sk

A rovat legfrissebb hírei