A fehéroroszok kizárásával egy csoportban a magyarok és szlovákok


A fehéroroszok helyén, a szlovákokkal egy csoportban folytatja az olimpiai selejtezőt a magyar jégkorong válogatott

fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) biztonsági okokból nem engedi indulni a fehérorosz férfi válogatottat a 2026-os milánói téli olimpia selejtezőjén, így - az MTI értesülése szerint - a magyar csapat várhatóan továbbjutott az előselejtezőből, és augusztus 29.-szeptember 1. között Pozsonyban vívhatja ki az ötkarikás szereplést a házigazda szlovák, valamint a kazah és az osztrák együttes ellen.

Az IIHF hétfő este közölte, hogy az ukrajnai háború miatt az orosz és fehérorosz válogatottak, valamint klubok a 2024/25-ös idényben sem indulhatnak a nemzetközi versenyeken, így a fehérorosz nemzeti csapat a 2024 nyár végi olimpiai kvalifikációban nem vehet részt.

Az MTI értesülése szerint a magyar válogatott - miután múlt héten a budapesti csoportban a japánok mögött végzett, és megelőzte a litvánokat, valamint a spanyolokat - mint a legjobb előselejtezős második, mégis folytathatja a fehéroroszok helyén az ötkarikás selejtezőt, így viszont nem a dániai, hanem a szlovákiai kvartettbe kerül.

A szlovák-kazah-osztrák-magyar négyesből az első helyezett jut ki a milánói olimpiára. A magyarok legutóbb 1964-ben szerepelhettek ötkarikás játékokon.

A pozsonyi torna egyértelmű esélyesei a szlovákok, akiknél - a nyári végi időpont miatt - az NHL-es sztárok (például Tomáš Tatar, Juraj Slafkovský, Erik Černák, Martin Fehérváry, Šimon Nemec, Adam Ružička, Martin Pospíšil) is pályára léphetnek. A magyarok eddig nyolcszor találkoztak a szlovákokkal és hatszor kikaptak, az összesített gólkülönbség 50-19 a szlovákok javára. Legutóbb 2016. május 7-én Szentpéterváron, az elit vb-n a szlovákok nyertek 4-1-re.

A fehéroroszok kizárása után módosított selejtezős csoportok:
D csoport (Pozsony): Szlovákia, Kazahsztán, Ausztria, Magyarország
E csoport (Riga): Lettország, Franciaország, Szlovénia, Ukrajna
F csoport (Aalborg): Dánia, Norvégia, Nagy-Britannia, Japán

A csoportok első helyezettjei jutnak ki a 2026-os milánói olimpiára. Amennyiben az orosz válogatott nem szerepelhet az olimpián, akkor várhatóan a selejtezőből további egy csapat kap kvótát.

A rovat legfrissebb hírei