Lancz Barbora pozítívan értékeli 2023-at


Interjú a Mosonmagyaróvár és a szlovák válogatott kiválóságával, aki elmondása szerint azért dolgozik, hogy megtalálja az ideális utat a csúcs felé

A Mosonmagyaróvár és a szlovák válogatott kiválósága, Lancz Barbora a szezon elejét sérülés miatt kénytelen volt kihagyni. A 21 esztendős vágsellyei származású jobbátlövő októberben visszatért a pályára és egyre jobb formát mutat a bajnokságot vezető Mosonmagyaróvár színeiben és a válogatottban. A fiatal felvidéki játékost a sérüléséről, az elmúlt időszakról, az óváriaknál eltöltött öt évéről és jövőbeli terveiről is kérdezte a Ma7 újságírója.

A szezon elejét egy kellemetlen sérülés miatt ki kellett hagynod. Hogyan zajlott a rehabilitációd?

Mind fizikálisan, mind mentálisan megviselt a többhetes kényszerpihenő. Az első hetekben merevítőt kellett viselnem, a hatodik hét után került sor az első könnyű, erősítő gyakorlatokra és álló kerékpárra ülhettem. Szerencsére a csarnokban, így a csapattársaim jelenlétéből is igyekeztem erőt meríteni.

A sérülésed alatt a klubod, a Mosonmagyaróvár remekelt a bajnokságban, és a második mérkőzésen egy szenzációs győzelmet aratott a nevelőegyesületed, a Győr ellen.


Igen, jól kezdtük a bajnokságot még akkor is, ha a Ferencváros otthonában nem tudtunk remekelni, de a szenzációt az UFM Arénában az Audi ETO Győr legyőzésével szolgáltattuk. Szurkoltam a csapatomnak, és nem arra koncentráltam, hogy melyik csapat ellen nem tudok játszani, hanem arra, hogy ki ellen fogok tudni pályára lépni, és segíteni csapattársaimnak a bajnoki pontvadászatban. Minden nap azon dolgozom, hogy fizikálisan és mentálisan is magas szinten tudjak teljesíteni. A sérülésem nem tört össze, csak egy időre lelassított, de mindent megteszek, hogy újra megtaláljam az ideális utat a csúcs felé.

A Mosonmagyaróvár jelenleg vezeti a tabellát a két nagymenő, a Győr és a Ferencváros előtt. A cél idén is a dobogó és a nemzetközi kupaszereplés?

Meg kell említeni, hogy a tabella még nem teljes, mivel vannak elmaradt mérkőzések, de szerintem így is óriási siker látni az MKC-t a tabella legmagasabb fokán. Természetesen a dobogó megszerzése és az Európa-liga csoportköréből való továbbjutás a cél. Ez megerősítené a jól működő klub filozófiáját, a fantasztikus csapategységet, a kiváló szakmai stáb működését, de nem utolsósorban kiemelném csodálatos szurkolóink támogatását is.

A Debrecen elleni győztes rangadón tértél vissza a pályára, milyen érzés volt újra ott lenni?

Nagyon vártam már, és eleinte furcsa érzések kavarogtak bennem, de aztán csak a mérkőzésre és a Debrecen legyőzésére figyeltem. Mondhatom, a sikeres visszatérés örömét megduplázta a győztes csata.

A Mosonmagyaróvárral sorozatban harmadik idényben szerepelhetsz a nemzetközi porondon, idén is az Európa-liga csoportkörében. A spanyol Malaga, a norvég Sora, és a román Targu Jiu ellen mérkőzhettek meg.


Éppen a szlovák válogatott külföldi összetartása alatt került sor a sorsolásra, így a szövetségi kapitánnyal együtt online követtem. Úgy érzem, kicsit méltányosabb volt hozzánk a sors, mint az elmúlt években, de így is óriási csatákra számítok.

Ötödik szezonodat kezdhetted a Mosonmagyaróvárnál. Hogyan látod eddigi szereplésedet a klubnál?

Fiatal játékosként egy olyan klubhoz igazoltam, amely lehetőséget adott, hogy NB I-es játékossá váljak, az Európa-ligáról nem is beszélve. Profi kézilabda egy topbajnokságban, amiért nagyon hálás vagyok.

Mi az, amiben szeretnél még fejlődni?

Olyan típusnak tartom magam, hogy sosem vagyok elégedett, mindig többet szeretnék játszani, és mindig jobban szeretnék teljesíteni. Érzésem szerint még sokat kell fejlődnöm, tapasztalatot szereznem. Kiemelt, meghatározó játékossá szeretnék válni. Ezért minden nap keményen dolgozom.

A sérülésed miatt a szlovák válogatottban is ki kellett hagynod az Ukrajna elleni Eb-selejtezőt. A cseh tornán azonban már számított rád Duenes szövetségi kapitány. Eddig milyen a közös munka a spanyol szakemberrel?

Természetesen szerettem volna pályán lenni az ukránok ellen is, de a sérülésem közbeszólt, és őszintén megmondva, egy kicsit csalódott voltam az ötgólos vereség után. A csehországi tornán már részt vettem, bár nem sikerült a papírformát felborítani, mivel mindkét mérkőzést a világbajnokságon részt vevő csapatok ellen elveszítettük. Remélem, sokat tanultunk és tapasztalatot szereztünk a jövőre nézve. Ami a szövetségi kapitányt illeti, igyekszünk az ő „filozófiáját” elsajátítani. Ez részben sikerült, részben még nem, de bízom benne, hogy lépésről lépésre haladva sikerülhet. Egy világbajnokságra való kijutás nagy lökést adna a közös és sikeres munkának.

Lassan itt az év vége, hogyan értékelnéd a 2023-as évedet?

Csakis pozitívan tudom értékelni, persze a sérülésemet kivéve. A 2022–2023-as idényben nagy csata után lemaradtunk a dobogóról, de a 4. hely is nemzetközi kupaszereplést biztosított a mosonmagyaróvári klubnak. Az Európa-ligában szintén egy hajszálnyi hiányzott a csoportból való továbbjutáshoz. Az idén fantasztikusan kezdtük a bajnokságot, és 11 mérkőzésből csak a Ferencváros otthonában maradtunk alul, a többi 10 mérkőzésen győztesen hagytuk el a pályát. Remélem a 2024-es évben is hozzuk a formánkat, és a bajnokságon kívül Európa kézilabda térképére is sikeresen feliratkozunk klubunk és városunk csodálatos kézilabda-rajongó közösségének támogatásával.
 
Az írás megjelent a Magyar7 50. számában.

A rovat legfrissebb hírei