Van-e esély új bajnok avatására az idény végén?


Marad a jól megszokott lemez, vagy megszoríthatja-e még bárki jelen szezonban az őszi bajnok Slovant?

Fotó: kafkadesk.org

Függetlenül a 18. forduló eredményeitől, a Slovan lett a Niké Liga őszi bajnoka. A 2023-as év utolsó szlovák élvonalbeli mérkőzését a címvédő és az elmúlt idény ezüstérmese játssza, de úgy tűnik, a december 17-i összecsapás nem kap majd akkora hírverést, mint sok korábbi rangadó. Ennek természetesen elsősorban a DAC vártnál gyengébb szereplése az oka.

Vajon a szurkolók hány százaléka gondolja azt, hogy a pozsonyi Slovant bárki meg tudja előzni a Niké Ligában? Új bajnokot avatnának a 2023-2024-es idény végén? Az ŠK Slovan Bratislava 42 ponttal vezeti a szlovák bajnokságot, és jelen állás szerint csak az MŠK Žilina érheti utol, előzheti meg a fővárosi alakulatot. A zsolnaiak 38 pontot szereztek tizenhét forduló alatt, vagyis az őszi bajnoki cím biztosan a Slované, és az is kétségtelen, hogy az északiak zárnak majd a második helyen, hiszen a harmadik helyen álló 33 pontos FC Spartak Trnava nem érheti be őket. A nagyszombatiak helyzete szintén egyértelmű, a második túl messze van, ahogy a negyedik is, tehát ők lesznek az őszi idény bronzérmesei. Egyszóval „a szerepek ki lettek osztva”, éllovas, üldöző, fontosabb mellékszereplő. Kérdés: kap(nak)-e más(ok) szerepet, mondjuk a tavaszi második felvonásban?

A szerepek leosztása máshogy is alakulhatott volna, legalábbis az előzetes jóslások szerint. Az üldöző szerepét például idén is a dunaszerdahelyiekre osztották volna, egyelőre viszont más a helyzet. A Transfermarkt szakportál szerint a Slovan játékosállománya 15,4 millió eurót ér, a második legértékesebb klub pedig az FC DAC 1904 12,81 millió euróval, de a focit nem online szakportálok gurui játsszák, hanem labdarúgók, és a két „embertípus” nagyon különbözik egymástól. A pozsonyiak keretét 25 játékos alkotja, a csallóköziekét 31, állítja a portál.

Az első és a harmadik helyezett végül is stimmel, a 8,58 milliós Spartak (30 játékos) követi a DAC-ot, majd a Zsolna (24 játékos) 6,23 millióval. A Niké Liga negyedik pozícióját a Zólyombrézó foglalja el 29 ponttal, az ötödik DAC ugyanennyi pontot szerzett eddig. A szakportál a tizedik helyen rangsorolja az FK Železiarne Podbrezovát 4,28 milliós kerettel. Tehát a Dunaszerdahely háromszor többet ér?

A Duklának (4,35 millió euró) a kilencedik helyen kellene szerénykednie, a besztercebányaiak ennek ellenére a felsőházért küzdenek, de a hetedik trencséniek is 26 pontot zsebeltek be tizenhét meccs során. Úgy tűnik, ebből a hét gárdából kerül ki a rájátszás legjobb hatosa, vagyis egy csapat kimarad a jóból. A nyolcadik helyezett Rózsahegy 21 pontos, és az alapszakasz hátralevő öt fordulójában kellene beérni az ötpontos előnnyel rendelkezőket. Óriási bravúr kell hozzá, miközben a 26 pontosak hétszer, a rózsahegyiek ötször győztek, a szakadék pedig ott látszik igazán, amikor a gólkülönbségeket nézzük és a lőtt gólok számát. A bajnokság első hét csapata pluszos gólkülönbséggel rendelkezik, a másik ötös mínuszossal: Dukla 6, Trencsén 4, Rózsahegy -8. A lőtt gólok számát tekintve a legjobb hét legalább húsz gólt szerzett, a többiek húsznál kevesebbet: Dukla 31, Trencsén 22, Rózsahegy 18.

A Niké Liga utolsó két alakulata, a 6 pontos Nagymihály és a 4 pontos Aranyosmarót még nyeretlen, a tizedik helyezett, három győztes csatát megvívó, 11 pontos Kassa szinte fényévekre van tőlük. A kiesőjelöltek tehát megvannak – tavasszal lendületet kaphatnak az egymás elleni küzdelmekben? De addig még lejátszanak egy őszi fordulót, tavaszra marad négy kör az alapszakaszból. A DAC-nak új vezetőedzője van, a spanyol Xisco Muñoz, akivel három mérkőzésen egy győzelmet (3-0) aratott és két gól nélküli döntetlent játszott a csapat, ami 5 pontot jelent, kapott gólok nélkül. A december 17-i (17.30) rangadó Pozsonyban akár igazi próbatételként is értelmezhető, és sokan fogják összehasonlítani Adrián Guľával az új edző teljesítményét.

A DAC-ra további négy nehéz meccs vár az alapszakaszban: DAC-Szakolca (feb. 10.), Spartak-DAC (feb. 17.), Zólyombrézó-DAC (feb. 24.), DAC-Zsolna (már. 2.). Február 28-án a szlovák kupa negyeddöntőjében a Rózsahegyet fogadják a csallóköziek a MOL Arénában. A Dunaszerdahely tehát öt olyan gárdával találkozik az alapszakasz utolsó fordulóiban, amelyek közül négy alakulat a Niké Liga első négy helyén áll jelenleg, és csak a szakolcaiak (9. hely) számítanak könnyebb ellenfélnek. Magyarán Muñoz és a csapat bizonyíthat, ha a felsőházban szeretnének játszani, akkor pontokat kell szerezni, mert egy alakulat biztosan lecsúszik a legjobb hatosról. A 18. forduló másik érdekes összecsapása a Besztercebánya-Zsolna lesz december 16-án, amelyen a hatodik fogadja a második helyezettet. A DAC viszont azzal a tudattal utazhat Pozsonyba, hogy a Slovan a 2023-2024-es bajnoki idényben csak egyszer szenvedett vereséget, de azt éppen a dunaszerdahelyiektől (3-1).

forrás:  szurkolo.sk

A rovat legfrissebb hírei