Komáromban is megemlékeztek az évszázad mérkőzéséről


Stílusosan hetven perces baráti focimérkőzéssel idézte fel a 70 évvel ezelőtti „angol-magyart” a komáromi Kárpátia Sport Polgári Társulás

Azután az örökifjú társaság ellátogatott Czibor Zoltán, egykori Aranycsapat-tag dél-komáromi temetőben található síremlékéhez, amelynél elhelyezték a tisztelet és hála koszsorúját, valamint mécseseket gyújtottak.   

Feledhetetlen a magyar labdarúgó válogatott – Aranycsapat londoni Wembley stadionban 1953. november 25-én nyújtott szenzációs teljesítménye: 105 ezer néző előtt 6:3-ra legyőzte azt az angol válogatottat, amelyet addig hazai pályán egyetlen kontinensről érkezett csapat sem tudott megverni.

Az évszázad mérkőzésének nevezett, nemzettudat-erősítő meccs 70. évfordulója nem múlhatott el nyom nélkül a Kárpátia Sport PT életében. A meglepő eseményre szombaton délután barátságos foci villámtornával emlékeztek a társulás tagjai és barátai.

„A 70. évfordulóra emlékezve, a komáromi Eötvös Utcai Alapiskola tornatermében, kispályán egyhuzamban 70 percig focizott a belőlünk alakult két négyfős csapat. Nyolcan együtt majdnem 500 évesek vagyunk, hiszen közülünk többen már túl vannak a hatodik X-en, néhányan pedig a negyvenesek közé tartoznak. Bíró nélkül, önfeledten játszottunk, magunk számolva a gólokat. Ráadásul a társulásunk egyik hölgy tagja, Mihacs Szilvia végezte a kezdőrúgást, ami jól sikerült” – tájékoztatta a Ma7-et Pallag György mérnök, a Kárpátia Sport PT elnöke.

Azt is elárulta, hogy a pirosak 5:2-re legyőzték a fehéreket, de a jó hangulatú, közösségkovácsoló játékkal valójában mindenki nyert. „A győztes csapatban velem, abc-sorrendben: Grosch Péter, Somogyi András és Tóth Csaba, a másikban pedig Bölcskei Iván, Csémy Olivér, Óvári Attila és ifj. Szénássy Zoltán játszott. Távolabbi szurkolóként jelent meg körünkben rendezvényeink törzstagja, a rétei Tomovics Miroslav, aki a csoportképen is látható” – ecsetelte a történteket.

Végül hozzáfűzte: a jó hangulatban telt mérkőzés után átmentek a dél-komáromi temetőbe, Czibor Zoltán Aranycsapat-tag síremlékéhez, ahol elhelyezték a tisztelet és hála koszorúját, valamint mécseseket gyújtottak.

A legendás „rongylábú” balszélső Komáromban nőtt fel és lett NB II-es labdarúgó. Majd a Ferencvároshoz szerződött, később a Csepel és a Honvéd csapatában játszott. Az emigrációban pedig a többi között a Barcelona és az Espanyol játékosa lett.


Koszorúzás és mécsesgyújtás Czibor Zoltán dél-komáromi sírjánál
Fotó:  Grosch Péter


A rendszerváltás után, a 90-es évek elején visszaköltözött Komáromba, ahol egészen az 1997-ben bekövetkezett haláláig elnökként vezette az általa újjáalapított Komáromi FC-t. Czibor Zoltán 43-szoros válogatott, olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgót méltán választották be Komárom díszpolgárai közé, s e jubileum idején sem maradt friss koszorú és a mai focistáknak irányjelző fényt mutató mécsesek nélkül a sírja...

Forrás: szurkolo.sk

A rovat legfrissebb hírei