Molnár Laura debütálhat a szlovák női válogatottban


Martin Pospíšil, a szlovák női kosárlabda-válogatott nemrég kinevezett szövetségi kapitánya Molnár Laurát is behívta az Eb-selejtezőkre készülő keretébe

A 18 éves gútori-somorjai származású játékos pályafutása során először kapott meghívót a felnőttválogatottba – korosztályos szinten ugyanis szerepelt már Európa-bajnokságon is nemzeti csapatban. „Egyáltalán nem számoltam a nevezéssel, nagyon nagy meglepetés volt számomra: Örülök neki, próbálok élni a lehetőséggel és a legtöbbet kihozni magamból” – nyilatkozta az Új Szónak a játékos egy pozsonyi hotelben tartott sajtóeseményen.

A válogatott vasárnap találkozott először, és csütörtökön már Törökországban lépnek pályára az Eb-selejtezők nyitányán, majd vasárnap Romániában szerepelnek (a felújítási munkálatok csúszása miatt lett Pozsony helyett Bukarest a helyszín). Azaz már csak az utazások miatt is nagyon kevés idejük van arra, hogy magukévá tegyék a teljesen új szakmai stáb elvárásait.

„Ezért is óriási erőbedobással dolgozunk, mindenki nagyon fókuszált. Egy cél lebeg előttünk: hogy mindkét meccset meg tudjuk nyerni, és hogy egyetlen labdát se adjunk ingyen az ellenfélnek. Keményen akarunk harcolni és egy új arcunkat megmutatni. Sok-sok fiatal játékos van itt a csapatban, amelynek szerintem hatalmas potenciálja van. Mindenkinek nagyon jó a hozzállása, a profi feltételek is adottak, csak rajtunk, játékosokon múlik, mit tudunk nyújtani a pályán” – jegyezte meg Molnár, aki 18 évesen sem a legfiatalabb a gárdában: ez a pozíció a 17 éves pöstyéni Nataša Taušovát illeti.

A fiatalítást részben a kényszer is szülte: sok megszólított kosaras küzd ugyanis egészségi gondokkal. Elsősorban a centerposzttal és a 4-es pozícióval vannak gondok, amelyeknél egyébként is alacsonyabb a merítési lehetőség. Az Eb-n még Juraj Suja vezetésével 12.-ként zárt csapatból viszont nem hiányoznak a legtapasztaltabbak: Barbora Wrzesinski, Nikola Dudášová vagy épp Tereza Páleníková.

„Nem egyszerű a helyzetünk semmilyen szemmpontból, ezért minden apróságra figyelünk a felkészülés során. Alighanem még lesz pár dolog a játékunkban, ami akadozni fog, de már a selejtező első két körében is küzdeni fogunk a jó eredményekért” – ígérte határozottan Pospíšil.

S hogy mire lehet képes a szlovák válogatott a gyengének nem nevezhető négyesben a fő favorit törökök, a románok és az izlandiak mellett? (Ahonnan csak a csoportelsö számít biztos továbbjutónak, a négyesek négy legjobb másodikjai mellett?) Molnár Laura szerint bármire.

„Egyértelmű, hogy Törökország nagyon erős, csupa euroligás tapasztalattal rendelkező játékossal. Nagy favoritok, de ezt nem szabad szem előtt tartanunk, felszabadultan kell játszanunk. Ha egységesek és koncentráltak leszünk, a csoport minden csapata, így ők is verhetők” – tette hozzá a győriek bedobója, aki szeptemberben igazolt a zöld-fehérekhez Sopronból.

forrás: ujszo.com

A rovat legfrissebb hírei