Érettségire készülve az élvonalból


A 19 esztendős Halász Dániel a Niké SBL egyik legfiatalabb újonca

Halász Dániel (balra)
(Karol Scholtz felvétele)


Halász Dániel még zavarban van, ha pályára lépésekor sikítanak az osztálytársai, és nagyon nagy ugrásnak érzi, hogy a felnőttek között, a Niké SBL-ben szerepelhet. Az Új Szó riportere a komáromiak 19 éves kosárlabdázót faggatta eddigi (nem csak) élvonalbeli élményeiről.

Kedd este ugyan nem kapott lehetőséget a komáromi kispadra öt év után visszatérő Miljan Csurovicstól (a piros-fehérek 81:76-ra nyertek az Inter ellen a 8. forduló zárómeccsén), előtte viszont több alkalommal is pályára léphetett már az élvonalban. Például rögtön a szezonnyitón, a nyitraiak ellen.

„Eléggé izgultam, soha ennyi ember előtt még nem játszottam korábban
– emlékezett vissza Halász Dániel szeptember végi debütálására. – Aztán a lévaiak és a Handlová ellen is kaptam néhány percet, számítottam rá, hogy a meccsek végén beállhatok. Az első percekért már befizettem az öltözői kasszába a tíz eurót, és ugyanennyibe fognak kerülni majd az első pontjaim is.”

Persze nem a pontok termelésén van a hangsúly az ő esetében, hanem hogy szokja a felnőtt élvonalt. A 19 éves kosaras az előző idényben még a helyi Biosaurus Basketball Academy játékosa volt, és elmondása szerint nagyon nagy volt számára az ugrás a Niké SBL-be.

„Mi is a városi sportcsarnokban edzettünk, ismertek engem a BC klubjánál. A szüleimmel jelentkeztünk náluk, és megegyeztünk Boban Tomic klubelnökkel, aki vendégjátékot is intézett nekem az I. ligás zsolnaiaknál, ahova hétvégénte egyszer járok – árulta el Halász, aki két idényt a nyitrai utánpótlásban is eltöltött. – Teljesen normálisan vesznek a csapattársaim Komáromban, érezni, hogy jó a kémia a játékosok között. Csak annyiban más a szerepem, hogy fiatal vagyok, de ez minden klubban így van.”

Így is van már mögötte azonban tízévnyi kosarazás. Kisgyerekként járt úszni, focizni és birkózni is, de végül a palánkok alatt kötött ki a 199 centi magas szélső. Régebben az 1-es, 2-es pozíciókban is szerepelt, de a 3-asban érezte magát a legjobban. „Példaképem nincs igazán. Mindig figyeltem az aktuális csapatot Komáromban, és igyekeztem tanulni a játékosoktól” – jegyezte meg Halász.

Most pedig őt figyelik, tesszük hozzá, miután magunk is meggyőződhettünk róla, mekkora sikítással és üdvrivalgással fogadták beállását a lévai Patrióták ellen gimnazista osztálytársai. – Jó érzés, ha szurkolnak az embernek. Bár néha kicsit zavarban vagyok, amikor kifejezetten nekem szól az ünneplés” – árulta el az idei tanévben érettségire is készülő kosaras. Egyéni tanterv alapján készül, így minden nap edzésre megy a második tanítási óra után. „Ami a kosárlabdát illeti, nem tűztem ki magam elé konkrét célt erre az idényre, szeretnék a lehető legtöbbet tanulni a játékból. A klubban rövid idő alatt másodszor cserélődött ki az edző, az ilyen váltás mindig nehéz, mert minden tréner mást akar látni a pályán. Remélem, Miljan Csuroviccsal is gyorsan összhangba kerülünk” – tette hozzá Halász.

A komáromiak jelenleg a Niké SBL 2. helyén állnak 6 győzelemmel és 1 vereséggel. Szombaton az ugyanilyen mérleggel rendelkező, listavezető Svithez látogatnak.

forrás: ujszo.com

A rovat legfrissebb hírei