Olimpikonok és focisták az új parlamentben


A korábbi sportolók, köztük magyar- vagy magyar származásúak sem fognak hiányozni a nemzeti tanácsból az elkövetkező időszakban

Erik Vlcek
Fotó: TASR


Kemény kampány, erőteljes média jelenlét és a finoman szólva is pontatlan felmérések jellemezték a szlovákiai parlamenti választásokat. Szombaton kiderült, hogy a küzdelmes idők majd a törvényhozásban is folytatódhatnak, s a küzdelem mesterei, a korábbi sportolók sem fognak hiányozni a nemzeti tanácsból az elkövetkező időszakban.

A téma azért is érdemel külön figyelmet, mert a 2020-as választások győztes pártjának köszönhetően az elmúlt választási időszakban jó néhány korábbi remek sportoló kapott helyet a parlamentben. Igor Matovič politikája viszont sokukat nem győzte meg az elmúlt időszakban, így legtöbbjük már egy-két év után távozott az „egyszerű csapatból”.

Ami az idei választásokat illeti, sportolói szempontból a Peter Pellegrini által vezetett Hlas-SD áll a legjobban, amelynek 150 indulója között ott volt az egyik legismertebb szlovák focista a kilencvenes évekből Dušan Tittel (18. hely a listán), akit a magyar közösség a gyalázatos himnusztörvény egyik ötletgazdájaként is ismerhet, de volt már korábban az ANO vagy az SNS politikusa is, ezúttal pedig a vélhetően kormánypárt parlamenti képviselője lett.

A korábbi sikeres komáromi kajakozónak, Erik Vlčeknek is sikerült mindez, így a négyszeres olimpiai érmes sportoló révén Komáromnak is lesz parlamenti képviselője.

A másik ismert, labdarúgáshoz köthető személy a Hlas „színeiben” Ľuboš Micheľ (a lista 55. helyén), a maga idejében Európa egyik legjobbjának tartott játékvezetője, aki később Ukrajnában és Görögországban is sportmenedzseri feladatokat látott el. Az SDKÚ-DS képviseltében már volt a parlament tagja, most Pellegrini pártjában próbálkozott, ahogy Stanislav Šesták (a lista 73. helyén), aki a szlovák válogatottban is remek eredményeket ért el, de Németországban és Törökországban vált ismert focistává, hogy aztán a Ferencvárosban is bizonyítson. Ha Pellegriniék bekerülnek a kormányba, akár még ők is feltűnhetnek a parlamentben, vagy más kormányzati funkcióban.

A választásokon legsikeresebb sportoló ugyanakkor nem a Hlas, hanem Matovič listáján indult. Az ismert bokszoló, Tankó Vilmos körül már a listaállítás körül nagy hírverés alakult ki, hiszen a Szövetség listáján is szerepelt, de végül a korábbi kormányfő pártját választotta. A kampányban is „odatette” magát, méghozzá szerencsére nem úgy, mint jelölttársai.

Ő nem a fizikai erejét használta, sokkal inkább a lista roma jelöltjeivel közösen eredményesen szólította meg a választókat, s ez a karikák számában is megmutatkozott: az 54. helyről a tizedikre került fel 20 ezer karikával.


Tankó Vilmos
fotó: ujszo.com


Ez bejutást jelentett a vágai sportolónak, aki már 20 évesen érmet szerzett az Európa Játékokon, s még mindig csak 28 éves. A sport klasszikus parlamenti képviselői közé tartozik Dušan Galis, aki a Smer-SD listáján ismét bejutott a törvényhozásba, meglátjuk, hogy a szlovák labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya ezúttal mennyire lesz aktív sportügyekben. Fico pártjának másik volt sportoló képviselője Justín Sedlák lesz, aki korábban kosárlabdázó olimpikon volt, tehát a párt inkább az idősebb sportembereket részesítette előnyben, akik hozták is az eredményt.

Az elmúlt években ugyan történtek kezdeményezések a sport támogatásának megváltoztatására, de nagyobb előrelépésre mégsem került sor. A nagy kérdés, hogy vajon a költségvetési hiány csökkentésével jellemezhető elkövetkező választási időszakban mennyire lesz a sport prioritás, ha a gazdasági fejlődés időszakában sem volt az.

Megjelent a Magyar7 2023/40. számában.

A rovat legfrissebb hírei