Két világbajnokot ünnepelhetnek a fülekiek


Újabb világbajnoki címekkel gazdagodtak a füleki erőemelők

Balról Horváth Dávid, Sajko Ferenc, Berki Miroslav
Fotó: Sajko Ferenc/FB


Már lassan megszámolni sem lehet, hány érmet hoztak haza az utóbbi években az FTC erőemelő szakosztályának tagjai. Legutóbb a bécsi WUAP szövetség által szervezett világbajnokságon képviselték Füleket, ahol két világbajnoki címmel is gazdagodtak.

Sajko Ferenc edző felügyelete alatt két fiatal, Horváth Dávid és Berki Miroslav utaztak ki az osztrák fővárosba, akik az erős mezőny ellenére három éremmel és két világbajnoki címmel tértek haza.

“A 73 kg-os Horváth Dávid megvédte tavalyi világbajnoki címét, és 210kg-os teljesítménnyel ismét világbajnok lett felhúzásban, ami az összesített harmadik helyet biztosította számára. Az 55 kg testsúlyú Berki Miroslav fekvenyomásban 105 kg-os teljesítménnyel lett abszolút ifjúsági világbajnok. Ez az első világbajnoki ifjúsági összetett címünk” – nyilatkozta az edző, aki maga is versenyzett.

Mint mondta, számos nehezítő körülmény akadályozta a felkészülését, ennek ellenére 167,5 kg-os teljesítménnyel fekvenyomásban a harmadik helyet sikerült megszereznie, így ő is éremmel tért haza.

“Le a kalappal a fiúk előtt, mert a forró nyári napokon, a tikkasztó hőségben nem volt egyszerű a felkészülés, de a szorgalmas, kemény munka meghozta a gyümölcsét.

Odafigyeltek a szavamra, azon voltak, hogy teljesítsék az előírt edzéstervet. Az egyik célunk az volt, hogy Dávid megvédje a tavalyi VB-címet, Mironál pedig tudtuk, hogy esélyes az első helyre. Nagyon büszke vagyok rájuk, hiszen az ifjúsági korcsoportban ott vannak az élmezőnyben”
– fűzte hozzá Sajko Ferenc.

A bécsi világbajnokságot egy felkészítő verseny előzte meg, ami a nagyszombati felhúzó kupa, a Victoria Cup volt. Ezen hárman vettek részt. Valamint augusztusban, a Kultminor támogatásának köszönhetően, nyári edzőtábort szerveztek a Ragyolc melletti Abroncsosban. Ez is rengeteget segített a felkészülésben.

A füleki erőemelők idén további versenyeken is szeretnék megméretni magukat. A WPC föderáció novemberben Lengyelországban szervezi meg Európa-bajnokságát, ide szeretnének eljutni. Valamint december 9-én már biztosan részt vesznek a nyitrai karácsonyi fekvenyomó kupán, ami egy nemzetközi megmérettetés. Ide a legjobb hazai és külföldi fekvenyomók érkeznek. Ezzel szeretnék zárni az évet. Sajko Ferenc zárszóként kiemelte a Tauris vállalat és Fülek város rendszeres segítségét, akik anyagi támogatása nélkül nem jutnának el ezekre a versenyekre.

forrás: szurkolo.sk

A rovat legfrissebb hírei