Az egyéni csúcs is édeskevés a sikerekhez


Egyre jobban szűkül a mozgástere az országos bajnok Tóth Gergelynek

Tóth Gergely Besztercebányán lett felnőtt magasugróbajnok (Fotó: Facebook)

Tóth Gergely, a magasugrás új szlovákiai bajnoka, és sajnos tipikus esete annak a jelenségnek, amikor az élsport küszöbére érő fiatalokkal gyakran előfordul, hogy háttérbe szorul a sport. Hiába a tehetség és az akarat, mindez anyagi források és lehetőségek nélkül háttérbe szorul. Csak remélni merjük, hogy egy ekkora tehetség nem veszlődik el ilyen könnyen és még sokszor ünnepelhetjük a felvidéki tehetséget, addig is vele beszélgetve az Új Szó riportere megpróbálta bemutatni sikereit és nehézségeit.

211 centis egyéni csúccsal jutott a bajnoki elsőséghez, miközben ez volt az első aranyérme a felnőttek között, s az ország legjobbja lett. Kell-e ennél több?

A győztes magasság után 214 centire is felrakattam a lécet. Harmadik kísérletem reménykeltő, de érvénytelen volt. Győztes ugrásom is harmadik próbálkozásra sikerült.

Ez a maximum, amit ki lehetett hozni ebből a versenyből?


Ebben az időszakban igen, mivel nem edzek annyit, mint korábban, mert dolgozom is.

Az atlétikai szezon kellős közepén érte a siker. Netán arra készült, hogy más is összejöhet az idén?

Szerintem ez volt a csúcs, még lesz néhány verseny, és vége az idénynek.

Mit gondol, milyen magasságig juthat el?

Erre az évre a 216 centit vártuk, ennyi volt ugyanis a kiküldetési szint az U23-as Eb-re. A kontinensviadal lett volna a versenyidény kicsúcsosodása. Nem sikerült átvinnem a szükséges magasságot, és szerintem idén ez már nem lesz meg. Meglátjuk, eljutok-e a 220-as szintig. Remélhetőleg sikerülni fog.

Jelenleg milyen súlyt kap az életében az atlétika? Dominál vagy megfér valami mellett? Említette, hogy dolgozik is…

Inkább csak megfér valami, vagyis a munka mellett. Szóval már nem tudok ezer százalékot az atlétikának adni, mint régebben, egy-két évvel ezelőtt.

2021-ben érettségizett a pozsonyi Duna utcai gimnáziumban. Azóta is a Slávia STU-ban versenyzett. Edzői Vladimír Bezdíček és édesanyja, Tóth, lánykori nevén Végh Hajnalka. Ő is magasugrásban je- leskedett, bátyja, Attila távol- és hármasugrásban tartozott az ország legjobbjai közé. És mi lesz Gergellyel?

A gimi után dolgozni kezdtem, mivel Pozsonyban akarok lakni, de nem diákotthonban, hanem lakásra vágyom. Az atlétikából nem élek meg soha! S bár szükség lenne rá, támogató nincsen. Én meg nem akarom, hogy a szüleim havi ezer eurót fizessenek nekem azért, hogy lakásban élhessek.

Tehát Pozsonyban ragadt?

Szeptemberben a barátnőmmel visszaköltözünk Bősre, az anyumékhoz egy-két évre. Utána meglátjuk, vagy elmegyünk külföldre, vagy valahol veszünk házat.

És miből él?

Menedzser vagyok az egyik gyorsétteremláncban.

Igaz, hogy idén bajnok lett, de az elhangzottak szerint fél lábbal teljesen máshol jár…

Már nem is edzek annyit. Próbálkozok minden nap járni, de nem mindig jön össze. A munka beszűkíti a mozgásteremet.

forrás: ujszo.com


A rovat legfrissebb hírei