37 éves átok tört meg Losoncon


Nógrádi és Gömöri régiós összefoglaló

Losonc-Fülek
Fotó: MŠK Novohrad Lučenec


1986 óta nem tudtak győzni a fülekiek Losoncon, de a hétvégén megtört az átok, s a fülekieket még az sem zavarta, hogy a hazaiak az első percben vezetéshez jutottak. Nem voltak ilyen szerencsések a rimaszombatiak, akik előbb meglepetésre kisestek a Szlovák Kupából, majd csak egy pont jött össze Szinnán is. Az V. ligás csapataink a losonctamásiak kivételével folytatták a mélyrepülésüket, ahogy a VI. ligás ajnácskőiek is.

A változatosság kedvéért ezúttal sem játszottak teljes fordulót a III. ligában, a bártfaiak veszeleiek (Oravské Veselé) elleni vendégjátékát csak novemberben bonyolítják le. A régiónkban a fő figyelem Losoncra irányult, a hazaiak ugyanis nógrádi vetélytársukat, a fülekieket fogadták, akik 37 éve nem tudtak győzni Losoncon.

Az „előjáték” sem ígért semmi jót, a fülekiek egy hete hazai pályán a másik nógrádi kiscsapattól, a kánóiaktól odahaza kaptak ki 2:0 arányban, míg a losonciak Felsővízközről (Svidník) hozták el a három pontot. A nógrádi járási székhelyen rég nem látott, 700 fős közönség fogadta a fülekieket, s az egykori rimaszombati, most losonci színekben játszó Šulek már az első percben megadta a mérkőzés alaphangját, s megszerezte a vezetést a hazaiaknak.

De a losonci álmok itt véget is értek, a 15. percben egy kezezés miatt tizenegyeshez jutottak a vendégek, s a grúz Akirtava ki is használta a lehetőséget. Sőt, a 29. percben Metuk góljával már vezettek is, s bár a hazaiak próbálkoztak, de nem jutottak el az egyenlítő találatig. S ahogy ilyenkor már lenni szokott, a 69. percben egy ellentámadásból Metuk megszerezte a fülekiek harmadik gólját is, s így 1986 után a füleki csapat ismét három ponttal távozhatott Losoncról. A harmadik nógrádi csapat, a kálnóiak az első félidő után 3:0-ás hátrányban voltak az újonc szepesváraljaiak otthonában, s hiába kapaszkodtak fel egy gólra, az utolsó percben a hazaiak másodszor is büntetőhöz jutottak, amit ki is használtak, így 4:2 arányban győztek.

A rimaszombatiakra két mérkőzés is várt a héten, de sok örömet nem jegyezhettek fel, a Szlovák Kupából kiestek, mjg a bajnokságban is csak egy pontot szereztek. Előbb a IV. osztály újoncához, a mezőköziekhez (Medzibrod) látogattak, ahol több mint 200 néző előtt a 26. percben Juhász és Gembický góljaival már 2:0 arányban vezettek, de mintha úgy gondolták volna, ezzel vége is a meccsnek.

A hazaiak viszont nem így gondolták, vérszemet kaptak, s a második félidőben Daniel Kohút góljaival kiegyenlítettek. A döntés így a tizenegyesekre maradt, a batyiak közül Krstich, Matej és Juhász is kihagyta a tizenegyest, míg a hazaiak közül csak egy játékos hibázott, így nagy meglepetésre kiejtették Bari Jenő legénységét. A kupában így már csak a losonciak maradtak versenyben, akik 27-én, szerdán 15.30 órától a II. ligás FK Pohronie csapatát fogadják. A rimaszombatiak a bajnokság 8. fordulójában a keleti végekre utaztak, a szinnaiak (snina) otthonába, ahol 400 néző előtt a sérült Gembický nélkül léptek pályára és két alkalommal is vezettek, a végén mégis meg kellett harcolniuk az egy pontért is.

A 25. percben Vargic szerezte meg a vezetést a vendégek számára, majd a rózsahegyi kapuvédő, Ťapaj pillanatai következtek, aki tizenegyest hárított. Az első félidő utolsó másodperceiben viszont két gól is esett, előbb a hazaiak egyenlítettek, majd az ellentámadásból Oláh másodszor is megszerezte a vezetést a rimaszombatiaknak. A második félidő sem telt alacsonyabb fokozaton, a hazaiak az 58. percben egyenlítettek, a tizenegyest elhibázó Kroka találatával, majd a 74. percben a hazaiak első egyenlítő gólját is jegyző Košuda másodszor is bevette Ťapaj kapuját. A hazaiak mégsem örülhettek a három pontnak, a 87. percben ugyanis Petrán egyenlíteni tudott, így a rimaszombatiak legalább az egy pontot begyűjtötték.  A táblázatot a 14-14 pontos sztropkóiak (Stropkov) és fülekiek vezetik (előbbi csapat egy mérkőzéssel kevesebbet játszott), az ólublóiak 13 ponttal a harmadik helyen állnak (igaz, nyolc mérkőzésből), a 12 pontos rimaszombatiak 12 ponttal a negyedik helyen (hét mérkőzésből), míg asz ötödik helyen a 11 pontos szinnaiak találhatók (ők viszont eddig csak hat mérkőzést játszottak). A 9-9 pontos kálnóiak és losonciak (nyolc meccsből) a 11-12. helyen találhatók.

A 9. forduló minket érintő mérkőzéseire október elsején, vasárnap 15.30 órától kerül sor, Kálnón újabb nógrádi rangadóra kerül sor, a losonciak utaznak északi szomszédjukhoz. A rimaszombatiak az újonc szepesváraljaiakat fogadják, míg a fülekiek ezúttal szabadnaposak.

Az V. liga 7. fordulójában minden ott folytatódott, ahol egy hete hazai pályán abbamaradt, akkor a négy csapatunk közül egyedül a losonctamásiak tudtak győzni, a másik három csapat kikapott (holott mindannyian hazai pályán játszottak, most idegenben egyedül a losonctamásiak tudtak legalább egy pontot szerezni a nagykürtösiek otthonában, ahol közel 500 néző várta őket. A tamásiak Nilaš góljával már az 5. percben megszerezték a vezetést, de csak 11 percig örülhettek, a hazaiak ugyanis gyorsan egyenlítettek. Több gól viszont nem esett, így a két csapat megosztozott a pontokon.

A többi csapatunk közül a legközelebb a tótgyarmatiak álltak a pontszerzéshez, akik az újonc, de listavezető cserpatakiakhoz (Osrblie) látogattak, ahol Ďörď góljával már a 7. percben vezetéshez jutottak. A hazaiak nyomása a félidő utolsó perceiben érett gólokká, amikor Švéda két találatával megfordította a mérkőzés állását, sőt a 60. percben megszerezte harmadik gólját is. Péter ugyan 17 perccel később még szépíteni tudott, de az egyenlítő gólra már nem futotta a vendégek erejéből (3:2), sőt Koncz egy perccel később második sárga lapja után a kiállítás sorsára jutott. A ragyolciak a második helyezett selmecbányaiakhoz látogattak, s végül egy első félidő közepén esett gól döntött a hazaiak javára.

A legkönnyebb ellenfél a tornaljaiaknak jutott, akik a táblázaton a  felettük szerénykedő feketebalogiak vendégei voltak, de sok babér ott sem termett a számukra, a hazaiak sima, 2:0 arányú győzelmet arattak. A táblázatot 19 ponttal a cserpatakiak vezetik a 18 pontos selmecbányaiak, a 16 pontos nagykürtösiek és a 15 pontos losonctamásiak előtt. A ragyolciak négy ponttal a 11. helyen állnak, a tótgyarmatiak 3 ponttal a 13., míg a tornaljaiak 1 ponttal a 14., utolsó helyen.

A 8. fordulóban mind a négy csapatunk idehaza próbálja szaporítani a pontjai számát. Már szeptember 30-án, szombaton a losonctamásiak a selmecbányaiakat fogadják, míg másnap a ragyolciak a feketebalogiakat, a tornaljaiak a málnapatakiakat (Málinec), míg a tótgyarmatiak otthonába a gyetvaiak látogatnak.

A VI. liga hetedik fordulójában három helyszínen, Lónyabányán (Lovinobaňa), Feleden és Nagyrőcén is kilyukadt a gólzsák, s ezt az ipolybalogiak, a jolsvaiak és ismét az ajnácskőiek bánták. Kezdjük is ez utóbbi, sokkal szebb napokat látott csapattal, amely a nagyrőceiek otthonába látogatott. A hazaiak számolatlanul lőtték a gólokat, már az 5. percben 2:0 arányban vezettek, s meg sem álltak tizenegyig. Levický öt, míg Kožička négy találatig jutott. Üresjáratra kapcsoltak az ipolybalogiak is, akik az újonc lónyabányaiak otthonában kaptak hatalmas meglepetésre egy hetest. Amikor a 18. percben Szabó megszerezte számukra a vezetést, senki sem gondolta volna, hogy a már egy perc múlva egyenlítő hazaiak meg sem állnak majd hétig.

Az éllovas felediek bár Ľupták szabadrúgásgóljával viszonylag gyorsan megszerezték a vezetést az észak-gömöri újonc jolsvaiak ellen, a kegyelemdöfést az utolsó tíz percre hagyták. Ľupták második gólja után Zibrín is betalált, majd az utolsó percekben Uličný percei (és két gólja) következtek, így alakult ki az 5:0-ás végeredmény. Az idényt gyengén indító csábiak a tiszolciakat fogadták, s ha nehezen indult is a gólgyártás, Balga két, Mudroň és Koncz góljaival sima, 4:0 arányú győzelmet arattak. Az óváriak a múlt héten a felediek ellen pontot szerző bozitapusztaiakat (Buzitka) fogadták, s Máč és Marík góljaival az első félidőben kétgólos előnyhöz jutottak. A vendégek ugyan az utolsó percekben szépíteni tudták, de Rutkaj találata már nem befolyásolta a három pont sorsát (2:1). A felediek 16 ponttal vezetik a tabellát a 13 pontos ipolynyékiek és a 12 pontos lónyabányaiak előtt (mindhárom csapat 6-6 mérkőzést játszott). A csábiak és az óváriak győzelmükkel és eddig megszerzett 10-10 pontjukkal feljöttek az 5-6. helyre, az ipolybalogiak nyolc pontjukkal visszaestek a 8. helyre. A táblázatot a továbbra is pont nélkül és elriasztó gólaránnyal (5:40) rendelkező ajnácskőiek zárják.

A 8. fordulót már szeptember 30-án, szombaton az óváriak kezdik, akik Jolsvára utaznak. Másnap az ajnácskőiek az ipolynyékieket, az ipolybalogiak a nagyrőceieket fogadják, míg az éllovas felediek Csábra utaznak.

forrás: szurkolo.sk

A rovat legfrissebb hírei