Rangadók Gömörben és Nógrádban


Tikkasztó hőségben folytatódtak az alacsonyabb osztályú labdarúgó bajnokságok Közép-Szlovákiában

A III. liga negyedik fordulójában a nógrádi csapatok idehaza játszottak (az a bizonyos sorsolás), s egyedül a losonciak nem szerezték meg a három pontot. A rimaszombatiak viszont peches vereséget szenvedtek az újonc ólublóiak otthonában, miután a 93. percben, amikor mindkét csapat már a lefújásra várt, de a hazaiak egy súlyos batyi védelmi hibát könyörtelenül kihasználtak. Az ólublóiak jól kezdték a mérkőzést, tizenegyesből már a 4. percben megszerezték a vezetést.

Sőt a 29. perceb Serečin másodszor is bevette Sokol kapuját, de a félidő utolsó pillanataiban a mindössze 19 éves rózsahegyi  Matúš Krištof bevette a hazaiak kapuját, ezzel visszahozta a rimaszombatiakat a játékba. Az 53. percben ugyanő Serečinhez hasonlóan ő is duplázni tudott, így a vendégek kiegyenlítették a mérkőzés állását.

De amikor már mindenki elkönyvelte az igazságos döntetlent, a hazaiak éltek egy váratlanul kapott lehetőséggel, s a hazaiak lengyel idegenlégiósa, Witek megadta a kegyelemdöfést Bari Jenő védenceinek. Losoncon 220 néző várta a listavezető, s eddig pontveszteség nélkül álló, a feljutásra hajtó sztropkóiak (Stropkov) vendégjátékát. A nézők két ellentétes félidőt láthattak, az első félidőben a vendégek játszottak fölényben, s a 22. percben meg is szerezték a vezetést. A hazaiak a második félidőre feljavultak, többet kezdeményeztek, s a 71. percben Kotorának sikerült is kiegyenlítenie. Több gól már nem esett a mérkőzésen, így a hazaiak végül a rossz kezdés után (ez értendő az eddig eltelt fordulókra is) értékes pontot szereztek a sztropkóiak ellen, akik előzőleg a fülekieket (ráadásul idegenben) és a kálnóiakat is legyőzték. Ez utóbbiak a rossz idénykezdés után végre kárpótolták a szurkolóikat, s hazai pályán Patrik Blahút mesterhármasával kiütötték az egy hete odahaza a fülekiektől hazai pályán vereséget szenvedő bártfaiakat. A mérkőzésre kilátogató 200 néző már az első percben hazai vezetésnek örülhetett, s bár 2:0-ás állásnál a vendégek még visszatértek a játékba, a vége 5:1 lett a hazaiak javára. A fülekiek a kassaiak elleni mérkőzésre valószínűleg a Várlak Fesztivál eseményei miatt (de közrejátszhatott a hétközi kínos selmecbányai kupavereség is) a vártnál kevesebb érdeklődő volt kíváncsi, de a nagyjából 400 néző végül a játékosokkal együtt kiizzadta a hazai győzelmet.

A bártfaiak ellen kétszer is betaláló Major Ernő a 68. percben bevette a szívósan védekező kassaiak kapuját is. A táblázat élén a 10 pontos sztropkóiak állnak a 9 pontos ólublóiak, s a 7-7 pontos námesztóiak (Námestovo), fülekiek és kassaiak előtt. Igaz, az északi klub egy meccsel kevesebbet játszott. A rimaszombatiak 4 ponttal a 9., a kálnóiak 3 ponttal a 11., míg a losonciak 2 ponttal a 14. helyen állnak.

Az 5. fordulóban a losonciak már szeptember 2-án, szombaton Bártfára látogatnak, másnap a fülekeiek az utolsó helyen álló felsővízköziek (Svidník) otthonában próbálnak szerencsét, míg a rimaszombatiak  16.00 órától a veszeleieket (Oravské Veselé) fogadják.

Az V. liga 3. fordulójában sem rendeztek teljes fordulót, a ragyolciak cserpataki (Osrblie) vendégjátékát augusztus 29-én, kedden bonyolítják le, ahogy kedden utaznak a tornaljaiak Ladomérmindszentre (Ladomerská Vieska), míg a losonctamásiak a breznóbányaiakat fogadják az ünnepnapon pótolva az előző fordulókból elhalasztott mérkőzéseket. A két vereséggel kezdő tótgyarmatiak az újonc breznóbányaiakhoz látogattak, s bát az első félidőt kihúzták kapott gól nélkül, a második félidő elején a lelkes hazaiak kétszer is bevették Kaczorek kapuját, így az a szégyen állt elő, hogy a tótgyarmatiak három forduló után egyedüli, még pontot sem szerzett csapatként az utolsó helyről várják a folytatást. Erről a poltáriak és a tornaljaiak is tehetnek, akik megosztoztak a pontokon. Ez elsősorban a vendégek számára siker, hisz a poltáriak tavaly sokáig versenyben voltak a feljutásért, míg a tornaljaiak az utolsó fordulóban menekültek meg a kieséstől. A két csapat mérkőzésén a hazaiak kétszer is vezetést szereztek, de a tornaljaiak Gazda, majd Valaszkay góljaival a két félidő hajrájában mindkétszer egyenlíteni tudtak.

A második egyenlítő gól tizenegyesből esett. A táblázatot meglepetésre két újonc, a breznóbányaiak és a cserpatakiak vezetik, mégpedig úgy, hogy mindkét csapat csak 2-2 mérkőzést játszott. A losonctamásiak és a ragyolciak a középmezőnyben tanyáznak, a tornaljaiak és a tótgyarmatiak viszont a táblázat végén foglalnak helyet.

A javításra persze már a keddi pótlásokon illetve a hétvégi 4. fordulóban is lehetőség nyílik. Már szombaton 16.30 órától a losonctamásiak a cserpatakiakat fogadják, míg másnap a ragyolciak a poltáriakat, a tornaljaiak a zólyomlipcseieket (Slovemská Ľupča) fogadják, míg a tótgyarmataiak a feketebalogiak ellen kezdhetik meg a pontszerzést.

A VI. liga 3. fordulójában gólözön volt Feleden és Óváron, s mindezt az ajnácskőiek és a lukanényeiek bánták. Látszólag az első mérkőzés végeredménye (11:1) lehet a kívülálló számára meglepő, hisz az ajnácskőiek tavaly még egy osztállyal feljebb játszottak. Az ajnácskőiek Genský góljával már a 9. percben vezetést szereztek, de a nyáron teljesen átalakított fiatal csapat ezzel el is lőtte a bajnokaspiráns otthonában. A hazaiak már az első félidőben gólparádét rendeztek, hétig meg sem álltak, s ehhez tettek még hozzá a második félidőben négyet. Úgy, hogy a csapat leggólerősebb befejező csatára, Kókai megkímélte az ajnácskőieket. A feledi gólokon végül Halaj (3), Koós, Andrási, Bial,  Šťavina (2-2), s Trizna osztozott. A vendégek tisztviselője, Tóth Tamás érthetően nem volt elégedett az eddig látottakkal, hisz az ajnácskőiek három forduló után az utolsó helyen állnak, pontot még nem szereztek, a gólarányuk viszont ijesztő: 3:19. „Talán meglep, amit mondok, de végül papírforma eredményekkel kezdtük a szezont. Az első mérkőzésünket az újonc  jolsvaiak otthonában kezdtük, ahol évek óta vártak egy kerületi osztályú mérkőzésre és hazai győzelemre, és ezért mindent meg is tettek. Második mérkőzésünkön a tavalyi idény bronzérmesét, a csábiakat fogadtuk, és bár az első találatot mi értük el, a félidőig a vendégek ötször is betaláltak és ezzel le is zárták a mérkőzés kimenetelét és egyben végeredményét. Ami bizakodásra adott okot, az az volt, hogy mindkét mérkőzésen játszottunk egy-egy 0:0-ás félidőt. Az utolsó mérkőzésünkre, azt hiszem, kimondhatom már most, a bajnokesélyes Feledre utaztunk (tavalyi 4. helyezett). A góllövő »szériánk« itt sem szakadt meg, sőt nagy meglepetésre itt is mi szereztük a mérkőzés első gólját, de amint az várható volt, a hazaiak gyorsan fordítottak és gólzáport zúdítottak ránk.

Visszatérve az első mondatomra, az említett papírformát a megszerezhető pontok számára értettem, amire viszont nem számítottunk az a kapott gólok számát jelenti. Sajnos a sorsolásunk se kedvez nekünk, hiszen a következő mérkőzésünkön a tavalyi ezüstérmes óváriakat látjuk vendégül. Mindenesetre bízunk a tisztesebb helytállásban.

Természetesen tovább folyik a munka a csapattal (kedden Szentkirály csapatát fogadjuk edzőmérkőzésen). Próbáljuk összerakni a különböző klubokból érkezett, vagy pár év kihagyás után csatasorba állított játékosokat, hogy a lehető legrövidebb időn belül eredményesek lehessünk mi is. Időigényes feladat ez és mindezt menet közben kell végrehajtanunk” – mondta el érdeklődésünkre Tóth. Az óváriak sem izzadtak meg túlságosan a lukanényeiek ellen, Golian tizenegyesből már a 14. percben vezetést szerzett, bár a vendégek az első félidő végéig még szívósan ellenálltak. A második félidőben aztán beindult a hazai gólhenger, Máč és Drugda mellett Domík Attila kétszer is betalált, majd a hazai gólgyártást Golian fejezte be, míg Kliment megszokott gólja a szépítésre volt elegendő (6:1). A forduló magyar rangadóját közel 200 néző előtt Csábon játszották, ahová az ipolybalogiak látogattak, akik nem bizonyultak kedves vendégnek, s a 40. percben Török góljával a vezetést is megszerezték.  A hazaiaknak végül a 69. percben jött össze az egyenlítés, amikor Balga tizenegyesből talált Benko kapujába. Az ipolynyékiek Észak-Gömörbe, Nyustyára látogattak, ahol a 48. percben Vadászi góljával vezetést is szereztek. A hazaiak igyekeztek legalább az egy pontot megszerezni, s igyekezetüket az utolsó percben végül siker koronázta.

A táblázatot három forduló után a pontveszteség nélkül álló felediek vezetik kilebc ponttal, imponáló 21:3-as gólkülönbséggel a 7 pontos ipolybalogiak és a 6 pontos óváriak előtt. A csábiak és az ipolynyékiek 4-4 ponttal a középmezőnyben foglalnak helyet, míg a tabellát a pont nélkül álló lukanényeiek és ajnácskőiek zárják.

A felediek holnap, vagyis augusztus 29-én a Szlovák Kupa második fordulójában 17.00 órától a III. ligás losonciakat fogadják. S kedden bonyolítják le az első fordulóból elhalasztott Csáb–Lukanénye találkozót is.  A negyedik forduló mérkőzéseire szeptember 3-án, vasárnap kerül sor 16.30 órától. A forduló rangadóját Ipolybalogon rendezik, ahová a felediek látogatnak, az ipolynyékiek az újonc lónyabányaiakat (Lovinobaňa), az ajnácskőiek az óváriakat, a lukanényeiek a nyustyaiakat, míg az alsósztregovaiak a csábiakat fogadják.

forrás: szurkolo.sk

A rovat legfrissebb hírei